5 motive pentru a nu mai amâna vizitele la stomatolog

Publicat pe 31 Iulie 2020
Consultul stomatologic de rutină, care trebuie efectuat o dată la 6 luni, include examinarea și curățarea profesională a dinților. Examinarea are scopul de a depista eventualele afecțiuni, iar curățarea profesională are rol de prevenție a acestora.

Deși vizita la dentist este o parte importantă a consultului medical general de rutină, multe persoane evită cabinetul stomatologic și ajung prea târziu la dentist. Atenție! Mai târziu, ar putea fi nevoie de sume mai mari pentru a trata afecțiunile ce puteau fi prevenite. Dacă vei continua să amâni această consultație, trebuie să ai în vedere toate riscurile.. Iată, deci, 5 motive pentru care nu trebuie să mai amâni vizitele la stomatolog.

1. Este monitorizată starea cavității bucale

Starea danturii și gingiilor trebuie monitorizată chiar și în cazul persoanelor care nu prezintă afecțiuni dentare sau modificări vizibile la nivelul dinților. Totuși, persoanele cu obiceiuri nesănătoase prezintă un risc mai ridicat de a dezvolta afecțiuni dentare și gingivale. De aceea, acestea trebuie, obligatoriu, monitorizate. Obiceiurile nesănătoase care dăunează dinților sunt:

  • Fumatul
  • Consumul excesiv de dulciuri
  • Scrâșnitul dinților
  • Rosul unghiilor
  • Pica (sau consumul de substanțe necomestibile, cum ar fi gheața)

2. Este depistat tartrul, cariile și cavitățile

Acumularea tartrului pe dinți este un factor de risc pentru boli gingivale. Tartrul reprezintă acele depuneri asemănătoare pietrei la nivelul dinților, de culoare galben-brună. Periajul profesional și detartrajul sunt proceduri utilizate pentru curățarea tartrului și prevenirea complicațiilor legate de acesta. 

Cariile sunt, de asemenea, depuneri la nivelul măselelor, care apar din cauza acumulării bacteriilor și care distrug structura dentară. În stadiile incipiente, cariile nu provoacă simptome. Manifestările apar abia atunci când măselele sunt afectate în proporție semnificativă și este nevoie de reconstrucția acestora, procedură care este mult mai costisitoare decât procedurile dentare de întreținere.

3. Se poate detecta instalarea gingivitei și a bolii parodontale

Gingivita reprezintă inflamația gingiilor și este o etapă timpurie a bolii parodontale, dacă nu este tratată corespunzător. Aceasta apare mai ales din cauza tartrului care împinge țesuturile gingivale. De asemenea, gingivita poate apărea din cauza unui periaj necorespunzător sau agresiv. Prin urmare, apar sângerări gingivale, înroșirea gingiilor și descompunerea țesutului gingival. Mai mult decât atât, poate fi afectat osul care susține dinții, ceea ce poate duce la pierderea danturii.

Medicul dentist poate identifica semnele timpurii ale acestor afecțiuni, astfel încât complicațiile pot fi prevenite. În plus, periajul profesional și detartrajul efectuat o dată la 6 luni ajută la prevenirea gingivitei și a bolii parodontale. 

4. Detectează afecțiunile „invizibile”, cu ajutorul radiografiei

Medicul dentist îți poate recomanda o radiografie la nivelul dinților și maxilarului, pentru a depista eventualele afecțiuni ce nu pot fi văzute cu ochiul liber. Spre exemplu, printr-o radiografie se pot vizualiza măselele de minte care cresc incorect și împing dinții din vecinătate. Chisturile, tumorile, deteriorarea maxilarului pot fi vizualizate, de asemenea, printr-o radiografie. De asemenea, aceasta permite vizualizarea rădăcinii dinților, așa că apoi, medicul poate stabili dacă un dinte mai poate fi salvat sau nu. De aceea, multe clinici de stomatologie oferă și servicii de radiologie dentară – clinică stomatologică în Timișoara

5. Primești informații în legătură cu igiena orală

Igiena orală este un aspect foarte important în ceea ce privește sănătatea orală. Aceasta ajută la curățarea cavității bucale de resturile alimentare care favorizează respirația urât mirositoare și multiplicarea bacteriilor răspunzătoare de apariția cariilor. De asemenea, igiena orală are rolul de a întreține albul natural al dinților. 

Medicul dentist este cel în măsură să îți recomande o pastă de dinți potrivită pentru dinții tăi, o periuță de dinți adecvată, o ață dentară, o apă de gură și alte produse utile în igiena orală, cum ar fi irigatorul bucal. De asemenea, medicul stomatolog îți va explica cum se periază corect dinții și îți va propune o rutină de îngrijire dentară zilnică. Este important să te informezi corect în legătură cu toate aceste lucruri și să îți îngrijești dinții, conform sfaturilor medicului. 

Așadar, ai grijă să nu sari peste consultul stomatologic de rutină și să mergi la medicul dentist ori de câte ori apare o problemă la nivelul gingiilor sau dinților. 

Domenii: Farma

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!