5 metode ușoare de a economisi bani în 2020

Publicat pe 27 Ianuarie 2020
A economisi bani este uneori un vis dificil de realizat pentru mulți dintre noi. Sunt persoane care lucrează suplimentar doar pentru a-și putea acoperi cheltuielile, în timp ce alții nu își pot limita consumul astfel încât să mai poată rămâne cu bani de la o lună la alta.

Dacă te regăsești printre oamenii care așteaptă cu nerăbdare următorul salariul și nici vorbă să pună bani deoparte, atunci ar fi cazul să îți analizezi puțin comportamentul. Există numeroase modalități prin care poți face rost de bani, atât pentru micile tale plăceri, cât și ca să economisești. Iată câteva metode cu ajutorul cărora poți avea un stil de viață echilibrat, în care să poți reține măcar o mică parte din câștigul lunar:

Planifică bugetul lunar

Monitorizează-ți atent veniturile și cheltuielile din fiecare lună și întocmește un buget personal, în care să te încadrezi. În acest fel, vei avea întotdeauna controlul finanțelor și poți reduce din costurile inutile.

Un bun exemplu de bugetare este prin metoda 50/30/20, care te va ajuta să și economisești. În acest sens, strategia presupune ca 50% din venituri să le aloci cheltuielilor fixe, cum ar fi întreținerea, chiria, rata pentru locuință, facturile la utilități ori abonamentele pentru transport. 30% din buget va fi disponibil pentru costurile flexibile, respectiv cheltuieli cu mâncarea, divertismentul sau anumite hobby-uri, iar 20% din câștiguri reprezintă banii pe care îi vei pune deoparte pentru economii.

Schimbă-ți obiceiurile de consum

De câte ori nu ai mers la cumpărături doar pentru câteva produse și te-ai întors acasă cu mult mai multe lucruri? Dacă nu reziști tentațiilor și obișnuiești să achiziționezi în mod constant mai mult decât îți este necesar, atunci fă-ți o listă de cumpărături și încearcă să nu iei produse în plus. Într-un hipermarket, de la intrare și până la casa de marcat vei întâlni o grămadă de promoții care te vor îmbia, dar dacă te limitezi la ceea ce ai notat și nu adaugi nimic de ultim moment, vei salva sume considerabile. Orice ban pus deoparte reprezintă o economie, iar dacă acest obicei nu este încă parte integrantă din viața ta, cel mai ușor este să îți modifici comportamentul de consum.

Acordă atenție reducerilor

Dacă încerci să îți administrezi bugetul cât mai bine, dar în continuare cheltuielile sunt mai mari sau egale cu veniturile, înseamnă că e necesar să reduci anumite costuri ca să poți să și economisești. Iar în această privință o bună strategie este să urmărești reducerile, mai ales dacă nu ai nevoie urgentă de anumite lucruri, pentru că și cele mai mărunte cheltuieli îți afectează bugetul. Așadar, indiferent că este vorba de îmbrăcăminte, aparate electrocasnice, produse alimentare, abonamente la fitness sau bilete pentru vacanță, așteaptă perioada promoțiilor și vei vedea că o să poți să economisești mai mulți bani în acest an.

Stabilește obiective financiare

Nu este deloc simplu să fii mai chibzuit, așa că dacă nu prea reușești să salvezi bani de la o lună la alta, economisește cu un scop. Stabilirea unor obiective financiare, pe termen scurt sau mai lung, te va ține motivat și îți va oferi totodată șansa de a obține ceva la care râvnești de multă vreme.

Prin urmare, chiar dacă este vorba de sume mici, începe să pui bani deoparte pentru vacanță, ca să îți cumperi un nou calculator sau o mașină ori pentru a studia în străinătate. Indiferent de motiv, îți poți atinge cu ușurință scopul cu ambiție și multă organizare financiară, mai ales dacă alegi să-ți impui și o limită de timp până la atingerea țelului propus.

Setează o sumă pentru economii

Stabilitatea și independența financiară se pot obține dacă alegi ca o mică parte din salariul lunar să o dedici economiilor. În acest fel, chiar dacă nu pui deoparte atât de mulți bani cât îți dorești, vei beneficia întotdeauna de un fond de urgență sau o sumă care să îți facă tranziția mai ușoară dacă, de exemplu, nu ești mulțumit de job și vrei să îți cauți un loc de muncă mai bun. Prioritizează-ți economiile, nu cheltuielile și vei observa că vei reuși să strângi ceva bani în acest an.

Probabil că ți se pare că nu ai destul de mulți bani pentru a economisi, dar în realitate este vorba despre faptul că nu-ți poți ține cheltuielile sub control. Adesea, cu cât nivelul câștigurilor este mai ridicat, cu atât crește și cel al costurilor, deoarece ajungi să cheltuiești nechibzuit. Iresponsabilitatea ta financiară nu este o situație de impas, așa că organizează-ți mai bine resursele și astfel o să reușești să economisești.

Domenii: Finante-banci

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!