10 recomandări de parenting pentru părinții aflați la început de drum

Publicat pe 28 Ianuarie 2022
Un părinte modern va face totul pentru a se pregăti temeinic înainte de nașterea copilului. Dar oare părinții sunt suficient de instruiți și de informați pentru a răspunde nevoilor copiilor? Parentingul este un fenomen care a început să fie de interes pentru mulți părinți.

Curentul parenting se referă la relația părinte-copil și la beneficiile existente de ambele părți. A fi părinte nu este deloc ușor. Creșterea unui copil este una dintre cele mai complicate sarcini pe care un părinte o are în toată viața sa.

Probabil este și lucrul de care se teme cel mai mult, considerând că nu este suficient de pregătit. Și totuși, pentru viitoarele mămici există numeroase surse de informare - cărți, cursuri, workshop-uri, grupuri și comunități de mame.

1. Cărți de parenting

Femeile aflate la prima sarcină vor fi curioase și dornice să afle totul despre sarcină, naștere și primele luni pe care le vor petrece alături de noul membru al familiei. Achiziționarea lucrurilor esențiale și necesare lui bebe nu înseamnă că viitoarea mămică știe ce o așteaptă. Cartea “O sarcină mai ușoară”, vă ghidează cu precizie prin controversata perioadă a sarcinii, vă ajută să eliminați sfaturile care nu vă sunt de ajutor și vă oferă o perspectivă reală, de la momentul concepției până după naștere.

2. Model de urmat

Mai ales copiii mici sunt extrem de atenți la părinți și vor imita tot ceea ce văd și aud. De aceea este foarte bine ca părinții să fie atenți la modul în care se prezintă în fața celorlalți, la sentimentele, emoțiile, trăirile și modul în care acționează în relație cu cei mici, dar și cu cei mari. Modelul de viață al copiilor sunt părinții, așadar atenție la modul în care doriți să vă creșteți copilul.

3. Disciplină

Regulile și normele impuse copiilor sunt importante pentru că astfel vor învăța care sunt comportamentele acceptate și vor dobândi autocontrol. Limitele sunt necesare pentru viitorul adult responsabil care trebuie să știe că nerespectarea regulilor se sancționează.

4. Timp de calitate petrecut cu copilul

Profesia este importantă pentru mulți părinți, iar munca se continuă uneori și acasă. Chiar și așa, părinții pot gestiona timpul liber, astfel încât să petreacă periodic timp de calitate cu copilul. Acest lucru înseamnă că pot pregăti surprize împreună cu cel mic pentru momente unice.

5. Prioritate zero: comunicarea

Alături de timpul petrecut de copii, comunicarea este fundamentală. Copiii înțeleg lucrurile dacă li se motivează totul. Părinții care oferă explicații simple, clare, pentru fiecare cerință în parte, le permit copiilor să învețe și să înțeleagă totul fără să judece.

Când există o problemă vorbiți și găsiți soluția împreună. Puteți să le oferiți sugestii pentru rezolvarea unor situații. Dacă sunt incluși în decizii, copiii sunt motivați să ducă sarcina la bun sfârșit.

6. Iubire și susținere necondiționate

Copiii trebuie să simtă și să știe că sunt iubiți și susținuți indiferent de rezultatele obținute. Și în situația în care greșește nu este recomandat să vă criticați copilul, să scoateți în evidență erorile și să îl învinovățiți. Folosind cuvintele potrivite, cu blândețe, îi puteți explica unde a greșit și că pe viitor poate să obțină rezultate mai bune dacă este mai atent.

7. Puterea afirmației

Informațiile negative au puternic impact asupra copiilor. Până și în comunicarea directă părinții sunt tentați să folosească negația când vor să își impună punctul de vedere sau stabilesc limite pentru copiii lor.

Explicațiile, corecțiile și informațiile formulate pozitiv sunt benefice, iar complimentele fac minuni moralului copiilor.

8. Consolidarea încrederii în forțele proprii

Acest lucru se întâmplă încă din etapa de bebe, chiar dacă micuțul nu înțelege cuvintele. Tonalitatea și modulația vocii, mimica feței, gesturile sunt observate și asimilate de copii. De aceea, supărarea și cuvintele dure afectează stima de sine a copiilor.

9. Gândește în perspectivă

Parentingul este greu și poate vor fi momente extrem de grele în care simțiți că nu se merită eforturile făcute. Sarcinile zilnice pot fi copleșitoare, dar mereu trebuie avut în vedere faptul că în final copilul are nevoie de timp și răbdare pentru a crește și a învăța.

10. Bunătate

Un părinte bun va insufla copilului său calități pozitive. Bunătatea, atenția și grija față de semeni, implicarea în activități de voluntariat, nu înseamnă doar acțiuni care vor duce la o bună dezvoltare psihică a viitorului adult și la un echilibru emoțional, ci și conturarea unui temperament corect.

Fiecare individ este unic și are propriul ritm de dezvoltare și evoluție. Același principiu este valabil și în cazul copiilor. Parentingul este greu, dar un părinte pregătit își va ajuta copilul să se dezvolte, să învețe și să fie sănătos, oferindu-i un start bun în viață.

Domenii: Lifestyle

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!