Soluții moderne pentru tratarea tumorilor cerebrale benigne

Publicat pe 10 Februarie 2021
Tumorile benigne sunt caracterizate prin creșterea anormală a celulelor într-o anumită parte a corpului. Spre deosebire de tumorile maligne, cele benigne nu se pot răspândi și în alte zone ale corpului. Chiar dacă tumorile cerebrale benigne nu reprezintă un risc de metastazare, acestea pot avea, însă, un efect negativ asupra persoanei afectate. Mai exact, ele pot pune chiar și viața în pericol, din cauza presiunii exercitate asupra nervilor sau a altor părți din creier.

Simptomele acestor tumori diferă în funcție de zona afectată. Durerea de cap este printre cele mai frecvente semne, alături de vărsături, tulburări de vedere, convulsii și stare de confuzie.

Datorită progresului continuu realizat în domeniul medical și tehnologic, tratamentul tumorilor cerebrale beneficiază atât de opțiuni și tehnici terapeutice moderne cât și de consultanță și informare asupra stării pacientului prin utilizarea platformelor de telemedicină.

Tratamentul modern al tumorilor cerebrale benigne

Tratamentul diferă în funcție de tipul tumorii, locația acesteia, vârsta pacientului și sănătatea generala prezentată. Adițional, recuperarea postoperatorie a pacientului poate beneficia de numeroase terapii cum ar fi cea ocupațională, fizioterapia și logopedia, toate acestea având ca obiectiv creșterea calității vieții pacientului.

Tratament chirurgical

La fel ca orice alt domeniu medical, și cel chirurgical a beneficiat de pe urma progreselor realizate, oferind pacienților opțiunea de a alege chirurgia minim invazivă. Aceasta este o procedură care utilizează controlul de la distanță și instrumente de mici dimensiuni, neurochirurgii putând preveni, astfel, riscul de apariție a anumitor complicații.

Spre deosebire de chirurgia tradițională, care presupune, de obicei, incizii de mari dimensiuni, chirurgia minim invazivă necesită doar incizii de mărimea unei monede. Ba, în unele cazuri, pot fi chiar folosite orificiile naturale ale corpului pentru a accesa zona dorită. Pe lângă beneficiul cosmetic de a avea cicatrici de mici dimensiuni, aceste intervenții reduc, semnificativ, și timpul de recuperare, pacientul fiind externat mult mai devreme

Tratamentul chirurgical este, deseori, prima opțiune terapeutică recomandată. Îndepărtarea completă a tumorii poate înlătura simptomele și poate evita nevoia de a apela și la alte forme de tratament. Cu toate acestea, însă, dacă tumoarea nu poate fi înlăturată complet, tratamentul chirurgical poate fi combinat și cu radioterapia sau chimioterapia, acestea putând înlătura restul celulelor cu probleme, fără a pune în pericol țesuturile înconjurătoare.

Tratamentul cu radiații

Radioterapia poate fi folosită, fie individual ca formă unică de tratament, atunci când tumoarea nu poate fi accesată chirurgical, sau în combinație cu tratamentul chirurgical, pentru a înlătura porțiunile rămase după excizare. Radioterapia folosește radiații pentru a distruge, țintit, doar celulele tumorii, fără a afecta și țesuturile înconjurătoare. Acest tip de tratament poate fi folosit și în combinație cu anumite medicamente chimioterapice, al căror rol este acela de a face tumoarea mai sensibilă la radiații. În funcție de caz, radioterapia poate fi de mai multe tipuri: unele abordări utilizează radiații mai intense și ședințe mai puține, în timp ce altele pot folosi radiații mai reduse, împărțite de-a lungul mai multor zile.

Chimioterapia

Acest tip de tratament utilizează medicamente pentru a distruge celulele tumorii sau pentru a opri multiplicarea acestora. Folosită, de obicei, în combinație cu alte metode, chimioterapia poate fi aplicată în doze specifice, pacientul putând primi câte o doză a tratamentului pe rând sau o combinație de mai multe medicamente în același timp, pe parcursul unei perioade fixe. În timpul tratamentului, pacientului va efectua și anumite teste imagistice, pentru ca medicul să poată observa evoluția tratamentului și pentru a monitoriza starea de sănătate a persoanei afectate.

Având la dispoziție toate aceste soluții moderne, echipa multidisciplinară poate alege tratamentul sau combinația de tratamente necesare fiecărui caz în parte, astfel încât persoana afectată să beneficieze de cele mai bune rezultate posibile.

Domenii: Farma

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!