4 lucruri de știut despre eficiența energetică a unei case

Publicat pe 16 Decembrie 2019
În ultimii ani se vorbește tot mai mult despre eficientizarea energetică a locuințelor, aceasta devenind și unul dintre aspectele pe care constructorii le au permanent în vedere. Beneficiile unei locuințe eficiente energetic sunt de natură materială, generând importante economii la bugetul familiei, cât și de natură ecologică, având un impact minim asupra mediului.

Pentru a putea fi încadrată în această categorie, o locuință trebuie să aibă capacitatea de a asigura confortul termic și iluminarea cu un consum cât mai redus de energie. Există mai multe metode prin care eficiența energetică a unei case poate fi îmbunătățită, iar în cele ce urmează vă dezvăluim care sunt soluțiile cele mai facile.

Termoizolația

În cazul locuințelor mai vechi, cea mai des utilizată soluție de eficientizare energetică este montarea unei termoizolații. Cei mai mulți proprietari preferă termoizolația externă, care nu afectează în nici un fel suprafața spațiului de locuit. Magazinele de profil se întrec în oferte de polistiren expandat la cele mai bune prețuri, motiv pentru care acesta este materialul folosit cel mai des pentru astfel de lucrări.

Pereții pot fi izolați și pe interior cu vată minerală, polistiren, celuloză sau chiar baloți de paie. Problema este că aceste materiale vor diminua spațiul interior, în cazul locuințelor vechi, astfel că metoda este utilizată cu precădere la construcția caselor noi.

Materialele de construcții

Tot în cazul locuințelor noi, proiectate pentru a fi eficiente energetic, se ține cont și de o serie de alte aspecte în acest sens. Astfel, contează foarte mult și materialele folosite la construcția casei, fiind necesar să se apeleze la cele care au bune proprietăți termoizolante.

Pentru o eficiență energetică ridicată se recomandă construirea pereților din cărămidă, net superioară blocurilor din BCA sau altor materiale din aceeași categorie. Oțelul reciclat, plăcile de ciment izolate, panourile de izolare sub vid și panourile structurale izolate sunt alte materiale de construcții special create pentru a asigura o bună izolare termică a locuinței.

Calitatea ferestrelor

Este știut faptul că cele mai mari pierderi de căldură se înregistrează la nivelul ferestrelor, de aceea este de preferat să optați pentru modelele mai noi 4 seasons sau low-e. Acestea sunt proiectate special pentru a minimiza pierderile de căldură, iar la fel de importantă este și calitatea tâmplăriei.

Aceeași recomandare este valabilă și pentru locuințele vechi, cu acele geamuri „clasice” care permit pierderi mari de căldură. De aceea, montarea unei termoizolații în cazul acestor clădiri trebuie să fie însoțită și de schimbarea ferestrelor cu unele de calitate superioară.

Sistemele de ventilație

Și sistemele de ventilație instalate în locuință își pot aduce un aport important în ceea ce privește eficiența energetică. Astfel, un sistem de ventilație cu recuperare de căldură generează o diminuare importantă a consumului de gaze și energie electrică. Acesta extrage aerul cald din casă, transferând căldura aerului rece pe care îl absoarbe de afară pentru a-l introduce în locuință.

Amplasarea locuinței

Casele orientate spre nord sunt întotdeauna mai răcoroase și vor necesita un consum mai mare de energie pentru asigurarea confortului termic, spre deosebire de cele cu orientarea spre sud. De același criteriu trebuie să se țină cont și la dispunerea camerelor în locuință. Astfel, dormitoarele este bine să fie dispuse înspre zona sudică, pentru a beneficia de mai multă căldură naturală.

Locuințele construite în zonele montane sunt printre cele mai puțin eficiente energetic, întrucât necesită un consum mare de resurse pentru confortul termic. Cu totul altfel stau lucrurile în cazul unei case construite la câmpie, cu cât zona este mai însorită, cu atât consumul de resurse fiind mai scăzut.

În cazul în care vreți să vă cumpărați o locuință, vânzătorul are obligația legală de a vă prezenta și certificatul energetic al casei. Este un document important din care puteți afla clasa de consum în care se încadrează casa ori apartamentul.

Domenii: Constructii

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!