7 sfaturi pentru a găti eficient

Publicat pe 6 Februarie 2020
Să recunoaștem: suntem cu toții ocupați. Se pare că lipsa timpului liber este problema numărul unu a secolului XXI. Așadar, nu este de mirare că mulți dintre noi căutăm în mod constant modalități de a accelera diverse sarcini - inclusiv gătitul.

Dar, din păcate, accelerarea procesului de preparare a mâncărurilor nu este întotdeauna o sarcină ușoară. Însă, acest lucru nu înseamnă că nu poți să fii mai eficient în bucătărie. Acest lucru este posibil, în special dacă mobila de bucătărie este una cu multe spații de depozitare, iar totul este pus la locul lui.

Ține cont de sfaturile de mai jos și sigur o să gătești mai eficient!

Investește într-un cuțit bun

Un cuțit de calitate este esențial în bucătărie. Acesta va rezista un deceniu, ori poate chiar mai mult. Dacă îl folosești des, o să te obișnuiești cu el și o să-ți fie mai ușor să-l manevrezi atunci când „magia” din bucătărie începe să se întâmple.

Folosește cuțitul eficient, atunci când gătești

Acum că știi că este necesar să ai cel puțin un cuțit bun în bucătărie, va trebui să îți exersezi abilitățile de tocare cât de des poți. Este posibil ca la început să ai o teamă să nu te tai, dar dacă faci totul cu grijă și cu atenție nimic din ce îți dorești nu se va întâmpla. Mai exact, sunt nenumărate tutoriale pe YouTube despre cum să toci ca un bucătar profesionist, așa că ai de unde să înveți. În plus, gătind cât mai des o să îți exersezi skill-urile. Ca orice alt lucru din viață, este vorba doar de practică. Atâta timp cât ții cont de regula de bază a tocatului (aceea de a-ți ține degetele departe de lamă), vei învăța cum să toci ca un profesionist în cel mai scurt timp!

Gătește alimentele în ordinea corectă

Să zicem că prepari curry de orez cu legume și o salată. Nu vei începe cu salata, pentru că se va ofili până când toate celelalte alimente vor fi gata. Cel mai bine este să începi cu orezul, deoarece durează aproximativ 20 de minute pentru a se găti și încă 20 de minute să se răcească. Apoi poți trece la legume – iar ideal este să începi cu legumelele care au un timp de preparare mai mare - de obicei legumele rădăcinoase, cum ar fi ceapa, morcovii și rădăcina de țelină. Apoi, urmează a fi gătite legumele mai moi, precum vinetele, dovlecelul sau dovleacul. În cele din urmă, poți adăuga ierburi și lapte de cocos. Așadar, există o oarecare ordine de preparare. De asemenea, folosește toate ochiurile aragazului și gătește cât mai multe alimente simultan.

Urmează un curs de gătit

Dacă te pasionează gătitul, poți urma un curs specializat. Nu vei învăța doar rețete noi, ci vei vedea în acțiune bucătari profesioniști, care îți vor dezvălui nenumărate trucuri în bucătărie. De asemenea, la un curs de acest tip, un specialist îți stă la dispoziție pentru a-ți răspunde la toate întrebările pe care le ai. Așadar, un curs de gătit este o idee excelentă.

Pregătirea legumelor pentru gătire

Ca să îți fie mai ușor să gătești, atunci când nu ai prea mult timp la dispoziție, ideal este să-ți pregătești legumele din timp. Mai exact, alocă o jumătate de zi, ori doar câteva ore, pentru curățarea și congelarea legumelor. Poți congela morcovi, usturoi, ceapă tocată și multe alte legume. Acest truc te ajută să reduci timpul petrecut în bucătărie în timpul săptămânii, astfel încât să ai mai mult timp să te relaxezi.

Pregătirea bucătăriei

Legumele nu sunt singurele lucruri pe care va trebui să le pregătești din timp, dacă vrei să reduci considerabil timpul petrecut în bucătărie. Bucătăria în sine trebuie pregătită. Mai exact, toate ustensilele de care ai nevoie să fie curate și aranjate la locul lor, ca să îți fie mai ușor să le găsești. Dacă prepari ceva la cuptor, ideal este să îl preîncălzești! Asigură-te că și coșul de gunoi este gol, ustensilele și prosopul de bucătărie sunt curate și, mai ales cuțitul să fie ascuțit și să taie bine.

Preparate de sezon

Un sfat grozav pentru a reduce întregul proces de gătire și preparare și, mai ales, pentru a găti mai eficient, este să te axezi pe preparate cu legume de sezon. Dacă sfecla este în sezon, atunci asigură-te că o să gătești ceva cu sfeclă! Legumele de sezon sunt mult mai ușor de găsit și mult mai gustoase. De ce să cauți în trei supermarket-uri vinete, primăvara, când poți prepara mâncăruri cu spanac, leurdă, ceapă verde.

Cu toții gătim și mulți dintre noi chiar fac cu pasiune acest lucru. Însă, sunt cazuri în care, din lipsa timpului, sfârșim prin a comanda mâncare, ori a mânca un sandwich. Pentru a găti mai eficient, poți pune în aplicare trucurile prezentate mai sus. Asigură-te că toate ustensilele din bucătărie sunt la locul lor și, de asemenea, investește într-o mobilă de bucătărie practică, nu doar frumoasă.

Domenii: Lifestyle

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →