Atrezia anală: o privire detaliată asupra diagnosticului și tratamentului

Publicat pe 21 Decembrie 2023
Afecțiunile congenitale pot ridica numeroase întrebări și preocupări în rândul părinților. Una dintre aceste afecțiuni este atrezia anală, o tulburare dezvoltamentală a rectului care poate avea diverse forme și implică intervenții medicale specializate.

În căutarea răspunsurilor, Prim. Prof. Univ. Dr. Alexander Rokitansky, medic specialist chirurgie pediatrică în cadrul Wiener Privatklinik, ne oferă informații valoroase cu privire la cauze, diagnostic, tratament și recuperare în cazul acestei afecțiuni.

1. Ce reprezintă atrezia anală, care sunt cauzele acesteia? Este o afecțiune congenitală?

Atrezia anală este o tulburare dezvoltamentală congenitală a rectului care apare în primele 2 luni de sarcină sub diferite forme. Aceasta apare aproximativ o dată la fiecare 4000 de nașteri. Cauza rămâne încă neclară.

Această tulburare poate varia de la o deschidere anală dezvoltată, la absența anusului, la o deschidere a anusului în vagin sau în uretra masculină, la o deschidere comună a uretrei, vaginului și anusului (cloaca).

2. Acestă tulburare poate fi identificată în perioada prenatală?

Majoritatea formelor de atrezie anală nu sunt detectate prenatal prin ecografie. Pentru diagnostic ar fi necesar un RMN în perioada fetală.

3. Care sunt cele mai frecvente simptome ale atreziei anale la nou-născuți?

În funcție de gravitate, aceasta poate duce la infecții ale tractului urinar, constipație și chiar obstrucție intestinală. Rareori, dacă mușchii planșeului pelvian nu sunt dezvoltați corespunzător, există posibilitatea apariției incontinenței fecale și urinare.

4. Ce teste de diagnosticare se efectuează de obicei pentru a confirma prezența atreziei anale?

Pentrru diagnosticare sunt necesare teste de imagistică prin rezonanță magnetică în timpul sarcinii, inspecția planșeului pelvin dacă există un anus funcțional în poziție regulată, ecografia postnatală a planșeului pelvin, care ar trebui să includă și sistemul renal și tractul urogenital.

5. Există complicații sau probleme de sănătate asociate cu atrezia anală?

Cu excepția cazului în care nu există malformații concomitente, complicațiile sunt problemele cu trecerea scaunelor, infecții ale tractului urinar, constipație sau incontinență și eventuala prezență a sindromului Down, mai ales la fete.

6. Cum se tratează atrezia anală? Când sunt necesare intervențiile chirurgicale?

Cu excepția celei mai ușoare forme de atrezie anală, care este un anus ușor avansat pe planșeul pelvian, este necesară corecția chirurgicală. Corecțiile sunt efectuate în centrele de chirurgie neonatală cu cele mai mari rate de succes, mai ales dacă mușchii planșeului pelvian sunt bine dezvoltați. În formele mai severe, cu obstrucție intestinală, poate fi necesară plasarea temporară a unei ieșiri intestinale artificiale. Dacă funcția sfincteriană este insuficientă, se poate folosi un transfer muscular suplimentar de la coapsă pentru a întări aparatul muscular.

7. În ce constă recuperarea după tratament?

Îngrijirea ulterioară constă în controale regulate la specialist până la sfârșitul perioadei de creștere.

Domenii: Farma

SC Pi 2 PR SRL

Agenție de PR și marketing premiată la nivel internațional, cu o experiență vastă în numeroase domenii de comunicare și marketing. Oferim consultanță companiilor și organizațiilor pe teme care țin...

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!