7 reguli de îngrijire a părului sensibil și deteriorat

Publicat pe 14 August 2020
Orice femeie își dorește un păr bogat, plin de vitalitate și mai ales sănătos. Însă, de multe ori, podoaba capilară își pierde din strălucire din cauza factorilor dăunători, precum decolorări repetate, coafatul în exces sau folosirea produselor necorespunzătoare. Un păr sensibil și deteriorat are nevoie de un proces de îngrijire aparte. Nu e nimic complicat, totul este să respecți câteva reguli esențiale, de la procesul de spălare, uscare, pieptănare și până la alegerea culorii și a tunsorii.

Primul pas pentru regenerarea părului tău este să începi să repari greșelile din trecut. Uită de apa fierbinte la spălare, de produsele de styling agresive și de pieptănatul imediat după baie. 

În cele ce urmează, vei găsi reguli de îngrijire care îți vor fi de folos pentru a reda forța și vitalitatea firului de păr, chiar de la rădăcină.

Alege produse potrivite pentru tipul tău de păr

Scalpul, precum și firul de păr, diferă de la o persoană la alta. Dacă observi tendințe de îngrășare, atunci ai nevoie de un șampon special pentru părul gras, ce conține ingrediente precum lauril sulfat sau sulfosuccinat[1]. 

Șamponul poate îndepărta, însă, și umezeala necesară părului, așa că după șamponare aplică un produs adecvat, care hidratează și sigilează umiditatea în firul de păr[2]. Ai grijă, însă, să îl aplici doar pe lungime, nu și la rădăcină. Nu clăti imediat, ci lasă produsele să acționeze cel puțin cinci minute sau conform recomandărilor de pe ambalaj. 

Spală cu apă călduță, niciodată fierbinte

Una dintre marile greșeli pe care femeile le fac în procesul de îngrijire a părului este spălarea cu apă fierbinte. Părul devine fragil și sensibil din pricina temperaturii apei, și se va rupe în timp. Folosește apă călduță la fiecare clătire, iar la final chiar puțină apă rece, care închide porii și oferă strălucire.

Tamponează cu prosopul, nu freca 

L-ai spălat, l-ai hidratat și l-ai înfășurat într-un prosop din bumbac, pentru a absorbi surplusul de apă. Până aici, acțiunile sunt corecte, însă ca să continui în același stil, atunci când scoți prosopul nu trebuie să freci părul, ci să-l tamponezi. Frecarea firelor de păr, pentru a le usca mai rapid, va duce atât la încurcarea lor, cât și la rupere. Părul va fi tern, lipsit de strălucire și de volum. Tamponează părul pentru a elimina apa rămasă și lasă-l liber preț de câteva minute, înainte de a utiliza uscătorul.

Folosește föhnul doar cu aer rece sau alternează cu cald

Un alt aspect important pentru îngrijirea părului sensibil și deteriorat este felul în care îl usuci. Dacă timpul nu-ți permite să-l lași să se zvânte de la sine, folosește föhnul doar cu aer rece sau alternează cu cel cald. Nu usca niciodată cu aer fierbinte! 

Nu-l agresa cu pieptănatul

Una dintre principalele cauze care duc la ruperea părului este pieptănarea lui atunci când este umed. Descurcă-l când este uscat, înainte de spălare, folosind un pieptene sau o perie din lemn. Cele din plastic agresează firul de păr și nu sunt indicate, mai ales dacă podoaba ta capilară este subțire. Nu uita să-ți periezi părul de jos în sus, adică întâi pe lungime și mai apoi spre rădăcină. În cazul în care procedeul este invers, riști sa se încurce.

Evită, pe cât posibil, placa și ondulatorul 

Părul subțire se va deteriora și mai mult dacă vei folosi, frecvent, placă sau ondulator. Evită, pe cât posibil, coafatul cu instrumente încălzite, iar dacă o faci utilizează un spray termoprotector. Aranjează-ți părul cât mai natural, cu bigudiuri sau strânge-l într-un coc, în vârful capului, pentru a obține bucle lejere atunci când îl desfaci. Încearcă să nu tragi prea mult de păr când îl prinzi cu elastic sau alte accesorii, deoarece acest lucru poate crește riscul de cădere a părului [3] (alopecie de tracțiune).

Aplică periodic măști din uleiuri naturale

O dată pe săptămână prepară-ți, la tine acasă, măști din ingrediente naturale. Uleiurile, precum cel de mentă [4] sau lavandă [5], fortifică firul de păr, îl hidratează și îl întăresc. Aplică pe lungime și lasă să acționeze cel puțin 2-3 ore. 

Regenerarea părului ține de felul în care îl îngrijești la exterior, dar și de stilul tău de viață. Adoptă o alimentație sănătoasă, fă mișcare periodic, renunță la obiceiuri dăunătoare și vei observa, în timp, schimbări majore la nivelul părului și al pielii.

 

Referințe: 

1 - D'Souza, Paschal, and Sanjay K Rathi. Shampoo and Conditioners: What a Dermatologist Should Know? 2015, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4458934/. Accesat în 12.08.2020.

2 - Sharkey, Lauren. “How to Create the Best Care Routine for Your Hair Type.” Healthline, Healthline Media, 20 Nov. 2019, www.healthline.com/health/beauty-skin-care/hair-care-routine. Accesat în 12.08.2020.

3 - “Hairstyles That Pull Can Lead to Hair Loss.” American Academy of Dermatology, www.aad.org/public/diseases/hair-loss/treatment/causes/hairstyles. Accesat în 12.08.2020.

4 - White, Adrian. “Peppermint Oil for Hair: Benefits, Uses, and Hair Growth.” Healthline, Healthline Media, 17 Aug. 2017, www.healthline.com/health/peppermint-oil-for-hair. Accesat în 12.08.2020.

5 - White, Adrian. “Lavender Oil for Hair: Hair Growth and Other Uses.” Healthline, Healthline Media, 17 Jan. 2018, www.healthline.com/health/lavender-oil-for-hair. Accesat în 12.08.2020.

Domenii: Lifestyle

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!