Women in Tech România aduce în prim-plan Product Managerii printr-un eveniment în parteneriat cu Innovation Labs și UiPath

Publicat pe 27 Noiembrie 2023
Women in Tech® Romania (WIT) a organizat pe 23 noiembrie 2023 evenimentul “Demystifying Product Management”, în parteneriat cu Innovation Labs și UiPath. Evenimentul este al doilea din seria "Make IT your Own Way" (MIYOW), care are scopul de a promova diferite oportunități de carieră și de a pune la dispoziție resursele necesare. Evenimentul este interactiv, astfel încât participanții să găsească, cu ajutorul experților, răspunsuri la întrebările pe care le au. MIYOW acoperă diferite arii, de la certificări până la resurse academice, iar audiența este una mixtă, avȃnd participanți diverși din punct de vedere al seniorității, al specializării și al industriei. În comunitatea WIT se regăsesc de la studenți pasionați până la persoane curajoase care sunt într-un proces de reconversie profesională.

Un eveniment în centrul misiunii Women in Tech®:

"Când organizăm acest tip de eveniment, suntem în centrul misiunii Women in Tech: punem în evidență profesioniști pasionați, modele de urmat, companii inovatoare și colaborăm cu actori-cheie din sectorul tech românesc; facilităm împărtășirea cunoștințelor și a experiențelor într-un cadru interactiv. Scopul nostru este să inspirăm și să oferim perspective. În această seară am asistat la un schimb autentic de idei", a declarat Marion Hegarty, Chapter Ambassador Women in Tech România. “Măsurăm succesul unui eveniment prin simplele mulțumiri ale participanților pentru calitatea conținutului și a subiectelor abordate. Rolul de PM este unul captivant și, în același timp, versatil în lumea IT-ului, deoarece este o poziție pe care și-o pot asuma persoane cu background-uri diferite. Pasiunea pentru tehnologie este esențială, dar este vorba în primul rând despre organizare, negociere, construirea încrederii și a rezilienței. Am observat recent o creștere semnificativă a oportunităților de angajare în România, oferind o opțiune de carieră pentru analiștii de afaceri, dezvoltatori și managerii de proiect. Așadar, a fost momentul perfect să oferim un eveniment comunității noastre."

La evenimentul găzduit de UiPath au participat peste 60 de persoane cu experiență în diferite domenii, care aspiră la o carieră de Product Manager. Acest rol provocator este în continuă expansiune în industria IT din România. PM-ul este responsabil pentru strategia, dezvoltarea și performanța unui produs, coordonând multiple echipe și adaptându-se rapid la schimbări. În cadrul evenimentului s-au abordat subiecte precum atribuțiile unui PM și activitățile zilnice, rolul lui într-o echipă și într-o companie și, nu în ultimul rand, abilitățile necesare pentru această poziție.

Ȋntr-un eveniment dinamic și interactiv, moderat de Oana Groza, expert în relaţii publice și fondatoare a Wfounded, și-au ȋmpărtășit experienţele cinci Product Manageri: Iulia Istrate, Senior Director Product Management la UiPath, Stelian Crișan, Senior Product Manager la Adobe Analytics, Raluca Alina Laic, Senior Product Manager la UiPath, Flavia Husar, Product Owner la FLOWX.AI și Ana Velicaru, Product Manager la Google Wearables.

Despre Product Management și cum se poate face tranziția către un astfel de rol - de la experţii prezenţi:

Pentru Flavia Husar, "Leading without authority" este principala calitate a unui Product Manager: “Nu trebuie să fii specialist în IT sau expert în toate domeniile ca să devii Product Manager, dar trebuie să ai mare încredere în echipa ta. De altfel, este nevoie să înveți despre business-ul produsului tău și tehnologiile cu care este construit".

Prima poziție a Anei Velicaru a fost de developer, iar cariera de PM a început-o prin intermediul unui internship. Stelian Crișan și-a început cariera diferit, fiind inițial profesor universitar de matematică. După câțiva ani petrecuti în învățământ, s-a îndreptat către cariera de developer, iar acum este Senior PM, după 13 ani de activitate ȋn Adobe.

Vorbind despre abilități, Ana Velicaru enumeră curiozitatea, competențele tehnice, leadership-ul și diplomația ca fiind cele mai importante. Stelian Crișan este de părere că un Product Manager trebuie să fie un bun negociator, fiind în contact direct atat cu dezvoltatorii, cât și cu diferite departamente, de la securitate și juridic până la marketing.

Flavia Husar consideră că are oportunitatea, lucrȃnd ȋntr-un start-up, să dea formă unui produs și să iși lase amprenta asupra acestuia. Raluca Alina Laic are posibilitatea de a transforma idei în realitate. Își dorește să optimizeze procese atât pentru ea, cât și pentru cei din jurul ei.

Sfaturi pentru viitorii Product Manageri: Ana Velicaru: “Fii curios. Fii dinamic și pregătit pentru schimbare“; Stelian Crișan are trei sfaturi: “Cunoaște afacerea, conectează-te cu oamenii. Ia o pauză, iar apoi vei găsi soluţia”. Flavia Husar: “1. Faceți cercetare pentru a ști ce tip de PM doriți să fiți și explorați rolul în compania la care aplicați. 2. Continuați să învăţaţi”.

Statistici despre femeile în tehnologie:

Uniunea Europeană se confruntă cu subreprezentarea femeilor în Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică. În timp ce femeile reprezintă 52% din populația europeană și din absolvenții de universitate din UE, doar 20% din totalul oamenilor de știință și inginerilor sunt femei, precum și 17,9% din profesori ȋn domeniul ingineriei și tehnologiei (conform Comisiei Europene). România se află pe locul trei în procentajul femeilor în IT&C, cu 26,2% dintre specialiști fiind femei, potrivit Eurostat. Ȋn pofida unei mai bune reprezentări a femeilor în domeniul IT, doar una din cinci fete studiază informatica (studiu Google 2023).

Conform unui studiu realizat de McKinsey Digital, ȋn cazul în care s-ar dubla ponderea femeilor în tehnologie la aproximativ 45%, industria IT ar putea atinge egalitatea de gen și ar putea beneficia de o creștere a PIB-ului cu până la €600 miliarde.

Aceste statistici subliniază necesitatea continuării eforturilor de a promova diversitatea și egalitatea de gen în tehnologie, principii care stau la baza misiunii WIT.

Mai multe despre Women in Tech® Romania:

Cu o comunitate de peste 200.000 de membri și 50 de capitole, Women in Tech® Global Movement are misiunea de a elimina diferența de gen și de a susține femeile în parcursul lor profesional. De la înființarea sa în ianuarie 2023, Women in Tech® România a organizat opt evenimente, printre care si un hackathon (HackHER, primul hackathon pentru echipe diverse din România). În domeniul educației, organizaţia a lansat un program educational în parteneriat cu Vertik, Fundația Orange și cinci școli, cu impact asupra a 125 de elevi din zonele defavorizate. Echipa lucrează în prezent la stabilirea agendei pentru anul 2024 și caută activ parteneri. Mai multe la www.womenintech.ro

Domenii: Economie, IT, Educatie

Nitu Madalina Daniela PFA

Communication consultant

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!