7 întrebări pentru prima vizită a bebelușului la pediatru

Publicat pe 6 Mai 2020
Prima vizită a bebelușului la medicul pediatru ar trebui să aibă loc în prima sa lună de viață. În acest prim consult, medicul îl va măsura și cântări, îi va face un control de rutină și îi va deschide, practic, dosarul medical.

Pentru noii părinți, această primă vizită la medic poate constitui un motiv de îngrijorare, însă dacă respecți anumiți pași și iei câteva măsuri de precauție, totul va decurge perfect. Iată care sunt cele mai frecvente întrebări pe care și le pun părinții înainte de prima vizită, cu bebelușul, la pediatru.

Când să faci programarea?

Vorbește cu pediatrul și află dacă are un interval orar dedicat special nou-născuților. Dacă nu, alege partea a doua a zilei, sau întreabă când este o perioadă mai lejeră la cabinet. Fă programarea în acest interval. 

Cum să transporți bebelușul?

Pentru această primă vizită la medicul pediatru, evită să folosești mijloacele de transport în comun ci, mai degrabă mașina personală, sau un taxi. Solicită o mașină care dispune de scaun pentru copii. Dacă pentru copiii cu vârsta peste 4 ani un înălțător auto poate fi soluția, pentru bebeluși, scaunul auto, prins în cinci puncte, este obligatoriu.

Cine merge cu bebelușul la pediatru?

La prima vizită, este recomandată prezența ambilor părinți.Pe de o parte, este mai ușor de „manevrat“ bebelușul, pe de alta, este bine ca ambii părinți să audă sfaturile și recomandările medicului și, eventual, să ia notițe.

Cum îl pregătești pe cel mic de vizita la medic?

Controlul bebelușului va implica dezbrăcarea sa, așa că, la prima vizită la pediatru, pune-i haine ușor de dat jos. Nu uita să iei cu tine scutece și chiar hăinuțe de schimb. S-ar putea să ai nevoie.

Unde să aștepți cu bebelușul, până la intrarea în cabinet?

Dacă mai este cineva cu tine, roagă-l să meargă în cabinet pentru partea administrativă, iar tu și bebelușul așteptați afară, dacă vremea o permite, sau în mașină. În acest fel, limitezi expunerea bebelușului la diferiți germeni sau bacterii. Dacă trebuie să aștepți înăuntru, stai cu bebelușul într-un colț al camerei și ține-l la distanță de restul pacienților.

În ce constă controlul pediatric?

Mai întâi, bebelușul tău va fi măsurat și cântărit. Ulterior, pediatrul îi va face primul examen clinic: îi va palpa capul și gâtul, pentru a elimina posibilitatea vreunei fracturi de claviculă, îi va examina fontanela, partea moale din vârful craniului, care trebuie „să se închidă“ în timp. Urmează controlul șoldurilor, pentru a depista o eventuală displazie de șold, controlul reflexelor, pentru a diagnostica eventuale probleme neurologice, și auscultația inimii. 

Ce informații îți va cere medicul pediatru?

La finalul consultației, medicul te va întreba despre obiceiurile bebelușului. Ar trebui să știi, sau să îți notezi într-o agendă, aproximativ câte mese are copilul pe zi, care sunt orele de somn și de câte ori este nevoie să îl schimbi. Aceste informații îi oferă medicului pediatru tabloul complet pentru a stabili dacă cel mic are o evoluție normală.

Prima vizită la pediatru poate fi stresantă pentru cei care abia au devenit părinți, însă este un moment bun pentru a afla și a învăța lucruri noi și importante despre sănătatea și creșterea copilului. De aceea este important să pui întrebări și să te asiguri că ai reținut sfaturile și recomandările medicului pediatru. 

Domenii: Educatie

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!