3 lucruri de care să ții cont în execuția unui foraj pentru pompe de căldură

Publicat pe 28 Noiembrie 2019
Energia regenerabilă înmagazinată în mediul înconjurător reprezintă o soluție alternativă pentru încălzirea locuințelor. Tot mai mulți români aleg să instaleze pompe de căldură care înlocuiesc nu doar centrala termică, ci și aparatul de aer condiționat și boilerul electric. Întrucât dispozitivul se conectează cu ușurință la componentele termice deja instalate în casă (calorifere, radiatoare, încălzire în pardoseală), investiția într-o pompă de căldură nu este obligatoriu să fie făcută doar în faza de construcție a clădirii, ci poate avea loc și pe parcurs, în orice moment dorești să renunți la centrala termică prea costisitoare.

 Spre deosebire de orice alt combustibil, căldura din apă, aer sau sol este gratuită și vei avea de plătit doar consumul de curent al pompei de căldură și al compresorului acționate electric. Înainte de a începe acest proiect, trebuie să te documentezi cu privire la primul pas: efectuarea unui foraj pentru montarea pompei de căldură.

Tipul de foraj este dictat de suprafața terenului

Pompele de căldură sol-apă sunt cele mai eficiente soluții de încălzire, deoarece cantitatea de energie depozitată în pământ este imensă. Căldura geotermală se obține prin efectuarea de foraje pentru introducerea unei rețele de colectori. Aceștia pot fi orizontali sau verticali, în funcție de suprafața terenului. Lungimea medie a acestei rețele este de aproximativ 120 de metri. Dacă ai suficient teren pentru desfășurarea pe orizontală, forajele se execută la adâncimi mici, de 1.5 – 2 metri. Pentru spații mai mici, hidrogeofor.ro recomandă foraje de mare adâncime, cu echipamente speciale. Ambele soluții oferă randament pentru încălzirea locuinței, alegerea se face în funcție de spațiul disponibil, în consultare cu specialiștii care se ocupă de lucrare. Tipul solului și pânza freatică a zonei în care locuiești sunt aspecte la fel de importante pentru execuție. Un sol nisipos cu sursă de apă aflată la suprafață este mult mai ușor de pătruns decât terenurile pline de roci puternice care coboară până la adâncimi de câteva zeci de metri.

De câte foraje este nevoie?

Parcursul țevilor prin care circulă freonul și lichidele din instalație este unul clasic tur-retur. Așadar, vei avea nevoie de cel puțin două foraje: unul pentru extragerea energiei termice din pământ și unul pentru deversarea apei din pompa de căldură. În funcție de necesarul de căldură, numărul forajelor poate crește. Hidrogeofor.ro execută acest tip de lucrări la standarde europene, cu utilaje dotate special pentru geotermie. După săpăturile pentru șanțuri și foraje, instalarea colectoarelor, montarea căminelor geotermale, umplerea și aerisirea sistemului geotermal și efectuarea testelor de presiune și curgere, terenul este nivelat la starea naturală.

Cine execută lucrarea?

Întrucât investiția în instalarea unei pompe de căldură este una considerabilă, alegerea echipei care execută această lucrare este foarte importantă. Forajele reprezintă un element esențial al acestui ansamblu, orice greșeală de execuție însemnând de la un randament scăzut al instalației până la surparea pereților și pierderea echipamentelor prețioase. Întrucât piața de profil este în continuă dezvoltare, există și firme care nu oferă lucrări de calitate. Acestea ajung să dispară cu timpul, fiind radiate sau reinventate după ce sunt demascate de clienți nemulțumiți. Cel mai înțelept este să lucrezi cu o echipă recomandată de cunoscuți care au fost mulțumiți de lucrările efectuate. Și în acest caz, proba timpului este edificatoare: cu cât firma are o vechime și o tradiție mai mare în domeniu, cu atât este mai de încredere. Solicită un portofoliu de lucrări, consultă părerile vechilor și actualilor clienți și asigură-te că pe șantier vor fi în permanență, în afară de muncitori, și geologi sau hidrogeologi specializați.

Pentru instalarea corectă a unui sistem de încălzire acționat de pompa de căldură este foarte important să lucrezi cu firme consacrate, care au pe teren oameni specializați. Suprafața terenului și tipul solului pe care este ridicată casa influențează tipul forajelor ce trebuie executate.

 

Domenii: Energie

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!