5 sfaturi de etichetă când organizezi un eveniment

Publicat pe 11 Noiembrie 2019
Orice tip de eveniment reprezintă o modalitate excelentă de a încuraja comunicarea și unitatea dintre oameni pentru a construi relații de succes. Ca gazdă, îți dorești să creezi tuturor o impresie bună și să fii o prezență plăcută printre invitați. Deși pare că eticheta s-a demodat, indiferent că este vorba de o petrecere, o cină cu prietenii sau o întâlnire formală, trebuie să dai dovadă de politețe și educație.

Transmise de la o generație la alta, uitate și prea puțin abordate în stilul de viață contemporan, bunele maniere sunt cele care ne permit să ne comportăm adecvat în orice situație. Cunoașterea principiilor etichetei are o importanță deosebită pentru ca evenimentul să fie unul reușit. Găsești mai jos câteva sfaturi simple și utile care te vor ajuta să afli care este atitudinea pe care trebuie să o urmezi atunci când este vorba de o ocazie specială.

1. Fii organizat și ai grijă la detalii

Există o mulțime de aspecte pe care trebuie să le ai în vedere atunci când organizezi un eveniment. Trebuie să fii atent la meniu, mai ales dacă ai invitați care urmează o dietă specială sau nu consumă anumite alimente. De asemenea, spre deosebire de alte băuturi, este necesar ca oaspeții să aibă întotdeauna la îndemână apă minerală. În acest sens, poți opta pentru soluțiile de hidratare oferite de lafantana.ro ca să te asiguri că acoperi nevoile specifice ale participanților.

Un alt detaliu de care trebuie să ții cont sunt relațiile dintre cei care vor lua parte la evenimentul tău. De pildă, ai grijă să nu inviți prieteni ori cunoștințe care s-au certat sau știi că nu și-ar dori să se vadă. Totodată, ia în calcul și modul în care vei întreține atmosfera și alege momente de entertainment în concordanță cu preferințele invitaților.

2. Abordează un comportament civilizat

Din poziția de gazdă, bunele maniere înseamnă eleganță, salutarea invitaților conform principiilor priorității, știința așezării oaspeților la masă și conducerea discuțiilor conform cerințelor savoir-vivre. Practic, trebuie să te ocupi de toate nevoile persoanelor care participă la evenimentul organizat de tine. Servește felurile de mâncare conform etichetei, începând cu aperitive și continuând în ordine cu supe sau ciorbe, preparate din pește, feluri de mâncare cu carne, brânzeturi și desert. Încheie masa cu o cafea ori un ceai, însă asigură-te că ai ales corect și vinurile sau alte băuturi servite de invitați.

3. Ține cont de aranjarea mesei

Un rol important îl are și modul în care este decorată masa, nu doar meniul și ordinea servirii preparatelor. Vesela și tacâmurile corect aranjate, un decor stilat și accesoriile plăcute contribuie la crearea unei bune dispoziții, dar te ajută totodată să respecți și o regulă esențială de etichetă. Trebuie să alegi toate aceste obiecte în funcție de ceea ce le vei servi invitaților tăi. În cazul în care meniul nu include pește sau fructe, nu ai de ce să aranjezi masa cu tacâmurile aferente acestor feluri. Totuși, trebuie să știi că schema de aranjare clasică presupune ca farfuria pentru primul fel de mâncare să fie aranjată peste cea de prezentare, iar în partea stângă să fie așezată o farfurioară pentru pâine ori unt. În fața farfuriilor, spre pe partea dreaptă, se poziționează paharele, începând cu cel mai mic și sfârșind cu cel mai mare.

Cuțitele și lingura pentru supă se vor pune în partea dreaptă, iar furculițele și servetul în cea stângă. Lingurița și furculița pentru desert se vor așeza în fața farfuriilor, iar cuțitul pentru desert în apropierea farfuriei pentru pâine. Pentru mai mult rafinament, asează șervetul pe farfurie, ca decor, iar dacă situația o cere, pune și o vază cu flori pe masă.

4. Optează pentru o vestimentație adecvată

Îmbracă-te întotdeauna corespunzător, în ton cu evenimentul organizat. Alegerea unei vestimentații potrivite este un element absolut obligatoriu, mai ales atunci când planifici o petrecere sau o întâlnire tematică. De exemplu, pentru un garden party, poartă o ținută casual și nu un outfit de vară cu papuci și haine prea lejere, chiar dacă acțiunea se desfășoară în propria ta grădină. Conduita personală este cu atât mai strictă atunci când soliciți un anumit dress code invitaților tăi, iar tu trebuie să fii cel care atrage atenția prin eleganță și bun gust.

5. Fii sufletul evenimentului

Atunci când organizezi o întâlnire sau o petrecere, nu aștepta ca alții să înceapă discuțiile, ci fă tu asta. Plimbă-te printre invitați, întreține atmosfera, fă prezentările dacă este cazul și stai suficient de mult în apropierea participanților ca să pornești discuții interesante. Chiar dacă tu trebuie să fii sufletul evenimentului, nu uita că ascultarea este la fel de importantă ca și vorbitul, așa că privește cu interes interlocutorul și reacționează la anumite intervale de timp ca să-i demonstrezi că ești atent.

Organizarea unui eveniment nu este o misiune deloc ușoară, mai ales dacă îți dorești ca totul să iasă ca la carte. Ține cont de sfaturile prezentate ca să știi cum să te pregătești corect și eficient pentru toate întâlnirile importante la care urmează să fii gazdă.

Domenii: Afaceri

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!