3 sfaturi de la apicultorii români pentru păstrarea mierii

Publicat pe 5 Martie 2021
Apicultura este una dintre acele pasiuni care se poate transforma rapid într-o afacere de succes. Mierea și produsele derivate sunt foarte apreciate, în contextul în care preocuparea pentru alimentația sănătoasă câștigă tot mai mulți adepți.

Pentru a putea beneficia, însă, de proprietățile curative ale mierii și de savoarea sa originală este important să respectăm anumite reguli legate de păstrarea sa în condiții optime. Apicultorii români ne oferă astăzi câteva sfaturi utile în acest sens:

Mierea se păstrează în ambalaje din sticlă sau aluminiu

După producerea ei, mierea trebuie așezată în ambalaje curate, din sticlă sau aluminiu. Poți folosi borcane pentru miere și capace care se închid ermetic. Nu se recomandă amestecarea mierii dintr-un borcanul într-altul, deoarece mierea veche conține germeni de fermentație care va influența consistența și gustul celei proaspete, cea din urmă schimbându-și gustul și mirosul.

De asemenea, spun specialiștii în apicultură, mierea nu trebuie păstrată în vase din cupru, zinc, plumb sau aliaje ale acestora, deoarece, sub acțiunea alimentului dulce bogat în acizi se formează compuși chimici periculoși pentru sănătate. În același timp, de evitat sunt și recipientele din fier, care la rândul lor alterează savoarea mierii, oferindu-i un miros neplăcut.

Mierea se poate depozita în frigider, în cămară, pe balcon sau în dulapul de bucătărie

Din cele mai vechi timpuri, mierea este folosită pentru proprietățile sale benefice pentru organism; apicultorii știu însă că acest produs trebuie păstrat în anumite condiții pentru a rămâne gustoasă și sănătoasă cât mai mult timp. Borcanele cu miere pot fi păstrate în locuri precum:

  • Frigiderul - poți păstra produsele apicole într-un frigider cu funcție de înghețare uscată (No Frost). Dacă optezi pentru această metodă, trebuie să știi că mierea se va cristaliza mai repede, un proces care are loc oricum, firesc, în primele 3-6 luni din momentul în care borcanul a fost desfăcut.
  • Dulapul de bucătărie - este potrivit pentru depozitarea mierii, însă aceasta nu ar trebui poziționată lângă alte produse cu miros puternic, pentru că va absorbi rapid aromele lor. Evită așezarea desertului produs de albine alături de ceapă, usturoi, condimente etc.
  • Cămara - Cămara asigura un climat întunecat, uscat și rece, ideal pentru păstrarea produselor apicole. În plus, mierea depozitată aici se va cristaliza mai târziu decât în cazul în care este păstrată în frigider.

Ca regulă generală, mierea trebuie ferită de lumină care favorizează deprecierea calității produsului, detaliu care poate fi ușor observat deoarece culoarea produsului se va închide.

Mierea se păstrează la temperaturi cuprinse între -6 grade și +10 grade Celsius

E esențial ca mierea să nu fie depozitate în spații extrem de călduroase; la temperaturi de peste 40 de grade Celsius, aceasta dezvoltă substanțe nocive; acesta este și motivul pentru care nu se recomanda ca mierea să se adauge în ceai sau alte lichide fierbinți - își va pierde proprietățile benefice. Temperaturi optimă de păstrare a produsului aplicol despre care vorbim nu va depăși +10 grade, dar nici nu trebuie să scadă sub -6 grade.

Bucură-te de deliciul și efectele curative ale mierii ținând cont de regulile de păstrare ale acesteia!

Domenii: Agricultura

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!