6 variante de a consuma sfecla roșie

Publicat pe 11 August 2022
Sfecla roșie este un superaliment care merită din plin să fie inclus în alimentație. Fiind o sursă excelentă de antioxidanți, aceasta poate contribui la menținerea sănătății. Bineînțeles, meniul zilnic trebuie să fie unul echilibrat, pentru a te bucura de beneficiile acestui aliment.

Multe persoane evită consumul de sfeclă pentru că nu știu cum anume să o integreze în meniul zilnic. Totuși, acest lucru este mai simplu decât ai crede. Află ce conține sfecla roșie și sub ce formă o poți consuma.

Ce conține?

Sfecla roșie este săracă în calorii, având în compoziție 87% apă. 100 g sfeclă roșie crudă conține (1):

  • 43 kcal
  • 9,6 g carbohidrați
  • 1,6 g proteine
  • 2,8 g fibre
  • 0 g grăsimi

În plus, aceasta este o sursă importantă de vitamine și minerale, cum ar fi folat, fier, mangan, vitamina C și potasiu (1).

Multe dintre beneficiile consumului de sfeclă roșie se datorează conținutului de pigmenți antioxidanți, și anume betanină și vulgaxantină (1). Aceștia ajută la reducerea inflamației și stresului oxidativ, factori asociați cu risc crescut de afecțiuni cronice (2).

De asemenea, sfecla roșie conține și nitrați anorganici, care produc vasodilatație și scad tensiunea arterială. Mai mult decât atât, aceștia ar putea îmbunătăți performanța sportivă (1).

Cum o poți consuma?

Cele mai simple variante de a consuma sfeclă roșie sunt:

1. Salată de sfeclă crudă/coaptă

Cea mai la îndemână metodă este să asociezi o salată de sfeclă roșie rasă la o masă principală. Aceasta poate fi consumată atât în stare crudă, cât și coaptă în cuptor. Chiar dacă sub forma preparată termic o parte din nutrienți se pierd, sfecla este mai gustoasă. Salata se asezonează cu oțet și ulei de măsline.

2. Sfeclă murată

O altă modalitate de a mânca sfeclă roșie este sub forma murată. Sfecla fermentată se prepară la borcan în mod similar cu celelalte vegetale, cu sare neiodată, mărar, boabe de piper sau fulgi de chili, usturoi. Pe lângă nutrienții din alimente, produsele fermentate furnizează și probiotice (bacterii benefice).

3. Piure

Poți consuma sfecla roșie și ca garnitură alături de alte preparate culinare, sub formă de piure. Bineînțeles, poți adăuga și alte vegetale în compoziția acestuia.

4. Smoothie cu legume sau fructe

Dacă ești iubitor de smoothie-uri, aceasta variantă de a consuma sfeclă roșie ți se potrivește. Sfecla se poate mixa crudă, împreună cu fructe sau legume la alegere. Poți prepara un smoothie de sfeclă cu măr, ghimbir și fructe de pădure sau unul cu tulpină apio și morcov.

5. Ingredient în supe și ciorbe

Sfecla roșie poate fi adăugată sub formă de cubulețe în ciorbe și supe (inclusiv supe creme). Aceasta oferă un gust desăvârșit și o culoare roz deosebită.

6. Ingredient în compoziția clătitelor sau deserturilor

Dacă îți plac rețetele ieșite din comun, trebuie să încerci clătitele roz cu pudră de sfeclă roșie în compoziție. Pudra se găsește în magazinele cu produse naturiste. Aceasta poate fi utilizată și în prepararea altor deserturi.

Prin urmare, te poți bucura de beneficiile acestui aliment, incluzându-l în dietă sub diferite forme. Încearcă aceste variante și află care este preferata ta.

Referințe:

  • Bjarnadottir, Adda. “Beetroot 101: Nutrition Facts and Health Benefits.” Healthline, Healthline Media, 8 Mar. 2019, www.healthline.com/nutrition/foods/beetroot. Accessed 10 Aug. 2022.
  • ‌Coyle, Daisy. “9 Impressive Health Benefits of Beets.” Healthline, Healthline Media, 11 Nov. 2021, www.healthline.com/nutrition/benefits-of-beets. Accessed 10 Aug. 2022.
  • Domenii: Lifestyle

    Digital Workforce SRL

    Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

    Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!