7 greșeli pe care NU trebuie să le faci dacă porți lentile de contact

Publicat pe 10 Decembrie 2019
Multe dintre persoanele cu probleme de vedere aleg să înlocuiască ochelarii cu lentilele de contact. Acestea din urmă sunt considerate superioare din punct de vedere estetic, mai practice, mai ușor de întreținut și mult mai confortabile.

Deși pare o soluție ideală și la îndemâna oricui, trebuie să știi că purtarea lentilelor presupune o nouă rutină de îngrijire, o atenție mai mare la factorii externi și o disciplină ireproșabilă.

Dacă și tu porți, constant sau ocazional, lentile de contact, îți recomandăm să nu faci niciodată greșelile explicate mai jos.

1. Nu purta lentile de contact care nu ți se potrivesc

Există un mit conform căruia, dacă deja porți ochelari de vedere și îți cunoști dioptriile, nu mai ai nevoie de alte consultații. Ei, bine, este complet fals!

Înainte să îți cumperi lentilele de contact, vorbește cu un medic oftalmolog și participă la un consult de specialitate. Numai un profesionist îți poate recomanda lentilele potrivite pentru particularitățile ochilor tăi și afecțiunile tale.

Când vine vorba despre tipuri de lentile, există două categorii principale: cele rigide și cele moi, care la rândul lor pot fi fabricate din silicon sau hidrogel. Informează-te cu privire la avantaje și dezavantaje, apoi încearcă tipuri diferite de lentile.

Doar așa îți vei putea da seama care ți se potrivesc cel mai bine și vei evita neplăceri precum iritațiile, zgârieturile sau alergiile.

2. Nu depăși timpul de purtare indicat pe ambalaj

Dacă lentilele tale de contact sunt făcute pentru a fi purtate o singură dată, nu le reutiliza, cu gândul că au fost păstrate în condiții bune de igienă. În mod similar, dacă lentilele sunt destinate purtării lunare, nu le folosi mai mult de 30 de zile.

Aceste reguli au un sens bine stabilit, iar depășirea termenelor poate duce la probleme destul de grave.

3. Nu ignora disconfortul, considerându-l normal

Majoritatea persoanelor care încearcă pentru prima oară să poarte lentile de contact consideră că disconfortul este normal. Chiar dacă senzațiile inițiale nu vor fi familiare sau comode, o senzație neplăcută și persistentă trebuie să fie verificată de un specialist.

Dacă apar senzații de iritație, roșeață sau usturime, este posibil să fie vorba despre o uscăciune a ochilor. Pentru început, poți folosi picături de ochi ieftine și eficiente, special concepute pentru hidratarea ochilor uscați.

În cazul în care senzația de disconfort persistă sau se agravează, este esențial să faci o vizită la cabinetul de oftalmologie. Este posibil să ai parte de o reacție alergică sau de o leziune locală ce poate fi tratată cu medicamentele potrivite.

4. Nu purta lentilele de contact atunci când dormi

Oricât de obosit ai fi la finalul zilei, dacă pe cutia lentilelor tale nu se specifică în mod clar că ele pot fi purtate noaptea, nu o face. Rezervă-ți cinci minute pentru a îndepărta lentilele și pentru a le pune în soluția specială.

În caz contrar, ochii închiși timp de câteva ore, cu lentilele de contact aplicate, vor fi privați de oxigen, iar consecințele pot fi dintre cele mai periculoase!

5. Nu împrumuta nimănui lentilele tale de contact

Chiar dacă o prietenă dorește să testeze lentilele sau este curioasă cu privire la procesul de aplicare, nu permite nimănui să ia contact cu produsele pe care le-ai purtat sau pe care urmează să le porți tu.

Chiar dacă lentilele se păstrează într-un lichid dezinfectant, acest lucru nu garantează protecția totală împotriva bacteriilor și a virusurilor.

6. Nu lăsa produsele cosmetice să intre în contact cu ochii sau lentilele

Dacă obișnuiești să te fardezi, mai ales în zona ochilor, pune-ți lentilele de contact înainte să începi aplicarea fardurilor. Astfel, te asiguri că nu vei contamina lentilele cu fard când le introduci și nici nu vei strica machiajul.

În caz contrar, riști ca substanțele chimice din produse să intre între ochi și lentilă, să rămână blocate în interiorul ochiului și să provoace iritații sau alergii.

Din aceleași considerente, la finalul zilei, îndepărtează lentilele de contact înainte de a te demachia. După ce ai depozitat lentilele în recipientul special, poți începe curățarea fardului de pleoape și a rimelului.

7. Nu neglija igiena

La început, vei fi foarte atent cu setul tău de lentile și soluții, însă în timp poate exista tendința de a deveni mai neglijent. Chiar dacă nu s-a întâmplat nimic ultima dată când ai manevrat lentilele fără să îți speli mâinile înainte, nu înseamnă că trebuie să persiști!

Asigură-te întotdeauna că ai mâinile curate și dezinfectate când aplici sau îndepărtezi lentilele de contact. Nu în ultimul rând, schimbă soluția de păstrare în fiecare zi și spală bine recipientul în care păstrezi lentilele!

Domenii: Lifestyle

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!