Cum alegi electrocardiograful potrivit pentru un cabinet sau clinică?

Publicat pe 24 Iulie 2023
Stări de leşin, palpitații, amețeli, oboseala sunt tipuri de simptome care pot fi asimilate aritmiei cardiace. Cu toate acestea, doar prin efectuarea unei electrocardiograme sau a unui test ECG, cardiologul și pacientul pot fi siguri de diagnostic.

Acest articol are scopul de a oferi informații esențiale pentru cadrele medicale, pentru a le ajuta să facă alegerea corectă a electrocardiografului.

Tipuri de echipamente ECG sau electrocardiografe utilizate în cardiologie

Medicii folosesc mai multe tipuri de echipamente ECG sau electrocardiografe pentru a verifica prezența diferitelor afecțiuni cardiace.  Se pot achiziţiona aparate cu 3 canale, cu 12 canale sau cu un număr între acestea. Numărul de electrozi utilizați determină acuratețea diagnosticului: cu cât se utilizează mai mulți electrozi, cu atât diagnosticul este mai fiabil și mai precis.

În practică, electrocardiografele captează tensiunile asociate activității cardiace cu ajutorul unor electrozi plasați în puncte specifice de pe corp. Amplasarea electrozilor permite ca activitatea electrică a inimii (aritmie cardiacă, bradicardie, tahicardie etc.) să fie vizualizată din diferite unghiuri. Fiecare dintre aceste tensiuni este afișată ca un “canal” pe imprimarea ECG. Diferitele combinații de tensiuni măsurate înseamnă că există mai multe canale afișate decât electrozi.

Un electrocardiograf cu patru electrozi (trei electrozi și o masă) asigură o monitorizare de bază. Acesta poate măsura ritmul cardiac, poate analiza variația ritmului cardiac și poate vizualiza undele P, complexul QRS și undele T. Electrozii sunt plasați de obicei la încheieturile mâinilor și la glezne. Electrozii de pe ambele brațe și de pe piciorul stâng reflectă variațiile electrice ale inimii, în timp ce electrodul de pe piciorul drept acționează ca masă.

Un electrocardiograf cu 12 derivații oferă un diagnostic mai precis și mai exact prin eliminarea zgomotului și a tulburărilor din anumite derivații. De asemenea, face posibilă rafinarea diagnosticului pe o anumită parte a inimii. Un electrocardiograf standard cu 12 derivații este format din 6 derivații periferice (cunoscute și sub numele de derivații ale membrelor) și 8 derivații precordiale (cunoscute și sub numele de derivații toracice).

Tipul de electrozi variază în funcție de mai mulți factori:

  • dacă urmează să fie utilizați pentru pediatrie sau pentru adulți. Electrozii pentru copii și sugari au un diametru mai mic decât cei pentru adulți;
  • metoda de fixare: ventuze metalice (cunoscute și sub numele de electrozi în formă de pară), electrozi de presiune, electrozi cu clemă, electrozi cu zăvor (care pot fi utilizați cu cabluri prevăzute cu cleme), electrozi cu clemă (concepuți pentru teste de efort);
  • durata de viață: electrozii reutilizabili sunt adesea prevăzuți cu ventuze sau cu cleme metalice. Electrozii de unică folosință sunt în principal electrozi de blocare și electrozi de presiune universali. În acest din urmă caz, utilizarea acestui tip de electrod necesită aplicarea unui gel conductor electric;
  • există, de asemenea, electrozi cu adeziv conductiv. Aceștia sunt capabili să rămână lipiți de piele timp de mai multe ore și sunt adesea utilizați la terapie intensivă și în sălile de operație. La acești electrozi pot fi adăugați conectori sau cleme.

În mod cert, un dialog cu un consultant de la TesaMedical.ro poate ajuta foarte mult în cazul în care se doresc informaţii şi sprijin pentru achiziţionarea unui electrocardiograf bun pentru un cabinet medical sau o clinică.

Domenii: Farma

NETBOOSTER SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!