5 sfaturi utile când construiești un garaj

Publicat pe 30 Martie 2020
Deși pare destul de simplu la prima vedere, construirea unui garaj este un proiect care trebuie gândit temeinic înainte de a te apuca de lucru. Înainte de a trece la treaba, trebuie să te asiguri că spațiul pe care îl ai la dispoziție este suficient, pentru a nu avea apoi surpriza de a nu putea intra cu mașina în garaj sau de a nu putea să cobori de la volan după ce ai parcat.

Un garaj trebuie să îți ofere și suficient spațiu pentru amplasarea unor rafturi pe care să păstrezi diferite accesorii pentru mașină și a unui banc de lucru. Totodată, gândește-te și la varianta că la un moment dat îți vei schimba mașina cu una mai mare, iar și aceea trebuie să încapă în același garaj.

1. Turnarea fundației

Odată stabilit perimetrul în care vei construi garajul, este momentul să treci la treabă, iar construcția trebuie să înceapă cu fundația. Pentru această etapă îți recomandăm să folosești bolțari de fundație de la Mathaus, ideali și pentru alte construcții din gospodărie. 

Începe prin a măsura suprafața. Apoi, așează boltarii și întinde sfoara de zidărie de jur imprejurul perimetrului. Mai departe, cu un mini-excavator, excavează șanțul de fundație, așează coșurile de armare în șant, introdu șipcile de lemn pe sub acestea și toarnă betonul.  

De asemenea, dacă te pricepi la mecanică și intenționezi să mai meșterești la mașină, în această etapă îți poți amenaja și un canal tehnic, ce îți va permite să lucrezi sub mașină, fără a fi nevoit să te întinzi pe ciment.

2. Placa turnantă

Peste fundație se toarnă placa turnantă, care trebuie să fie armată fie cu bare de oțel beton, fie cu plasă sudată. Foarte important este să montezi și un sifon de pardoseală care să preia apa care se va scurge de pe mașină sau atunci când vei spăla garajul.

3. Construcția pereților

În funcție de preferințe sau posibilități, ai la dispoziție mai multe variante pentru materialele din care vei ridica pereții. Astfel, pentru o construcție solidă, poți folosi cărămidă, blocuri de BCA sau boltari de zidarie, însă le fel de eficientă va fi și realizarea pereților pe structură metalică.

Mulți proprietari au folosit structura din lemn, izolată cu vată minerală, sau acele panouri tip sandwich, realizate din spumă termoizolantă.

4. Instalația electrică și cea sanitară

Odată realizate fundația și pereții, este momentul montării instalațiilor. În mod cert, ai nevoie de lumină în garaj, dar și de una sau mai multe prize, pentru diverse activități pe care le vei desfășura aici. Alege locul cel mai potrivit pentru amplasarea întrerupătorului și a prizelor și verifică dacă acestea funcționează.

Deși nu este neapărat necesar, este totuși indicat ca în garaj să ai și o chiuvetă cu sursa de apă aferentă. O poți folosi pentru a te spăla pe mâini după ce trebăluiești prin garaj, dar și pentru a atașa furtunul atunci când vrei să speli mașina, garajul sau să uzi grădina. Amplasarea chiuvetei trebuie să o ai în vedere de la început, întrucât dacă te vei hotărî ulterior, este posibil să nu mai ai suficient loc.

5. Mobilarea garajului

Cum spuneam, în orice garaj trebuie să existe și câteva rafturi pe care să fie ținute diferite accesorii și scule. Cele mai des folosite sunt rafturile metalice pe care ți le poți confecționa singur sau le poți găsi în diverse magazine. Important este să corespundă ca dimensiune cu spațiul pe care îl ai la dispoziție.

Totodată poți amplasa și un rastel special pentru păstrarea cauciucurilor, precum și un banc de lucru, în măsura în care spațiul îți permite.

Foarte important este să-ți faci un calcul estimativ al costurilor necesare și să te asiguri că ai la dispoziție suma respectivă. Dacă nu ai suficienți bani, realizează un plan de eșalonare al cheltuielilor pe care să fii sigur că poți să îl respecți. În ultimă instanță, poți apela și la ajutorul rudelor ori al cunoscuților, sau chiar poți contracta un împrumut.

În nici un caz, nu demara proiectul fără a fi sigur că poți să-l duci la îndeplinire, iar dacă la momentul respectiv nu ai fondurile necesare, mai bine amână construcția decât să rămâi cu ea neterminată.

Domenii: Constructii

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!