5 activităţi recomandate pentru a-ţi schimba percepţia despre lume

Publicat pe 17 Septembrie 2020
Orizonturile fiinţei noastre ne limitează la timp – 80, 90, 100 de ani – şi spaţiu – o casă, un oraş, o ţară, un continent sau mai multe. Lumea este mare şi lipsită de limite, atât în timp cât şi în spaţiu, iar noi deseori ne întrebăm ce am putea face oare ca să percepem mai mult, mai repede, mai intens. Putem percepe limitat, ca printr-un binoclu sau ca şi cum am avea un număr limitat de fise de introdus într-un aparat care să ne arate lumea aşa cum e. Ce poţi face să ai mai multe fise, să vezi mai mult din lume? Şi, mai ales, ce poţi face să vezi exact ce îţi doreşti?

Cărţile şi oamenii din jurul tău sunt singurele entităţi existente până acum în lume care să te poată face să depăşeşti limitele de timp şi spaţiu. Oamenii – pentru că sunt ei înşişi alte lumi, iar cărţile, pentru că au prins în paginile lor bucăţi din alte timpuri, evenimente, emoţii şi trăiri. Aşadar, îţi recomandăm câteva activităţi cu care să ieşi puţin din orizontul pe care îl vezi prin propriul binoclu:

1. Renunţă din când în când la telefon

Dacă spuneam că fiecare avem câte un binoclu şi suntem limitaţi la a vedea lumea prin cele două lentile, trebuie să spunem că stând mereu cu ochii în telefon şi în reţelele de socializare aproape pierdem şi acele două lentile pe care le avem. Să închizi în mod conştient facebook şi youtube din când în când te poate face să simţi că eşti într-o altă lume. Nu ne crezi pe cuvânt? Încearcă!

2. Citeşte cărţi de filosofie

Filosofia analizează gândirea şi tinde către a înţelege sensul existenţei. Poate filosofia ţi s-a părut adesea abstractă, departe de lumea concretului şi de viaţa de zi cu zi şi te-ai gândit că mai bine ai citi un roman. Este adevărat că filosofia te scoate din zona de confort, tocmai de aceea este una dintre cele mai bune activităţi pentru a ieşi puţin din bula cotidianului. Un roman care prezintă întâmplări te poate face să te pierzi în fapte şi trăiri şi să le simţi doar indirect. Filosofia te obligă să simţi şi să trăieşti – să simţi în mod direct, să înţelegi, să treci prin filtrul tău noi idei şi perspective.

Eliade, Şora, Noica sau Cioran au scris despre bucurii, speranţe, despre frici şi tristeţi. E ceva de aici ce n-ai trăit? Filosofia, deşi poate părea departe de concret, este destul de aproape – trebuie doar să îi dai o şansă. Dacă „Pe culmile disperării” a lui Emil Cioran pare poate prea mult pentru început, poţi începe cu cărţile lui Mihai Şora. „A fi, a face, a avea”, de exemplu, este o bună alternativă la cărţile de dezvoltare personală ale autorilor anglo-saxoni care sunt atât de populare astăzi. În plus, aceasta îţi oferă şi o experienţă mult mai plină de substanţă şi mai aproape de perspectiva românească decât Gary Bishop sau Dale Carnegie.

3. Scrie

Poate că să ţii un jurnal sau să scrii poezii nu este genul tău şi nici nu ţi-au plăcut niciodată compunerile de la română. Totuşi, să aşezi din când în când pe foaie ceea ce ai în minte poate fi foarte util pentru a îţi pune gândurile în ordine. Pune pe hârtie sau într-o notiţă pe telefon gânduri sub orice formă – scrie, desenează, schiţează – şi vezi ce se întâmplă.

4. Ajută pe cineva care are nevoie

Deşi suntem cele mai importante fiinţe din viaţa noastră, lumea nu se limitează la noi. Trăim sub acelaşi cer şi respirăm acelaşi aer cu copilul orfan şi cu bătrânul care a rămas singur. Pentru a aduce puţin bine în lume, dar şi pentru a înţelege mai bine cât de norocos eşti pentru că ai nişte lucruri mici, petrece o zi într-un orfelinat sau într-un cămin de bătrâni – oferă daruri, dar înainte de orice oferă-le acelor oameni câteva ore din viaţa ta, oferă-le prezenţă. Lucruri magice se întâmplă când oamenii se întâlnesc cu oameni!

5. Fă gesturi frumoase fără ocazii anume

Spune-i colegei de birou că ai apreciat cum a gestionat o situaţie dificilă din care v-a salvat pe amândoi, pregăteşte-i soţiei cafeaua chiar dacă nu e ziua ei, sună-l pe tatăl tău mai des. Ce au în comun toate cele pe care le-am enumerat? Toate aduc zâmbete pentru doi oameni: pentru tine şi pentru cel cu care interacţionezi. Într-o perioadă în care suntem din ce în ce mai obosiţi şi stresaţi, zâmbetele ne pot face să vedem soarele mai des. Zâmbeşte vieţii şi ea îţi va zâmbi!

Să renunţi la telefon şi să citeşti filosofie – cât de învechit şi de departe de standardele vieţii actuale, nu-i aşa?

De ce ai face asta? Pentru că vrei să zbori sau să călătoreşti în timp, să trăieşti mai multe vieţi şi să descoperi mai multe lumi, iar asta să fii sigur că nu se poate întâmpla pe facebook, ci doar cu cărţi şi oameni – cu multe cărţi şi cu oameni frumoşi. 

Domenii: Educatie

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!