10 Tendințe culinare in anul 2019

Publicat pe 30 Noiembrie 2018
De-a lungul anului precendent am văzut tot mai multe tendințe în materie de mâncare și băutură care reflectau schimbarea atitudinii față de sănătate, comunitate și mediu.

 Astăzi, alaturi de Restaurant Rod (un restaurant de top din Cluj-Napoca), îți vom prezența cele mai noi metode prin care te poți bucura de artele culinare și inovațiile acestui an.  

Mâncarea sănătoasă – Aceasta este, fără nici o surpriză, ideea din spatele a doua dintre cele mai mari tendințe ale acestui an:

1. Mâncarea gut-friendly, denumită și ultra-sănătoasă, este baza principiului de a-ți trata corpul precum un templu.

Chiar dacă produsele obținute prin fermentare sau murat nu sună la fel de încântător precum foie gras, probioticele (bacteriile din intestin) și prebioticele (substanțele consumate de aceste bacterii) din aceste mâncăruri au fost asociate cu totul, de la alergii, obezitate și diabet la sindromul intestinului iritabil, sănătatea inimii și a creierului și multe altele.

2. Nootropicele sunt substanțele care te ajută la îmbunătățirea capacității cognitive și a memoriei.

Dacă nu ești un mare fan al pastilelor sau medicamentelor de orice fel, fie de la farmacie sau vreun magazin naturist, acum poți include în dieta personală alimente precum ceai verde, salată kale, spanac și multe alte verdețuri. Sau dacă ai o afinitate spre ceva mai dulce, poți obține efecte asemănătoare prin consumul de ciocolată neagră sau cafea.

Preparatele straine – Dacă ne-a demonstrat anul 2018 ceva este aceea că lumea este tot mai predispusă la călătorii pentru a încerca bucatele dintr-o altă regiune. Așa și-au găsit drumul spre bucătăria internațională preparatele hawaiene, sud-americane și vest-africane.

3. Mâncarea hawaiana a devenit din ce in ce mai cunoscută prin poke, o salată cu ton, însa nu chiar cum ți-ai imaginat. Tonul este crud, precum sashimi-ul japonez, și este tăiat în bucăți mai mari și marinat în diferite tipuri de sos, servit alături de alge Limu și ceapă dulce Maui.

4. Mâncarea Sud-Americana – aceasta conține atât rețele clasice mexicane, peruviene și braziliene, cât și o nouă fuziune japonez-mexicana. Dacă ultima parte te induce puțin în eroare, citește în continuare.

Posibil să îți placă atât gastronomia mexicană cât și cea japoneza, dar acum ai varianta de a testa o combinație dintre simplitatea mâncărurilor japoneze și gustul intens al celor mexicane în rețete precum taco cu sushi picant sau creveți cu maioneza si chilli.

5. Mâncarea Vest-Africana – ea devine o tendință culinară a anului 2018 datorită cărții “Zoe’s ghana kitchen”. În aceasta se discută despre rețetele tradiționale africane, dar și despre cum poți introduce condimentele specifice acelei zone în preparate de zi cu zi.

Preparatele sezoniere – Dacă cele discutate pana acum erau limitate de spatiu, acum vom trece la cele limitate de timp.

6. Specificul sezonier are rolul de a oferi o alură de timp limitat. Chiar dacă cel mai bine funcționează în cazul produselor specifice unei anumite zone, același principiu poate fi aplicat mai multor preparate disponibile doar pentru o perioadă limitată (rețete din diferite zone ale lumii doar pentru perioada Craciunului).

Eco-friendly – Dupa cum indică si titlul, lumea devine tot mai atentă la efectele tipului de mâncare consumato și risipită asupra mediului încojurator. Acest lucru a dat naștere urmatoarelor tendințe culinare:

7. Reducerea risipei alimentare – această idee, chiar dacă a fost mai mult o necesitate, tot mai multă lume dispune de educația consumatorilor și s-au aplicat stimulente fiscale pentru companii de a dona băncilor alimentare.

8. Burgerul imposibil – poate ai auzit de această inovație prin care carnea este înlocuită cu un amestec de plante/drojdii bogat în heme (un produs pe bază de fier, abundent in mușchiul de vită) care imită perfect senzația de carne. Dacă esti vegan sau preocupat de efectele generale asupra mediului a consumului de carne, acest burger imită perfect varianta reală.

9. Proteine din plante - Cu tot mai mulți bucătari care folosesc ingrediente precum tofu, tempeh și quinoa, veganismul este în creștere. Pe lângă conținutul necesar de proteine și nutrienți aflați în aceste mâncăruri, acestea conțin și mai puține calorii decât produsele animale.

Băuturi non-alcoolice – nota pozitivă pentru încheierea oricărei mese copioase și a acestui articol.

10. Băuturile non-alcoolice – o gazdă bună mereu va avea la dispoziție bere, vin sau alte tării, dar o gazdă genială va avea și optiunea fără alcool (cel puțin pentru șoferii desemnați). Dacă dorești să ai această opțiune pe viitor sau doar ești curios să încerci lucruri noi, 2018 este anul tău norocos cu o multitudine de rețete pentru punch-uri non-alcoolice și mocktail-uri.

Domenii: Lifestyle

CRIS DIGITAL BRANDING SRL

Branziba (cunoscuta anterior ca Brandion Agency) este o agentie performanta de branding si marketing. Ai nevoie de mai multi clienti? Contacteaza-ne!

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!