3 investigații și analize recomandate în primul trimestru de sarcină

Publicat pe 9 Decembrie 2021
Tocmai ce ai făcut un test de sarcină care a arătat un rezultat pozitiv și te întrebi ce e de făcut mai departe? După ce ai aflat că ești însărcinată, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te adresezi medicului ginecolog. Acesta te va consulta și îți va recomanda analizele și investigațiile necesare. Consultația și investigațiile recomandate au rolul de a confirma prezența sarcinii. Totuși, investigațiile din primul trimestru de sarcină nu au rol doar în confirmarea sarcinii, ci și în evaluarea dezvoltării fătului și în screeningul complicațiilor în sarcină. Iată ce investigații și analize se efectuează în primul trimestru de sarcină.

Investigații și analize comune în primul trimestru de sarcină

În mod normal, în primul trimestru de sarcină se efectuează consultul ginecologic de rutină, ecografia de morfologie fetală de trimestru 1, analize de sânge și de urină. În cazuri speciale, poate fi nevoie și de alte investigații.

1. Anamneză și examen pelvin

În cadrul consultației ginecologice, medicul va discuta cu tine cu privire la semnele și simptomele pe care le experimentezi. Dacă te confrunți cu schimbări de dispoziție, spotting (scurgere cu urme de sânge), pofte alimentare, greață, vărsături, constipație, sensibilitate la nivelul sânilor, medicul va trebui să afle aceste detalii. De asemenea, acesta îți va pune întrebări în legătură cu ultima menstruație. Va trebui să informezi medicul dacă suferi de boli cronice, dacă te afli sub tratament medicamentos sau dacă iei suplimente alimentare.

Examenul pelvin se efectuează în același mod, de fiecare dată: pe masa ginecologică. Această examinare ajută medicul să depisteze modificările specifice sarcinii de la nivelul vaginului și al colului uterin.

2. Ecografie de morfologie fetală de trimestru 1

Ecografia reprezintă o metodă imagistică prin care se obțin imagini ale structurilor interne cu ajutorul ultrasunetelor. În sarcină, ecografia de morfologie fetală are un rol esențial în monitorizarea creșterii și dezvoltării fătului și în examinarea placentei, a lichidului amniotic și a colului uterin. Astfel, ecografia este utilizată și pentru detectarea complicațiilor în sarcină.

În primul trimestru de sarcină, ecografia se realizează în săptămânile 11-12 și:

  • ajută la estimarea vârstei gestaționale;
  • ajută la estimarea datei nașterii;
  • verifică existența sarcinii ectopice (în afara uterului);
  • detectează o posibilă sarcină multiplă;
  • ajută la stabilirea riscului unor sindroame genetice (de ex. sindromul Down) și al malformațiilor congenitale prin măsurarea translucenței nucale și prin determinarea osului nazal fetal. Osul nazal nu poate fi vizualizat în cazul unor anomalii cromozomiale. Măsurarea translucenței nucale presupune vizualizarea părții din spate a gâtului fătului, pentru a depista excesul de fluid sau îngroșarea acestuia.

Poți efectua morfologia fetală trimestrul 1 la Fetal Care.

3. Analize de sânge și urină

Analizele de sânge efectuate în primul trimestru de sarcină includ:

  • gonadotropina corionică umană (hCG)–este un hormon produs încă de la începutul sarcinii și are rol în confirmarea sarcinii. De asemenea, analiza poate fi utilizată pentru stabilirea riscului de anomalii cromozomiale, întrucât nivelurile anormale indică o astfel de afecțiune;
  • PAPP A (Proteina plasmatică asociată sarcinii)–ajută la stabilirea riscului de anomalii cromozomiale;
  • hemoleucograma–ajută la diagnosticarea anemiilor, care pot duce la complicații în sarcină;
  • factorul Rh–pentru diagnosticul incompatibilității de Rh;
  • alte analize–pot fi necesare și analize pentru diagnosticul toxoplasmozei, al hepatitelor, HIV/SIDA, sifilis și al altor infecții.

Analiza probei de urină poate indica prezența infecțiilor urinare, dar și a glucozei sau proteinelor în urină, ceea ce se asociază cu diabet gestațional sau preeclampsie.

Alte investigații

Dacă rezultatele analizelor și investigațiilor anterior menționate au fost anormale, medicul îți va recomanda și alte investigații suplimentare, cum ar fi:

  • amniocenteza: constă în prelevarea de lichid amniotic și analiza acestuia, pentru identificarea anomaliilor cromozomiale sau infecțiilor;
  • testul ADN fetal din sângele matern: pentru confirmarea anomaliilor cromozomiale;
  • biopsia de vilozități coriale: metodă invazivă care presupune prelevarea de țesut placentar, transabdominal; aceasta ajută, de asemenea, la depistarea anomaliilor cromozomiale.

Prin urmare, investigațiile și analizele în timpul primului trimestru au o importanță deosebită pentru monitorizarea sarcinii și a stării de sănătate a mamei. Dacă ai un test de sarcină pozitiv, adresează-te medicului!

Domenii: Lifestyle

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!