7 lucruri pe care trebuie să le știi despre varianta Omicron

Publicat pe 7 Aprilie 2023
Varianta Omicron este o tulpină a noului coronavirus SARS-CoV-2 și aparține liniei Pango B.1.1.529. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este cea care a denumit-o astfel, fără ca numele acesteia să conțină informații cu privire la locul în care a apărut, pentru a evita considerațiile xenofobe. Iată ce trebuie să știi despre Omicron!

Varianta Omicron este o tulpină a noului coronavirus SARS-CoV-2 și aparține liniei Pango B.1.1.529. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este cea care a denumit-o astfel, fără ca numele acesteia să conțină informații cu privire la locul în care a apărut, pentru a evita considerațiile xenofobe. Iată ce trebuie să știi despre Omicron!

Unde a fost identificată varianta Omicron?

Omicron a apărut pentru prima dată într-o provincie situată în nordul Africii de Sud. La acea vreme, oamenii de știință analizau creșterea cazurilor de SARS-CoV-2, iar virusologii întâmpinau dificultăți în identificarea unei gene-cheie a virusului - gena S. Acest lucru se întâmplase și anterior, în cazul variantei Alpha, cunoscută și ca B.1.1.7, apărută în anul 2020 în Marea Britanie.

Când a fost anunțată oficial existența acestei tulpini?

În urma cercetării secvențelor virusurilor, cercetătorii au descoperit că genomul avea caracteristici specifice, adică mutații, care nu se puteau detecta prin intermediul testului PCR. La data de 26 noiembrie 2021, virusologii au anunțat oficial existența variantei Omicron.

Caracteristici ale variantei Omicron

Tulpina Omicron a noului coronavirus are o secvență nucleotidică izolată, ce nu se regăsește la nicio altă variantă a SARS-CoV-2, dar care apare și la alte două virusuri diferite: cel HCoV-229E (responsabil de transmiterea răcelii) și cel HIV (virusul imunodeficienței umane.

Simptomele tulpinii Omicron se manifestă rapid, în doar 24 de ore de la infectare, spre deosebire de cum se întâmpla în cazul variantei Delta, care se manifesta în decursul a cinci, până la șapte zile de la infectare.

Rata de transmisibilitate este crescută

Specialiștii au ajuns la concluzia că SARS-CoV-2 se află în proces de evoluție și există riscuri de apariție a variantelor noi, cum este și Omicron, care, spre deosebire de precedentele, prezintă o rată de transmisibilitate mai crescută. Apariția variantelor noi arată că SARS-CoV-2 se adaptează la condițiile mediului.

Prin ce se deosebește Omicron de alte variante?

 Printre variantele cu care are elemente în comun Omicron se află Beta, Delta, C.1.2. Omicron are o parte dintre particularitățile variantelor care au apărut anterior, dar se distinge prin faptul că afectează cu precădere întâi bronhiile, iar apoi, prin guturai, se poate răspândi cu ușurință la alte persoane.

Măsuri de protecție

Specialiștii consideră că rămân valabile măsurile de protecție pe care le-au recomandat și în cazul apariției variantelor anterioare. Acestea sunt:

  • Menținerea distanțării;
  • Purtarea măștii medicale;
  • Igienizarea mâinilor;
  • Igienizarea suprafețelor;

Testarea persoanelor, în vederea identificării celor infectate, care apoi să rămână în izolare, cu scopul de a preveni transmiterea.

Te poți reinfecta?

O persoană care a fost infectată cu o altă tulpină a noului coronavirus se poate reinfecta cu varianta Omicron. Persoanele care au făcut schema completă de vaccinare au risc crescut de a se infecta cu Omicron, din cauza faptului că această variantă este evoluată.

În concluzie, specialiștii recomandă menținerea măsurilor de protecție, întrucât varianta Omicron a noului coronavirus are grad înalt de transmisibilitate. În cazul în care bănuiești că te-ai infectat sau dacă ai intrat în contact cu o persoană infectată, efectuează un test de identificare a SARS-CoV-2, iar dacă se confirmă diagnosticul, rămâi în izolare și respectă recomandările medicului.

Surse de informare:

Callaway, Ewen, and Heidi Ledford. “How Bad Is Omicron? What Scientists Know so Far.” Nature News, Nature Publishing Group, 2 Dec. 2021, www.nature.com/articles/d41586-021-03614-z, accesat la data de 17 noiembrie 2022;

“Variants of the Virus.” Centers for Disease Control and Prevention, Centers for Disease Control and Prevention, www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/variants/index.html?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fcoronavirus%2F2019-ncov%2Fvariants%2Fomicron-variant.html, accesat la data de 17 noiembrie 2022;

Katella, Kathy. “Omicron and the Bqs: A Guide to What We Know.” Yale Medicine, Yale Medicine, 17 Nov. 2022, www.yalemedicine.org/news/5-things-to-know-omicron, accesat la data de 17 noiembrie 2022;

Domenii: Lifestyle

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!