4 produse antibacteriene pe care ar fi bine să le ai în casă

Publicat pe 15 Aprilie 2022
Bolile infecțioase sunt cauzate de virusuri, bacterii și fungi – microorganisme prezente la tot pasul în mediul înconjurător. Sistemul imunitar este scutul natural cu care organismul se apără de acești agenți patogeni, însă ar fi total greșit să te bazezi doar pe imunitatea naturală pentru a te proteja de boli.

Cea mai sigură metodă de prevenire a bolilor infecțioase constă în evitarea pătrunderii agenților patogeni în organism, iar acest lucru îl poți face foarte simplu, printr-o igienă corespunzătoare. În acest demers, folosirea produselor antibacteriene este de mare ajutor, acestea având capacitatea de a distruge agenții patogeni de pe piele și de pe suprafețe.

Ținând cont de acestea, este recomandat să ai în casă câteva produse antibacteriene de bază, pe care ți le vom prezenta în cele ce urmează.

Săpun lichid

Proprietățile antibacteriene reprezintă unul din principalele criterii de care trebuie să ții cont atunci când alegi săpunul lichid pentru baie, pentru că acesta este cel mai important produs de igienă. Săpunul folosit pentru spălarea mâinilor trebuie să aibă un dublu rol, curățând și dezinfectând totodată pielea. Prin simpla îndepărtare a murdăriei nu se elimină în totalitate agenții patogeni cu care mâinile intră în contact, fiind nevoie de folosirea unui săpun cu bune proprietăți antibacteriene.

Acesta curăță pielea, distrugând în același timp germenii și asigurând astfel o igienizare completă și eliminând riscul de infectare.

Gel dezinfectant

După cum se poate deduce ușor din denumirea lor, gelurile dezinfectante sunt soluții folosite în mod special pentru dezinfectarea mâinilor. Nu trebuie confundate cu săpunul lichid, pentru că rolul lor este strict acela de a dezinfecta fiind mai puțin eficiente în curățarea mâinilor. De altfel, este de preferat să fie aplicate după spălarea mâinilor, însă totodată reprezintă o soluție alternativă pentru situațiile în care nu te poți spăla după ce ai atins o suprafață posibil contaminată. Spre exemplu, dacă tocmai ai ieșit de la metrou și ți-ai cumpărat un covrig în drum spre birou, este recomandat să îți cureți mâinile cu gel dezinfectant înainte de a lua gustarea.

Gelurile dezinfectante sunt produse pe bază de alcool, concentrația fiind între 50% și 70%. Studiile de laborator au relevat că un gel cu o eficiență optimă trebuie să aibă o concentrație de alcool de 60%.

Alcool sanitar

Cunoscut și sub denumirea de „spirt”, alcoolul sanitar este un dezinfectant pentru uz extern, concentrația de alcool fiind de 70%. A fost creat inițial pentru dezinfectarea plăgilor și a altor leziuni deschise, însă cu timpul i s-au găsit și alte întrebuințări. Astfel, spirtul poate fi folosit și ca un înlocuitor pentru gelul dezinfectant de care am amintit anterior, dar și ca produs pentru igienizarea locuinței.

În acest din urmă caz, spirtul poate fi folosit pentru curățarea și dezinfectarea suprafețelor cu un risc ridicat de contaminare, cum ar fi clanțele și mânerele, întrerupătoarele, aparatele electrocasnice și pardoselile. De asemenea, poate fi folosit și pentru curățarea geamurilor și a altor suprafețe din sticlă.

Trebuie să ții totuși cont că scopul său de bază este unul medicinal așa că un flacon cu spirt nu trebuie să lipsească niciodată din dulapul cu medicamente.

Soluții dezinfectante

Baia și bucătăria sunt medii favorizante pentru dezvoltarea agenților patogeni, astfel că este necesar ca aceste spații să fie supuse periodic unor operațiuni de dezinfectare. Pentru aceasta, ai nevoie de soluții speciale, altele decât detergenții obișnuiți folosiți pentru curățare.

Soluțiile dezinfectante sunt pe bază de clor sau alcool, iar pentru a distruge toți germenii, trebuie lăsate să acționeze câteva minute. Există soluții speciale pentru curățarea vasului de toaletă, a obiectelor sanitare și a pardoselilor, iar fiecare trebuie utilizată conform destinației sale și indicațiilor înscrise pe etichetă.

Chiar dacă au un rol important în protejarea sănătății, aceste produse pot face mult rău dacă sunt folosite în mod necorespunzător. De exemplu, ingerarea lor poate provoca intoxicații grave, iar în contact cu pielea, soluțiile pe bază de clor pot provoca arsuri sau iritații.

Din acest motiv este recomandat ca astfel de produse să nu fie lăsate la îndemâna copiilor și să fie păstrate într-un loc protejat, la care aceștia nu au acces.

Domenii: Lifestyle

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!