5 simptome care trebuie să te trimită urgent la cardiolog

Publicat pe 17 Februarie 2021
Afecțiunile cardiace sunt tot mai frecvente, inclusiv în rândul tinerilor, din cauza stresului și stilului de viață din ce în ce mai haotic și mai dezechilibrat. Din păcate, aceste probleme sunt diagnosticate destul de târziu, pentru să simptomele sunt deseori trecute cu vederea sau atribuite altor boli.

De aceea, este foarte important să cunoști care sunt primele manifestări ale afecțiunilor cardiace, pentru a putea cere ajutor din timp, astfel încât să nu apară complicații, precum infarctul sau accidentul vascular cerebral.

Iată care sunt simptomele care ar trebui să te trimită imediat la un medic cardiolog, pentru consultație și investigații de specialitate.

1. Durerea în piept (angina pectorală)

Acesta este cel mai frecvent semn asociat cu o boală de inimă. Durerea în piept apare de obicei brusc și este intensă, dar uneori poate fi resimțită doar ca un ușor disconfort, pus pe seama unei indigestii. De obicei, durerea durează în jur de 10 minute și se ameliorează când te odihnești.

Însă, dacă durerea se extinde spre stomac, spate și brațe, chiar și spre maxilar, este momentul să mergi urgent la medic. Cardiologul îți va recomanda mai multe investigații de rutină, iar la nevoie îți va face și o coronarografie. Aceasta este o intervenție minim invazivă, prin care medicul verifică dacă există blocaje la nivelul arterelor care alimentează cu sânge inima. Discută cu medicul tău despre ce presupune și cât durează o coronarografie și nu ezita să faci această intervenție, dacă îți este recomandată.

2. Oboseala inexplicabilă

Oboseala, care nu dispare nici după o noapte de odihnă, poate fi semnul mai multor afecțiuni. Însă, cel mai des, indică o boală cardiacă. Starea de extenuare apare din cauză că inima nu mai poate să pompeze eficient sânge spre alte organe și astfel acestea nu mai sunt bine alimentate cu oxigen și nu mai funcționează eficient.

Dacă obosești foarte repede, chiar și la cel mai mic efort sau dacă te simți obosit deși nu ai avea motive, ar fi bine să mergi cât mai repede la un medic cardiolog. Deseori, oboseala poate fi singurul simptom al unei afecțiuni cardiace, dar alteori este însoțită și de alte manifestări, precum amețeală, greață sau dificultăți de respirație.

3. Tusea persistentă

De cele mai multe ori, tusea nu este un semn al unei afecțiuni cardiace. Totuși, o tuse persistentă, care nu este asociată cu o infecție respiratorie, poate fi semn de insuficiență cardiacă. În acest caz, în timp ce tușești vei expectora un mucus de culoare roz sau albă.

Problema apare din cauză că inima nu mai funcționează normal și atunci sângele se întoarce în plămâni, în loc să circule normal. Prin urmare, nu trebuie să neglijezi o tuse persistentă, fără o cauză evidentă.

4. Umflarea picioarelor

Picioarele și gleznele se pot umfla din mai multe cauze, dar uneori poate fi semnul unei boli de inimă. În caz de insuficiență cardiacă, circulația nu mai este normală, iar sângele stagnează la nivelul venelor, provocând umflarea lor.

În plus, tot din cauza insuficienței cardiace, rinichii nu mai pot funcționa eficient și atunci nu mai pot să elimine excesul de apă și sodiu din organism. Astfel, apa se acumulează în țesuturi, în special la nivelul membrelor.

5. Palpitațiile

Este normal ca inima să-ți bată mai repede când ești nervos sau emoționat sau dacă ai consumat cafea, ori alte energizante. Însă, dacă acest puls anormal durează mai mult de câteva secunde, ar fi indicat să mergi la doctor. Palpitațiile pot fi semnul unei afecțiuni cardiace grave - fibrilație atrială - care necesită tratament. Prin urmare, nu trebuie să neglijezi această problemă. Dacă observi că pulsul nu revine la normal nici după ce te odihnești și renunți la cafea, trebuie să mergi la un cardiolog, pentru consultație.

În concluzie, dacă observi unele dintre aceste simptome, nu ezita să te duci la doctor, pentru că orice afecțiune cardiacă poate fi tratată eficient, dacă este descoperită din timp.

Domenii: Farma

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!