Tot ce ar trebui să știi despre întreținerea pomilor fructiferi

Publicat pe 28 Mai 2020
Indiferent că ai o livadă întinsă sau doar câțiva pomi fructiferi, răsfirați prin grădină, întreținerea lor trebuie să te preocupe mereu, dacă vrei o recoltă bogată.

 Funcție de sezon, dar și de vârsta pomilor, unele lucrări trebuie făcute anual, pentru a-i proteja de boli și paraziți și pentru a le asigura condiții optime în toate stadiile de vegetație. Iată tot ce ar trebui să știi despre întreținerea pomilor fructiferi, din recomandările pomicultorilor cu experiență:

Totul începe cu plantarea corectă

Momentul propice pentru plantarea pomilor fructiferi este începutul primăverii, iar secretul unei operațiuni perfecte este adâncimea optimă a gropii. Un pom plantat prea adânc sau prea la suprafață se va dezvolta mult mai greu și sunt chiar șanse mari să se usuce. Ca să nu ai astfel de probleme, sapă o groapa de formă cubică și latură de 40-50 de centimetri. Mărunțește pământul scos și apoi, pune jumătate din el înapoi în groapă. Adaugă apă și gunoi de grajd. Plantează pomul exact în centrul gropii, având grijă ca toate crengile să fie drepte, nu răsucite. Apoi, acoperă cu pământ, iar la final, udă pomul cu 20-30 de litri de apă.

Aplicarea tratamentelor fitosanitare

Și la pomi, ca și la oameni, este mai eficient să previi decât să combați. Pentru a aplica acest principiu nu trebuie să scapi din vedere tratamentele fitosanitare, care trebuie să protejeze pomii de boli și de dăunători. Funcție de tipul tratamentului aplicat, această operațiune se face în diferite stadii de vegetație, începând de primăvara. Spre exemplu fungicidul Score 250 ec se aplică, în principal, înainte și după perioada de înflorire, în special în scop preventiv, pentru a evita infestarea ireversibilă cu ciuperci și alți paraziți.

Tăierile de rodire și pentru dezvoltarea coroanei

Alături de aplicarea tratamentelor, tăierile sunt operațiuni absolut necesare, dacă îți dorești să ai o livadă sănătoasă și roditoare. 

Tăierile de rodire - se efectuează în perioada cuprinsă între jumătatea lunii noiembrie și jumătatea lui aprilie și au rolul de a regla încărcătura de muguri pe rod, pentru a asigura astfel o producție constantă și superioară calitativ. Cu aceeași ocazie, se îndepărtează și ramurile neroditoare, asigurându-se astfel igienizarea și aerisirea coroanei.

Tăierile de formare a coroanei – Pomicultorii recomandă ca forma coroanei că fie una conică, astfel încât crengile din partea superioară să nu le acopere pe cele din zona inferioară. În acest mod, fructele se vor dezvolta peste tot, însă, pentru asta, este nevoie să efectuezi aceste operațiuni, dând formă optimă coronamentului.

Elimină crengile stufoase și pe cele răzlețe

Este esențial să menții și o coroană cât mai aerisită, pentru a evita apariția, în mijloc, a unor zone umbrite excesiv, care vor împiedica dezvoltarea fructelor. Această operațiune se efectuează simplu, înlăturând crengile stufoase care formează ciorchini, dar și pe cele foarte înalte sau răzlețe. În acest mod, lumina – factor vital în dezvoltarea fructelor - va pătrunde, uniform, prin întreg coronamentul.

Polenizarea încrucișată crește rezistența pomilor

Vei avea o livadă cu pomi rezistenți și roditori, dacă, printre rânduri, amplasezi câțiva stupi. Albinele asigură polenizarea încrucișată, transmițând polenul între florile aceluiași pom sau între pomi diferiți. Acest mod natural de polenizare crește imunitatea arborilot fructiferi în fața bolilor și rezistența la factorii de mediu, îmbunătățind totodată și calitatea recoltei.

 

Sfaturile de mai sus sunt valabile indiferent de soiurile cultivate. Însă, fiecare cultură are particularitățile sale, astfel că trebuie să ții cont și de celelalte reguli specifice, care se aplică în cazul pomilor din livadă sau grădină.

Domenii: Agricultura

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!