Cele mai frecvente probleme de sănătate întâlnite la persoanele în vârstă

Publicat pe 11 Iunie 2020
Persoanele în vârstă au un risc mai crescut de a dezvolta unele afecțiuni, deoarece imunitatea lor este mai slabă și organele nu mai funcționează la fel de eficient.

Medicii gerontologi au observat care sunt cele mai frecvente probleme de sănătate întâlnite la vârstnici.

1. Bolile cardiovasculare

Afecțiunile cardiovasculare sunt cu siguranță cele mai frecvente probleme ale bătrânilor și totodată sunt cele mai periculoase. Ele determină cele mai multe cazuri de deces la nivel mondial, iar vârsta înaintată reprezintă unul dintre cei mai importanți factori de risc. Cea mai gravă afecțiune cardiovasculară este boala coronariană (formarea de plăci de aterom pe pereții arterelor care irigă inima), deoarece poate duce la atac de cord sau infarct. 

La fel de gravă este și hipertensiunea arterială, care poate să apară la vârste înainte tot din cauza îngustării vaselor de sânge (ateroscleroză). Și hipertensiunea crește riscul de atac de cord, dar și de accident vascular cerebral.

2. Cancerul

Riscul de cancer este mai mare după vârsta de 55 de ani, peste 70% dintre cazurile diagnosticate fiind din această categorie de vârstă. Boala apare din cauză că organismul nu mai funcționează la fel de bine pe măsură ce îmbătrânește, iar atunci riscul unei diviziuni celulare anormale este mult mai mare. Cele mai frecvente forme de cancer întâlnite la persoanele în vârstă sunt: cancerul de sân, de plămâni, de piele, cancerul colorectal, de prostată, de vezică, cancerul de stomac, limfomul.

3. Afecțiunile articulațiilor

Persoanele în vârstă au deseori dureri articulare, iar acesta este semnul apariției artritei, cea mai frecventă formă a bolii fiind osteoartrita. Boala apare mai des la femei și se manifestă prin inflamarea incheieturilor, care devin umflate și dureroase. Nu există un tratament care să vindece această boală, dar medicamentele antiinflamatoare și analgezice pot ameliora simptomele. 

Medicul poate recomanda și unele suplimente naturale, care ajută la mobilitatea articulațiilor. Unul dintre cele mai folosite produse de acest fel este MSM, utilizat frecvent pentru a trata afecțiunile articulațiilor. Schimbarea stilului de viață poate fi de asemenea de ajutor, fiind recomandate fizioterapia, exercițiile fizice ușoare și pierderea în greutate.

4. Osteoporoza

Una dintre cele mai frecvente boli ale bătrâneții este osteoporoza, afecțiune care apare din cauza pierderii de masă osoasă. Din această cauză, oasele devin mai fragile, se pot fractura ușor și se vindecă mult mai greu. Riscul este mult mai mare în cazul femeilor, iar boala e strâns legată de deficiența de vitamina D, fenomen întâlnit în special în regiunile nordice ale planetei. 

Însă orice persoană în vârstă are un risc ridicat de osteoporoză, inclusiv bărbații, de aceea medicul recomandă investigații speciale, care pot diagnostica din timp boala. Aceste analize ar trebui făcute după vârsta de 50 de ani, când stilul de viață ar trebui să se schimbe, pentru a preveni apariția sau agravarea bolii. Cele mai bune soluții pentru a preîntâmpina aceste probleme sunt:

  • Exerciții fizice regulate
  • Dietă bogată în calciu și vitamina D
  • Renunțarea la fumat și alcool
  • Suplimente de calciu și vitamina D (doar la recomandarea medicului)
  • Expunerea moderată la soare (pentru asimilarea vitaminei D).

5. Afecțiunile oftalmologice

Înaintarea în vârstă afectează și vederea, de aceea controlul oftalmologic este obligatoriu. Cele mai frecvente probleme care apar sunt cataracta și degenerescența maculară. Aceasta din urmă nu poate fi prevenită, dar în cazul cataractei există metode prin care vârstnicii se pot proteja:

  • Folosirea unor ochelari de soare speciali, cu filtre UV
  • Renunțarea la fumat.

Cataracta poate fi tratată eficient printr-o operație simplă, realizată cu tehnologie modernă, recuperarea pacientului fiind ușoară.

Degenerescența maculară nu poate fi tratată și duce în timp la pierderea vederii, dar medicii precizează că boala poate fi încetinită prin adoptarea unui stil de viață sănătos:

  • Exerciții fizice regulate
  • Dietă bogată în pește, legume și fructe (mai ales cele roșii, care conțin licopen)
  • Renunțarea la fumat
  • Menținerea unui nivel normal al colesterolului și glicemiei.

Acestea sunt cele mai întâlnite probleme de sănătate care apar la persoanele în vârstă. Deși îmbătrânirea organismului nu poate fi oprită, prin adoptarea unui stil de viață sănătos și prin investigații anuale la medic, multe dintre aceste boli pot fi tratate din timp. În acest fel, simptomele pot fi mult ameliorate, iar calitatea vieții va fi afectată cât mai puțin.

Domenii: Farma

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!