13 idei de amenajare a bucătăriei tale

Publicat pe 3 Februarie 2020
Bucătăria reprezintă una dintre cele mai speciale încăperi din locuință, deoarece este locul în care se pregătesc cele mai gustoase rețete și unde toată familia se reunește.

Pentru că în bucătărie petreci mult timp, aceasta merită toată atenția ta în ceea ce privește amenajarea. Află, din ghidul de mai jos, care sunt cele mai utile idei de amenajare a bucătăriei!

Alege obiecte de mobilier de calitate

Atunci când ai în plan amenajarea bucătăriei, trebuie să alegi obiecte de mobilier de calitate, care să reziste în timp. Din fericire, atât mesele, cât și dulapurile, colțarele sau scaunele sunt disponibile într-o gamă variată de culori și materiale, astfel încât să le alegi pe cele mai potrivite.

Dulapurile din lemn, metal sau MDF se numără printre preferatele tuturor, datorită aspectului și rezistenței în timp. Poți alege dulapuri de bucătărie din lemn masiv, care vor trece cu brio testul timpului, fiind o alegere inspirată pentru o bucătărie clasică. În plus, dulapurile din lemn pot fi ușor revopsite, în timp ce petele pot fi curățate rapid cu apă caldă și detergent. Optează pentru scaune de bucătărie de la ScauneOnline.ro, în funcție de modelul preferat și de stilul bucătăriei tale, astfel încât să te bucuri de tot confortul atunci când petreci timp în această încăpere.

Acordă atenție spațiilor de depozitare

Pentru ca bucătăria să arate impecabil, trebuie să acorzi o atenție sporită și spațiilor de depozitare, deoarece aici tind să se strângă numeroase obiecte - de la veselă și aparate de gătit, până la ustensile necesare pentru pregătirea mâncării. În acest sens, poți să utilizezi atât sertare și dulapuri, cât și rafturi deschise. Cu cât acestea sunt mai bine compartimentate, cu atât îți va fi mai ușor să depozitezi obiectele de care ai nevoie.

O altă soluție de efect este adăugarea unei polițe suspendate, ideală pentru o bucătărie de dimensiuni mici, unde spațiul trebuie să fie valorificat. Poți găsi acest tip de poliță în magazine sau o poți face chiar tu! Nu vei avea nevoie decât de puțină îndemânare. Mai mult, șinele metalice sunt extrem de utile în bucătărie, pentru că te ajută să ai totul la îndemână.

Bucură-te de o cameră aerisită

Ideal ar fi ca bucătăria să fie aerisită, inundată de lumină naturală. Dacă acest lucru nu este posibil, poți plasa corpuri suspendate sau spoturi cu lumină caldă, deasupra zonelor mai întunecate. Aerisirea bucătăriei este la fel de importantă, de aceea, dacă nu ai cel puțin o fereastră, care să permită o aerisire naturală, achiziționează o hotă puternică, ce va îmbunătăți calitatea aerului din locuință. Cu ajutorul hotei, reușești să controlezi excesul de căldură degajată în timpul gătitului. Datorită ventilației, hota va reduce temperatura și îți va oferi cadrul perfect pentru a pregăti mâncarea preferată. Plantele de apartament reprezintă o altă soluție utilă de a menține aerul curat în bucătărie.

Adaugă plante verzi ca obiecte de decor

Într-o bucătărie decorată simplu și elegant, plantele verzi reprezintă o pată de culoare și au rolul de a împrospăta aerul. Poți opta pentru ghivece cu forme atipice, care adaugă o notă de veselie întregii încăperi. Indiferent dacă locuiești la bloc sau la casă, te poți bucura de propria grădină, chiar în bucătărie.

Plantele aromatice pot fi cultivate în ghivece și păstrate chiar și pe timp de iarnă, precum leușteanul, cimbrul, salvia sau pătrunjelul. Frunzele pot fi tăiate des pentru consum și folosite pentru a pregăti cele mai bune rețete. Ține cont de faptul că salvia are nevoie de mai multă lumină naturală, deci poate fi ținută la fereastră, în timp ce ghiveciul cu leuștean trebuie pus la umbră.

Renunță la dulapurile suspendate

Dacă te mândrești cu vesela sau seturile tale de pahare vintage, cu siguranță nu îți dorești să le ascunzi în dulapuri. Tocmai de aceea, poți să renunți la dulapurile suspendate și să montezi niște polițe de lemn deasupra blatului din bucătărie.

Alege cu atenție paleta de culori

Bucătăria trebuie să fie un loc primitor, de aceea trebuie să alegi cu atenție culorile pereților și ale obiectelor de mobilier. Dacă îți place să ai o bucătărie cu mobilier alb, creează un contrast puternic prin folosirea unor decorațiuni colorate. În schimb, dacă alegi mobilier negru, atât pereții, cât și decorațiunile din bucătărie trebuie să fie deschise, în nuanțe calde de bej, roz pal sau crem.

Nu uita de obiectele din lemn!

Farmecul materialelor naturale nu se pierde niciodată, de aceea lemnul poate deveni opțiunea ideală pentru bucătăria ta. Indiferent dacă vorbim despre obiectele de mobilier sau despre cele de decor, lemnul își găsește locul ușor în orice bucătărie.

Adaugă elemente cu design industrial

Elementele cu design industrial se pot încadra de minune într-o bucătărie modernă, care să includă și stilul industrial. Alege scaune cu design unic și picioare de fier sau corpuri de iluminat care să iasă în evidență. O bucătărie în stil industrial se caracterizează și prin dulapuri deschise sau cu uși din geam, culori neutre, țevi la vedere și scaune cu picioare concave, cu structură din metal și lemn. Nu vei greși dacă incluzi într-o astfel de bucătărie scaune de bar sau corpuri de iluminat cu becuri, pentru a asigura cât mai multă lumină.

Ia în calcul elementele rustice

Iți dorești să amenajezi o bucătărie rustică? Dintr-o astfel de încăpere nu trebuie să-ți lipsească materiale precum lemnul, ceramica sau piatra naturală. Totodată, produsele tradiționale sau de artizanat vor întregi bucătăria rustică. Poți încorpora și un covor țesut manual sau niște farfurii pictate, pe care poți așeza fructele sau legumele.

Optează pentru blatul perfect de bucătărie

Când alegi blatul de bucătărie, trebuie să ții cont de materialul din care este fabricat. Poți selecta dintre granit, un material elegant, disponibil în numeroase nuanțe, marmură, beton sau lemn masiv, ideal pentru o bucătărie rustică. Dintre toate opțiunile existente, blatul laminat reprezintă cea mai populară variantă, pe care o poți găsi în orice magazin de mobilă. Mai mult, acesta este ușor de întreținut și rezistent la pete.

Mizează pe finisaje cât mai simple

Dacă mobilierul pe care îl alegi pentru bucătărie este disponibil într-o nuanță puternică de roșu, portocaliu, negru sau verde, se recomandă alegerea unor finisaje cât mai simple, deschise la culoare, pentru a nu aglomera încăperea.

Alege gresia și faianța care să se completeze

Atunci când amenajezi bucătăria, tinzi să alegi gresia și faianța fără să te gândești neapărat la pașii următori în renovare. Astfel, atunci când vine mobilierul, vei constata că nu se potrivește cu finisajele. În procesul de amenajare, este recomandat să știi cum vrei să arate bucătăria la final, pentru a alege cu grijă toate elementele.

De pildă, mobila albă îți permite ca zona blatului de lucru să fie în orice nuanță îți dorești, în timp ce o garnitură roșie sau cărămizie se va potrivi de minune cu o faianță albă sau gri. Din punct de vedere cromatic, gresia, faianța și mobilierul se vor completa armonios, însă poți da frâu liber imaginației prin alegerea unui model mozaic, care adaugă puțin dinamism încăperii.

Greșeli de evitat în amenajarea bucătăriei

Cele mai frecvente greșeli în amenajarea bucătăriei sunt următoarele:

- Omiterea spațiilor de depozitare

- Aglomerarea camerei cu obiecte de mobilier, texturi și nuanțe multiple, care vor crea un design încărcat

- Alegerea materialelor greu de întreținut

Ține cont de ideile noastre de amenajare a bucătăriei și transformă încăperea într-un spațiu practic și funcțional pentru gătit!


Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!