5 erori de evitat în evaluarea angajaților din cadrul companiei

Publicat pe 10 Februarie 2021
Care este cea mai importantă resursă din cadrul unei companii? Ei bine, depinde pe cine întrebi. Cei care au cu adevărat succes vor răspunde în majoritatea cazurilor că angajații sunt cea mai de preț resursă a lor. Chiar dacă multe persoane nu agreează termenul de „resursă” atunci când vorbim despre angajați, adevărul este că problema în multe companii constă în modul în care oamenii sunt tratați, nu în felul în care sunt numiți.

Managerii de top înțeleg că oamenii, la fel ca orice altă resursă, trebuie valorificați. Procesul nu se încheie atunci când ai angajat pe cineva, abia atunci începe. Pentru a te asigura că este productiv, un angajat are nevoie de educație, îndrumare și sfaturi de perfecționare. Toate acestea pot veni natural doar în urma unei evaluări. Iată ce greșeli trebuie să eviți atunci când îți evaluezi angajații. 

Nu folosești instrumentele potrivite

Evaluarea nu trebuie să fie nicidecum un proces subiectiv și aproximativ. Aceasta trebuie să se bazeze pe date concrete, pe performanțe atinse și pe indici de productivitate.

Evident, toate aceste informații vor trebui cuantificate și interpretate, proces deosebit de dificil atunci când nu ai parte de un software pentru HR (resurse umane). Nu poți propune planuri de acțiuni atunci când nu ai o bază solidă, nu-i așa? 

Nu iei în calcul rezultatele din întreaga perioadă de activitate

Există un motiv foarte bine definit pentru care evaluările sunt realizate la o anumită perioadă de timp, și anume pentru a elimina eroarea de proximitate. Prin acest tip de eroare înțelegem procesul prin care în cadrul unei evaluări se iau în calcul doar rezultatele sau eșecurile recente. O astfel de evaluare nu poate fi completă și nici relevantă pentru activitatea angajatului. 

Ideal este să începi evaluarea ținând cont de rezultatele obținute în trecut și să le compari cu cel actuale pentru a observa o evoluție sau involuție a productivității. 

Ții prea mult la prima impresie 

Probabil că persoana pe care o evaluezi în acest moment te-a impresionat foarte plăcut la prima convorbire, poate chiar în cadrul interviului. Chiar dacă rezultatele sale nu au fost pe măsura promisiunilor făcute la angajare, tinzi să omiți acest lucru datorită potențialului. În aceeași ordine de idei, poate că un angajat a început cu stângul, greșind în cazul unei proceduri elementare, dar din acel moment a continuat să se perfecționeze.

Nu lasă prima impresie să interfereze cu o evaluare corectă, oricât de puternică ar fi fost. 

Compari angajații

Așa cum nu există două persoane absolut identice, nici măcar în cazul clonelor, așa nu vei întâlni vreodată doi angajați identici. Chiar dacă lucrează pe același post și au aptitudini similare, fiecare angajat va avea propriul stil de muncă, propria personalitate și propriile valori. Să compari doi indivizi total diferiți și să tragi concluzii pe baza acestei comparații este total greșit. 

Fiecare angajat trebuie evaluat în funcție de calitățile și defectele sale, pe baza datelor individuale scoase din rapoarte și nu prin comparația cu rezultatele altui angajat. Munca în echipă nu înseamnă ca fiecare angajat va contribui întotdeauna în mod egal. De aceea, cele mai de succes companii sunt cele în cadrul cărora abilitățile angajaților sunt complementare, nu identice. 

Favorizezi angajații care îți seamănă 

Este un fapt demonstrat științific că tindem să apreciem mai mult persoanele care ne seamănă. Chiar și în cadrul interviurilor de angajare managerii tind să favorizeze candidații care par să le oglindească modul de a gândi, valorile și calitățile. Și până la un punct această atitudine este absolut normală, doar vrei să lucrezi cu oameni care îți împărtășesc viziunea, nu?

Ei bine, problema apare atunci când subiectivismul începe să-ți afecteze judecata. Ce trebuie tu să analizezi este dacă angajatul și-a îndeplinit rezultatele la timp și dacă a adus un plus valoare prin acest proces. Faptul că nu și-a îndeplinit sarcinile în aceeași manieră precum ai face-o tu, sau în alt ritm, contează mult prea puțin. Obiectivitatea te poate salva de la a lua o decizie greșită bazată doar pe afinități. 

Fii destul de deschis pentru a aplica ce ai învățat din erorile de până acum și angajații tăi îți vor fi cu siguranță recunoscători. 

Domenii: Educatie

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!