Cum sa ai grija de albinele tale iarna

Publicat pe 28 Martie 2019
In contextul in care primavara se apropie cu pasi repezi, dar timizi – am putea spune – mai ales din cauza temperaturilor reduse cu care ne mai intampina unele zile, un articol cu titlul despre cum poti avea grija de albine iarna poate parea ciudat. Nu trebuie sa uitam insa o zicala veche conform careia „omul gospodar isi face vara sanie si iarna car”.

Putem adapta aceasta vorba si in domeniul apiculturii, spunand ca apicultorii ar trebui sa se documenteze si sa se pregateasca din timp de sezonul rece. Iar asta deoarece fiecare iarna reprezinta o provocare pentru apicultori, precum si pentru fiecare albina din stupina.

Din pasiune sau din dorinta de a dezvolta un business cat mai profitabil, apicultorii investesc destul de multi bani si totodata isi dedica o mare parte din timp albinelor. Achizitioneaza matci neimperecheate performante, stupi de calitate si alte accesorii, iar in doar cateva zile mai geroase pot pierde totul.

Iata deci de ce este atat de necesar un ghid despre cum sa ai grija de albinele tale pe timp de iarna. Poate ca mai sunt si alte articole in mediul online, iar apicultorii pe care ii cunosti se arata mereu dispusi sa-ti ofere un sfat. In apicultura insa existe mereu loc pentru noi sfaturi. Iar de aceea, impreuna cu specialistii de la Apis Donau, am realizat un mic ghid despre cum sa ai grija de albinele tale iarna.

Sfaturi pentru iernarea albinelor

Iernarea albinelor se face cel mai adesea in aer liber. Aceasta mai este cunoscuta si cu numele de iernare in cojoc. Sunt si cazuri in care apicultorii opteaza pentru iernarea intr-un adapost special amenajat in acest sens.

Cu toate acestea, majoritatea apicultorilor recomanda iernarea in aer liber. Iar asta deoarece in acele zile de iarna in care temperaturile sunt cu plus iar afara este chiar caldut, albinele vor putea iesi sa efectueze asa numitele zboruri de curatare. Drept urmare si rezistenta organismului lor va avea de castigat.

Despre iernarea in cojoc

Iernarea in cojoc presupune izolarea stupilor folosind diferite materiale care sa protejeze familiile de albine de frig dar si de vanturile puternice. Acestea trebuie amplasate la distante de 10-15 cm, pe suporti la o inaltimede 15-30 cm. La sol se foloseste un strat nu foarte gros de paie.

Cand se face iernarea in cojoc?

Atunci cand vremea se raceste iar albinele nu mai au conditii prielnice zborului pentru curatire, albinele pot fi introduse la iernarea in cojoc. Este foarte importanta ridicarea unui perete de stuf care sa opreasca vantul, perete care se construieste in fata stupilor. Zidul poate fi inlaturat in zilele in care temperaturile sunt ceva mai mari, astfel incat albinele sa poata efectua zborurile de curatire.

Familiile de albine vor fi supravegheate din cand in cand, insa nu foarte des, deoarece trebuie lasate totusi sa ierneze linistite.

Iernarea albinelor in adaposturi

Sunt si cazuri, destul de rare totusi, in care iernarea familiilor de albine se face in diferite adaposturi. De obicei se opteaza pentru acest mod de iernare in cazul in care familiile de albine nu au suficienta hrana. In adapost, albinele sunt mai usor de supravegheat si de ajutat atunci cand este cazul.

Familiile de albine trebuie ascultate iar daca zumzetul pe care il auzim este unul slab, atunci este foarte probabil ca acestea sa fi ramas fara hrana. In cazul in care zumzetul este unul puternic iar in stup sunt descoperite frecvent albine moarte care prezinta umflaturi la nivelul abdomenului, acestea ar putea fi bolnave intocmai din cauza ca au consumat prea multa hrana. In acest sens, zborurile de curatire se dovedesc a fi foarte utile.

Acestea sunt asadar cateva sfaturi si informatii despre iernarea albinelor. Speram ca ti-au fost de ajutor!

Domenii: Agricultura

S.c. Creative Dual Services S.r.l.

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!