3 legi și noutăți din zona spațiului de construit de care trebuie să știi

Publicat pe 8 Ianuarie 2021
Atunci când construiești, este nevoie să te pui la curent cu toate cerințele legale în domeniu, pentru că acestea îți oferă o direcție în vederea construirii, în conformitate cu legile țării.

Nu trebuie să înveți legislația, însă, ți-ar prinde bine să știi câteva legi sau noutăți, mai ales din spectrul activităților de construcții pe care urmează să le desfășori. Iată o scurtă sinteză a acestor informații legale care te pot scuti de neplăceri în timpul proceselor de renovare sau construire de imobile.

Autorizarea lucrărilor de reabilitare și amenajare

Informații despre autorizații, dar și alte date ce țin de legislația în construcții pot fi găsite pe site-uri specializate, care sunt la curent cu tot ceea ce înseamnă upgrade în construcții. Spre exemplu, o platforma cautare pentru profesionistii din constructii va avea, în mod cert, și o secțiune dedicată noutăților. Autorizarea reabilitărilor a fost, probabil, una dintre cele mai mari surprize ale anului 2019, atunci când, în nomenclatorul legilor cu privire la autorizarea lucrărilor în spațiul construit, a intervenit și situația reabilitărilor termice și a închiderii balcoanelor. Astfel, pe lângă multitudinea de acte necesare pentru aceste lucrări, ai nevoie și de solicitarea în scris, la primăria de care aparțineți, a permisiunii de a reabilita un balcon, de a construi o terasă, o mansardă sau orice alt element nou de construcții sau de amenajare interioară și exterioară. 

Acest lucru este justificat prin faptul că orice lucrare prin care se intervine la structura de rezistență sau la structura fațadei are influență din două puncte de vedere. Pe de o parte, de greutatea proprie a construcției, care se mărește, considerabil, o dată cu amenajarea mansardelor sau a teraselor. Pe de altă parte, în cazul amenajărilor exterioare, este vorba despre modificarea aspectului unitar al clădirii. În traducere, acest lucru înseamnă că trebuie să ceri permisiunea pentru a reabilita fațada unui bloc, deoarece culorile alese sau lucrările întreprinse modifică arhitectura normală a clădirilor.  

Legea privind protejarea spațiilor verzi

Începând cu anul 2020, Legea numărul 74/ 2007 a fost modificată, impunând restricții importante constructorilor și dezvoltatorilor, dar și beneficiarilor- persoane fizice. Astfel, în temeiul legii numite, proprietarilor le sunt recunoscute drepturile asupra terenurilor, însă, în același timp, se pune accentul pe conservarea spațiilor verzi. Asta înseamnă că proprietarii nu au dreptul să desființeze aceste locuri protejate legal. Conform articolului 9, cap.1, construcțiile realizate pe spațiile verzi, fără autorizare, vor fi demolate, iar terenul va fi adus la starea sa inițială, toate acestea pe cheltuiala proprietarului terenului.

Legea privind exigențele minimale de spațiu, aferente individului

Pe înțelesul tuturor, această lege tratează, de fapt, nevoia individului de a beneficia de o locuință cu o suprafață suficient de mare încât să îi ofere acestuia confort. Este vorba despre legea 114/ 1996, cu completările aduse în 2020, care impune, prin Anexa 1, o serie de reglementări de spațiu pe care constructorii trebuie să le aibă în vedere. Legea face referire la casele sau ansamblurile rezidențiale care se construiesc de la data intrării în vigoare a acestui act normativ, în lege fiind stipulate și facilitățile de plată oferite investitorilor care aleg să investească în locuințele ce respectă aceste condiții (scutiri de taxe și impozite pe anul în care se realizează construcția).

Acestea sunt câteva dintre cele mai noi noutăți sau reglementări care vizează segmentul construcțiilor pe care trebuie să le cunoști înainte de a-ți renova casa sau a construi un imobil nou.

Domenii: Afaceri

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!