Peste 85% dintre entitățile de stat din Romania sunt facturate de către firmele înregistrate în FGO

Publicat pe 5 Iulie 2022
La finalul anului 2021, în România, erau active 1,2 milioane de companii (persoane juridice, exclus ONG-uri, PFA-uri, cabinete de avocatură și alte cabinete independente). Dintre acestea, peste 700.000 de CUI-uri unice sunt facturate prin FGO. Din totalul lor, 11.500 reprezintă entități de stat care, potrivit datelor contabile disponibile în FGO, sunt facturate de cel puțin 15% dintre companiile înregistrate în platformă, prin urmare, cel puțin 10.000 de firme care utilizează FGO vor încărca automat din platformă facturile în SPV-ul ANAF.

FGO, unul dintre cei mai importanți jucători pe piața soluțiilor complete de facturare online, integrare cu contabilitatea și organizarea digitală a afacerii, a automatizat complet integrarea în sistemul RO e-Factura al ANAF-ului, astfel că toate companiile care au relații cu entități de stat, respectiv toate cele care comercializează unul dintre cele 900 de produse cu risc fiscal ridicat pot emite automat factura prin FGO, fără alte costuri pentru softuri sau contabilitate.

De la 1 iulie, firmele sunt obligate să-și identifice produsele ale căror facturi trebuie înregistrate în Spațiul Privat Virtual (SPV) al ANAF-lui, iar acest lucru poate presupune și costuri suplimentare.

„Facturarea în RO e-Factura este foarte stufoasă, iar un antreprenor care nu utilizează un soft de facturare online precum FGO va pierde mult timp în realizarea pașilor de înregistrare în sistem. La fel de mult timp se va pierde și în relația cu contabilitatea pentru că trebuie identificate produsele cu risc fiscal ridicat pe care respectivul le comercializează. Noi am realizat deja maparea articolelor de genul, iar utilizatorii FGO au opțiunea să urce automat factura la ANAF. Automatizarea cu e- Factura este disponibilă în FGO, la abonamente pornind de la 100 lei/an”, spune Valeriu Filip, co-fondator FGO. „Încă din 2017, de la lansarea platformei, ne-am dorit să eficientizăm timpul antreprenorilor, managerilor și al contabililor. Dacă facem un calcul, noi, prin FGO, am salvat aproape 1 milion de ore cauzate de dubla operare a informațiilor în contabilitate”, completează Valeriu Filip.

Primele care au facturat prin FGO, încă de la începutul acestui an, când integrarea cu sistemul e- Factura a fost disponibilă în platformă, au fost agențiile de turism și unitățile de cazare care acceptau vouchere de vacanță, acestea fiind obligate încă de la 1 aprilie să deconteze prin sistemul statului.

 „Probabil, companiile vor avea o perioadă de tranziție, pentru emiterea facturilor în relația cu B2G și B2B prin e-Factura, înainte de a fi amendate. Pentru moment, nu există un termen până la care firma trebuie să înregistreze factura în SPV-ul deschis la ANAF, ci doar obligativitatea de la 1 iulie de a emite astfel factura”, spune Valeriu Filip.

Cele peste 75.000 de firme care utilizează FGO beneficiază gratuit de această integrare, în baza abonamentului. Softul FGO este dezvoltat în parteneriat cu Saga Software, cel mai utilizat program de contabilitate din România, eficientizând astfel relația antreprenor - contabil.   

Domenii: Economie

Seven Media Communication Partner

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!