40 de tineri din proiectul Excepționalii au implementat 5 inițiative civice pentru transformarea Sectorui 2

Publicat pe 31 Octombrie 2022
40 de liceeni din proiectul Excepționalii Sectorul 2, organizat de Școala de Valori în parteneriat cu Sectorul 2, au implementat 5 inițiative civice. Acțiunile sunt rezultatul a 4 luni de proiect, în care și-au dezvoltat abilitățile personale prin intermediul a 10 ateliere, un eveniment de tip „Bibliotecă Vie”, au înțeles cum funcționează instituțiile publice și companiile din Sectorul 2 și au luat pulsul comunității prin etapa de Step up.

40 de liceeni din proiectul Excepționalii Sectorul 2, organizat de Școala de Valori în parteneriat cu Sectorul 2, au implementat 5 inițiative civice. Acțiunile sunt rezultatul a 4 luni de proiect, în care și-au dezvoltat abilitățile personale prin intermediul a 10 ateliere, un eveniment de tip „Bibliotecă Vie”, au înțeles cum funcționează instituțiile publice și companiile din Sectorul 2 și au luat pulsul comunității prin etapa de Step up.

Proiectul s-a încheiat cu evenimentul „Excepționalii dau REFRESH Sectorului 2”, acolo unde și-au prezentat inițiativele care arată preocuparea lor pentru protejarea mediului, mediul urban și dezvoltarea prin cultură. Participanții din proiect sunt elevi la liceele din Sectorul 2 și aproximativ 80% dintre ei se consideră cetățeni activi ai comunității.

Echipa 1 a avut ca misiune igienizarea a două mari bulevarde din Capitală: Ștefan cel Mare și Calea Moșilor. Tot grija pentru natură i-a îndemnat pe tinerii din Echipa 2 să aibă ca scop protejarea, prevenirea și îmbunătățirea mediului urban, prin campanii de informare cu ajutorul plăcuțelor și afișelor amplasate în Parcul Circului. Echipa 3 și-a concentrat atenția pe urbanistică și mediu și-au pus accent pe salubrizarea Sectorului 2, a început cu Parcul Circului și educarea cetățenilor. Echipa 4 a demonstrat grija pentru spațiul comunitar prin acțiunea de ecologizare a Parcului Verdi din Sectorul 2. Iar Echipa 5 consideră că în Sectorul 2 este nevoie de inițiative pentru încurajarea literației, așa că tinerii au montat o bibliotecă comunitară și a avut discuții cu cetățenii despre importanța lecturii.

Cercetarea efectuată de Școala de Valori în cadrul proiectul Excepționalii arată că tinerii au evoluat cu ajutorul activităților din proiect și au înțeles utilitatea și oportunitatea pe cale le oferă. Așadar, 81.07%, și-a dezvoltat abilitățile de gândire critică, iar 73.21% și-au dezvoltat competența de gândire creativă, atât în cadrul atelierelor tematice, cât și prin structurarea proiectelor realizate cu scopul de a suține comunitate din care fac parte.

Aproximativ 80% dintre participanți se consideră cetățeni activi ai comunității lor, cunosc tipurile de schimbări sociale, au capacitatea de a înțelege schimbările sociale actuale, susțin sau se implică în inițiativele propuse. În proporție de 87.88% dintre beneficiarii proiectului au învățat cum funcționează un oraș, care sunt funcțiile persoanelor responsabile de bunăstarea orașului (precum Primarul sau Consiliul Județean sau Consiliul Local), de către cine sunt luate deciziile la nivel de comunitate, dar și cum pot semnala neconcordanțele sau problemele identificate în comunitatea din care provin.

Silvia Bogdan, președintele asociației Școala de Valori, crede în puterea tinerilor de a-și descoperi potențialul: „Tinerii au trecut prin învățare prin cele 10 ateliere de dezvoltare personală, și-au dat seama că au deprins cunoștinte care îi vor ajuta să gândească diferit, iar cetățenia activă asta înseamnă. Îmi place să cred că acești tineri vor gândi la viitor în termen de - Eu, dar și de ceilalți. Există perspectiva de a vă pune în aplicare ideile, pentru că proiectul Excepționalii este despre a lăsa mintea să fugă, să gândească idei năstrușnice, pentru că este mai greu să faci dintr-o idee banală una excepțională”.

Tinerii din proiectul Excepționalii Sector 2 și-au dezvoltat abilitățile prin intermediul atelierelor interactive: Valori personale și valori comunitare, Comunicare și vorbire în public, Lucru în echipă, Leadership comunitar, Cetățenie activă, ABC-ul implicării comunitare, Cum funcționează orașul, Management de proiect, Fundraising și Media & Design.

Liceeni Excepționali și-au luat determinarea și soluțiile pentru anumite provocări din poveștile unor oameni reprezentativi din comunitate. Așadar, au participat la evenimentul de tip „Bibliotecă Vie”, unde Cărțile Vii au fost: Ioana Csatlos, General Manager EFdeN, Gabriel Vockel, Deputy Representative UNICEF, Anca-Maria Simion-Neagoe, Public Relations Officer European Parliament, Valentin Condila de la Centrul de Tineret al Municipiului București, Elena Sandru, HP Supply Chain și Silvia Bogdan, Președintele Asociației Școala de Valori.

În procesul de dezvoltare și soluționare a nevoilor comunității, le-au fost alături companii și instituții din Sectorul 2: Agenția Națională Antidrog, ProTV, EFDN, Educativa, Universalio, Casa Europei (Biroul Parlamentului European în România) și HP Romania. Cei 40 de liceenii au înțeles mecanismele de funcționare ale acestora și cum pot fi luate cele mai bune decizii în rezolvarea problemelor. Liceenii și-au luat de acolo idei, au identificat nevoile și problemele celor cu care interacționează zilnic, precum familie, prieteni și cunoștințe, apoi au tras linie și au ajuns la concluzia că inițiativele de mediu și susținerea literației pot aduce transformarea de care are nevoie comunitatea din Sectorul 2.

Participanții au un set comun de valori precum: libertatea de exprimare, ambiția, empatia și egalitatea de șanse. Alexandra este unul dintre participanți din acest an și crede că autenticitatea o face Excepțională. „Mereu mi-au plăcut lucrurile originale și perspectivele noi în ceea ce privește soluționarea unei probleme. De asemenea, nu mă tem să-mi exprim punctul de vedere chiar dacă poate stârni controverse. Cel mai mult mi-a captat atenția atelierul de fundraising întrucât am fost pusă într-o situație neobișnuită care m-a solicitat și impulsionat să-mi depășesc zona de confort. Probabil, după acest proiect, voi duce mai departe dinamismul în comunitate. Îmi doresc o comunitate mai activă, cetățenii să fie mai curioși de ceea ce se întâmplă, deoarece curiozitate este o virtute excepțională. ”

Comunicarea cu oamenii este abilitatea unei alte participante - Maia. „Proiectul mi-a adus și lucruri noi - am înțeles din ateliere cât de important este lucrul în echipă și, acum, pun mare preț pe el. Eu voi da înapoi comunității din Sectorul 2 grija pentru rezolvarea problemei gunoiului. Așa că mă voi implica în soluționarea acestei probleme. Îmi doresc să particip și la alte proiecte Școala de Valori pentru a mă dezvolta ca Excepțional. ”

Proiectul Excepționalii Sector 2 s-a desfășurat în lunile iulie-octombrie 2022, este un proiect dedicat dezvoltării abilităților tinerilor liceeni și este realizat în parteneriat cu Primăria Sector 2. Deoarece este un proiect cofinanțat de Primăria Sectorului 2, accesul este gratuit pentru cei dornici.

Domenii: Educatie

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!