4 criterii de neratat, când cumperi un aspirator

Publicat pe 22 Decembrie 2020
Achiziționarea unui aspirator nou este un pas important în asigurarea unei curățenii exemplare în locuință, dar și ocazia de a transforma această activitate într-un extrem de plăcută, chiar relaxantă. Pentru a avea, însă, parte de o asemenea satisfacție, asigură-te că aspiratorul pe care îl dorești este suficient de puternic, destul de ușor și nu costă o avere. În acest mod, rezolvi curățarea tuturor suprafețelor din casă, cu un buget decent.

Este posibil să bifezi fiecare aspect? Desigur, este suficient să înțelegi, mai întâi, ce este util pentru tine. Mai jos, vei găsi cele mai importante criterii de respectat, pentru a face alegerea optimă.

Puterea de aspirare 

Reprezintă cel mai important detaliu ce trebuie urmărit, atunci când evaluezi opțiunile de achiziție. În principiu, puterea mare crește șansele ca aspiratorul să îndepărteze eficient particulele nedorite. Producătorii și comercianții știu că acest detaliu „vinde”, așa că, vei întâlni, deseori, puteri exprimate în diferite unități de măsură. 

Watt sau Air Watt?

Una dintre cele mai cunoscute unități de măsurare a puterii de aspirare se consideră a fi Wattul, care arată consumul de energetie al motorului: cu cât este mai mare consumul, cu atât crește puterea. Atenție, însă: aceasta nu este o informație clară, în ceea ce privește puterea reală de absorbție!

Un indicator relevant este puterea exprimată în Air Watts, care măsoară cantitatea necesară de Watts folosită de aspirator pentru a transporta o unitate de aer printr-un orificiu (de obicei, prin duza de intrare). De exemplu, un aspirator vertical ar trebui să aibă un minim de 100 Air Watts, iar un aspirator clasic (cu sau fără sac) va utiliza un minim de 200 Air Watts. Dacă aparatul este dotat cu filtru HEPA, atunci puterea ar trebui să fie, chiar, mai mare. 

Ce performanțe poți găsi pe piață?

Așadar, necesarul de putere este cu atât mai mare cu cât particulele trebuie transportate printr-un furtun sau tub mai lung sau fluxul de aer trebuie să treacă printr-un filtru. Lider absolut la acest capitol, gama de aspiratoare Dyson oferă puteri suficient de mari chiar și pentru cei mai pretențioși utilizatori. Dyson V11 Absolute, de pildă, este un aspirator vertical fără fir, cu 185 AW, în timp ce modelul Ball Multi Floor 2 este cu fir, fără sac, cu performanța de 250 AW în fața căreia nu rezistă nici cele mai fine particule.

Cum testezi puterea reală de aspirare?

Poate părea o joacă, dar, chiar poți face un test simplu, pentru a afla puterea efectivă a unui aspirator: îl pornești, îl setezi pe putere maximă și plasezi capul de aspirare pe un zid. Dacă se poate menține suspendat, fără suport extern, atunci ai găsit un aspirator cu putere mare de absorbție și merită să-l studiezi ca posibilă ofertă pentru nevoile tale. 

Manevrabilitatea

Ce rost are un aspirator puternic, dacă accesul în locurile dificile este la limita imposibilului? Deși este, adeseori, un detaliu trecut cu vederea, designul compact precum și greutatea redusă fac diferența între un aspirator eficient și un monstru cu o capacitatea de acțiune limitată. Din acest punct de vedere, aspiratoarele verticale, fără fir, sunt câștigătoare detașate, și un aspirator puternic din această gamă poate fi o reală investiție. Ca alternativă, ai soluții performante de aspirat cu o conectare la priză, fără sac, cu un design ergonomic, care să permită curățarea eficientă a oricărei case.

Cu filtru sau fără filtru?

Sistemele de filtrare sunt considerate a fi absolut necesare pentru reținerea particulelor de mici dimensiuni, precum și pentru prevenirea dispersării acestora în procesul de absorbție sau stocare. Cele mai multe dintre aspiratoare utilizează un filtru HEPA sau un set de filtre pentru reținerea particulelor de mici dimensiuni, însă, ultimele inovații tehnologice au permis aspiratoare fără filtru (gama Dyson Cinetic), suficient de puternice pentru a reține, fără probleme, orice fel de particule aspirate. 

Silențiozitatea

Aspiratoarele vechi erau veritabili poluatori fonici, zgomotul generat de motoare sporind disconfortul general creat în timpul funcționării. Evoluția tehnologiei, determinată parțial și de constrângerile impuse de normele internaționale, a impus un nivel de zgomot în jur de 70 dB, pentru aspiratoarele silențioase. Vei mai găsi, totuși, la vânzare aspiratoare care depășesc nivelul de 80-85 dB, considerat zgomotos.

Aparat electrocasnic de maximă importanță pentru orice locuință, aspiratorul merită o atenție sporită și o temeinică informare prealabilă achiziției. Cel mai important este să identifici exact nevoile de curățare pe care acesta trebuie să le acopere și să studiezi cu atenție forumurile de specialitate și opiniile altor utilizatori. Pe cât posibil, testează produsul înainte de a-l cumpăra, ca să verifici dacă este convingător în acțiune pe cât de atractivă se prezintă oferta. 

Domenii: Lifestyle

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!