7 mituri combătute despre somn

Publicat pe 30 Ianuarie 2020
Odihna reprezintă un element esențial vieții, întocmai ca apa, aerul sau mâncarea. Datorită orelor de odihnă de care ne bucurăm în fiecare noapte, organismul se reface și îți transmite suficientă energie pentru următoarea zi.

Vrei să afli care sunt cele mai cunoscute mituri despre somn? Află, din articolul nostru care sunt acestea și cum sunt combătute.

1.   Suprafața pe care dormi nu contează

Chiar dacă se spune că atunci când ești obosit, poți să dormi oriunde, această afirmație nu este complet adevărată. Suprafața pe care dormi contează, astfel încât să beneficiezi de un somn odihnitor și să nu te trezești cu dureri insuportabile de spate, gât sau umeri. Pentru a evita această situație, poți opta pentru saltele ortopedice de la somnart.ro, care îți asigură o susținere fermă și optimă a coloanei în timpul somnului. Totodată, optează pentru cele mai confortabile perne, care să-ți susțină gâtul.

2.   5 minute în plus de somn fac diferența

Cui îi face plăcere să se trezească de dimineață? Cu toții ne dorim să amânăm alarma pentru încă câteva minute, crezând că puțină odihnă în plus va face diferența pentru întreaga zi. Cu toate acestea, specialiștii spun că minutele suplimentare de somn după oprirea ceasului deșteptător sunt de o calitate foarte proastă și că te poți trezi și mai indispus decât înainte. Fie că alarma este sau nu setată în telefon, coboară din pat atunci când o auzi și trage draperiile, astfel încât să beneficiezi de cât mai multă lumină naturală.

3.   Nu ai cum să nu adormi dacă stai în pat

Ei bine, acest mit este fals. Cu siguranță s-a întâmplat ca de multe ori să nu poți adormi, chiar dacă te-ai așezat în pat, ai stins toate electronicele și ai tras draperiile. Când stai în pat, dar nu poți să adormi, este recomandat să nu mai încerci s-o faci, deoarece vei începe să asociezi patul cu insomnia. În schimb, poți încerca să te ridici și să faci ceva relaxant, care să nu îți solicite mintea. Ascultă muzică relaxantă sau bea un ceai cald de plante, care să te introducă în atmosfera de somn.

4.   Privitul la televizor încurajează somnul

Dacă ți s-a spus că televizorul te ajută să dormi, trebuie să știi că nu procedezi corect. Se poate întâmpla ca la televizor să fie știri care nu sunt benefice pentru somn sau seriale care să-ți aducă mai degrabă stres și insomnie, decât relaxare. În plus, televizorul, telefoanele mobile sau tabletele produc lumină albastră, care diminuează producerea melatoninei, hormonul somnului.

5.   Alcoolul te ajută să ai un somn odihnitor

Un pahar de vin, bere sau whiskey te poate ajuta să dormi mai repede, dar perturbă calitatea somnului pe parcursul nopții. Alcoolul consumat înainte de somn întrerupe somnul REM, perioada cu mișcări rapide ale ochilor, etapă extrem de importantă pentru memorie și învățare. Mai mult, ține cont de faptul că alcoolul este și un diuretic. Din această cauză, un alt inconvenient ar putea fi că vei fi nevoit să te trezești peste noapte pentru a merge la baie.

6.   Cu cât dormi mai mult, cu atât mai bine

Deși durata optimă de somn diferă de la o persoană la alta, nu te vei simți mai bine dacă dormi mai mult de 10-12 ore pe noapte. O medie de 8 ore pe noapte este ideală pentru un somn odihnitor. Există și persoane care sunt obișnuite să doarmă puțin și se simt la fel de odihnite ca cele care dorm 8 ore.

7.   Persoanele în vârstă nu au nevoie de multe ore de odihnă

Un alt mit despre somn spune că persoanele în vârstă petrec un număr redus de ore dormind, din cauza problemelor de sănătate sau a insomniilor. Cu toate acestea, persoanele în etate au nevoie de somn la fel ca la vârstele mai mici, fiind chiar mai afectați decât tinerii de insuficiența somnului.

Odihnește-te corespunzător pe timpul nopții, pentru a putea funcționa corespunzător pe parcursul unei zile. Acordă atenție saltelei potrivite de pat, care trebuie să fie comodă și să-ți susțină coloana și nu uita să creezi atmosfera ideală pentru somn, oprind electrocasnicele.

Domenii: Lifestyle

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!