5 aspecte care influențează decisiv prețul unei locuințe

Publicat pe 6 Decembrie 2022
Prețurile medii de vânzare a locuințelor au crescut de la an la an, iar acest lucru îl pot vedea mai ales cumpărătorii care economisesc bani pentru a accesa un credit imobiliar.

Prețurile medii de vânzare a locuințelor au crescut de la an la an, iar acest lucru îl pot vedea mai ales cumpărătorii care economisesc bani pentru a accesa un credit imobiliar.

Sigur, dintr-o perspectivă macro asupra pieței imobiliare, putem înțelege că această creștere este o chestiune de cerere și ofertă - nu sunt construite suficiente locuințe de vânzare în marile centre de ocupare a forței de muncă din România. Și aici ne referim, desigur, și la centrele universitare care atrag noi studenți din toată lumea, precum: Cluj, Timișoara, București, Iași, Brașov și Constanța.

Dar de ce există diferențe între locuințele noi construite, toate în același an, și nu au un preț standard de vânzare? Ce determină prețul unei anumite proprietăți într-un anumit loc?

Locația proprietății

Unul dintre indicatorii majori ai costului unei locuințe este apropierea de anumite puncte de interes, cum ar fi: centrul orașului, mall-ul, parcurile verzi, supermarketuri, stații de autobuz sau de metrou etc. De obicei, cu cât comunitatea din zona respectivă este mai populară pentru avantajele pe care le oferă, cu atât locuința va fi mai costisitoare.

Dimensiunea locuinței

Dimensiunea unei proprietăți are o influență majoră asupra valorii sale. Majoritatea cumpărătorilor se uită în mod specific la prețul pe metru pătrat pentru a filtra căutările și pentru a determina valoarea unei locuințe.

Desigur, apartamentele și casele mai mari (peste 70 de metri pătrați) tind să se vândă la prețuri mai mari decât cele de dimensiune medie (50 de metri pătrați). De asemenea, odată cu dimensiunea, și aspectul interior/exterior al proprietăți adaugă sau scade din valoarea locuinței.

Vechimea și starea locuinței

În plus față de locație, dimensiune și aspect, va trebui să te gândești și la vechimea de construcție și starea proprietății în ansamblu. Apartamentele și casele mai noi se vor vinde la prețuri mult mai mari decât proprietățile mai vechi (construite înainte de anul 2000), deoarece acestea vor necesita mai puțină reamenajare și vin la pachet cu elemente de construcție moderne: fundația, integritatea structurală, lucrările electrice, instalațiile sanitare, corpurile de iluminat etc.

Cu toate acestea, o locuință mai veche, care a fost bine întreținută, poate fi vândută la un preț egal cu o locuință construită recent - condiția generală contează. În plus, proprietățile vechi și aranjate cu bun gust par a fi „obiecte de colecție” pentru investitori și pasionați, adresându-se unui public țintă de nișă.

Actualizări moderne aduse în locuință

Îmbunătățirile pot adăuga valoare unei locuințe, în special pentru apartamentele și casele mai vechi care au caracteristici învechite. Cu toate acestea, nu toate proiectele de îmbunătățire a locuințelor sunt create în mode egal.

Unele proiecte, cum ar fi instalarea unei piscine în curte sau pe acoperiș, tind să adauge și mai mult la valoarea locuinței, în timp ce proiectele pentru remodelarea bucătăriei, de exemplu, tind să nu adauge la fel de multă valoare la prețul de achiziție.

Piața imobiliară

Starea actuală a pieței imobiliare va influența, de asemenea, valoarea unei locuințe. Prețurile sunt modelate în funcție de cerere și ofertă, la fel ca orice alt activ economic, și pot fluctua pe baza schimbărilor subtile din economia regională și / sau națională.

De exemplu, dacă există un deficit de case disponibile, dar există o mulțime de oameni care vor să se mute în Cluj-Napoca, prețurile pentru case și apartamente vor crește.

Domenii: Investitii

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!