Șomaj tehnic - când și cum poți beneficia de o astfel de indemnizație

Publicat pe 13 Mai 2020
Angajații care lucrează în companii care își întrerup sau reduc temporar activitatea, din cauza unor motive economice, tehnologice, structurale ori similare pot beneficia de o indemnizație de șomaj tehnic.

Acest lucru nu presupune încetarea raportului de muncă, ci se traduce prin suspendarea contractului individual de lucru pe perioadă determinată. În prezent, din cauza crizei generate de pandemia de coronavirus și a declarării stării de urgență la nivel național, foarte multe societăți și-au trimis salariații în șomaj tehnic. Dacă ești în această situație, descoperă cum poți beneficia de această indemnizație.

Ce înseamnă șomaj tehnic?

Conform Codului Muncii, șomajul tehnic intervine atunci când o societate își întrerupe sau reduce activitatea și suspendă contractele de muncă ale personalului. În această perioadă, salariații nu vor presta niciun fel de muncă, dar se află la dispoziția angajatorului care poate dispune, oricând, reînceperea activității. În privința remunerației, persoanele în șomaj tehnic beneficiază de o indemnizație plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din retribuția de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat. Indemnizația de șomaj tehnic este supusă contribuțiilor sociale obligatorii și impozitului pe venit. În calitate de angajat, te poți întoarce la programul de lucru doar în momentul în care firma încetează măsura suspendării contractului de muncă și își reia activitatea economică. În Codul Muncii nu este prevăzută o perioadă minimă sau maximă pentru plasarea salariaților în șomaj tehnic.

Acte necesare pentru intrarea în șomaj tehnic

Această măsură reprezintă o inițiativă a angajatorului, prin urmare, firma trebuie să depună la autoritățile competente anexe necesare șomajului tehnic. Mai exact, o cerere către Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, o listă cu angajații trimiși în șomaj tehnic și salariile de bază brute ale acestora, precum și o declarație pe propria răspundere în care societatea precizează că este nevoită să-și întrerupă temporar sau să-și reducă activitatea.

Salariații disponibilizați trebuie să facă alte demersuri, în nume propriu, pentru a obține ajutorul de șomaj, pentru că nu se aplică același tip de indemnizație.

Șomajul tehnic în contextul stării de urgență

Din cauza pandemiei de coronavirus, plata șomajului tehnic este suportată de către stat, din bugetul asigurărilor pentru șomaj. Angajatorii depun, online, la AJOFM, în luna curentă, toate documentele necesare, pentru plata indemnizației din luna anterioară. Banii vor fi alocați în cel mult 30 de zile. De această măsură beneficiază companiile care și-au suspendat activitatea ca urmare a măsurilor restrictive impuse de autorități: cele din domeniul HoReCa, instituțiile de spectacole etc. De asemenea, se încadrează pentru șomaj tehnic și firmele afectate de consecințele generate de coronavirus și care pot dovedi că înregistrează o diminuare a încasărilor cu minim 25% față de luna anterioară dar și că nu mai au bani de salarii. Indemnizația de șomaj tehnic poate fi solicitată pentru cel mult 75% dintre salariații care au contracte de muncă active.

Totodată, de o indemnizație de șomaj tehnic fixă, suportată din bugetul general consolidat, pot beneficia și persoanele fizice autorizate, cei cu întreprinderi individuale, profesioniștii, așa cum sunt reglementați prin Legea 287/2019, persoanele care obțin venituri din activități sportive sau din drepturi de autor ori lucrătorii din cooperație. Plata va fi în cuantum de 75% din drepturile în bani aferente contraprestației, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut, aferent acestui an.

Șomajul tehnic este o măsură ce are rolul de a proteja angajații și businessul. Prin intermediul acestei proceduri, se asigură o continuitate a rapoartelor de muncă, atât timp cât afacerea încearcă să revină la activitate economică normală după o perioadă de criză.

Domenii: HR

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!