8 sfaturi utile pentru amenajarea și îngrijirea grădinii

Publicat pe 21 Aprilie 2021
Primul pas pentru a avea o grădină perfectă constă în amenaja acesteia, însă lucrurile nu se opresc aici, pentru că gradina va trebui întreținută permanent. Dacă și tu intenționezi să-ți transformi grădina într-o oază de relaxare, avem pentru tine câteva sfaturi care să te ajute în acest demers.

Ce poți construi în grădină

Pentru ca grădina ta să devină un spațiu multifuncțional, este nevoie să amenajezi aici mai multe spații destinate anumitor activități.

  • Terasa – este spațiul destinat relaxării, pe care îl poți construi folosind diferite materiale, după preferințe. Cele mai practice sunt terasele din lemn pe care le poți construi într-o singură zi folosind o mașină de înșurubat cu impact și alte câteva unelte și materiale ușor de procurat.
  • Grătarul – perfect pentru un weekend liniștit petrecut în compania prietenilor și familiei, dar și pentru petrecerile ceva mai animate. Ideal este să îl construiești aproape de casă și de o sursă de apă, pe un teren bine drenat. De asemenea trebuie să ai grijă ca în preajma grătarului să nu se afle obiecte care se aprind ușor.
  • Locul de joacă – dacă ai copii sau nepoți, un astfel de spațiu nu poate lipsi din grădină. Aici poți amenaja o groapă cu nisip, o căsuță din lemn, dar și o mică piscină gonflabilă. În măsura în care spațiul îți permite, poți amplasa un leagăn, un balansoar, un cort sau orice altceva care le va face plăcere copiilor.
  • Bucătăria de vară – aceasta poate fi construită în prelungirea casei sau separat, în ce zonă a grădinii preferi. Din dotarea ei nu trebuie să lipsească un aragaz sau un cuptor rustic, o chiuvetă, un spațiu de lucru și câteva spații de depozitare pentru veselă și ustensilele pentru gătit.

Lucrări de îngrijire necesare în fiecare sezon

Odată pusă la punct, grădina are nevoie de îngrijire aproape tot timpul anului, așa că își arătăm care sunt lucrările care se impun în funcție de anotimp.

  • Primăvara – sezonul se începe prin curățarea grădinii de resturile vegetale, crengile uscate și alte gunoaie. Urmează apoi pregătirea solului pentru răsadurile și semințele pe care urmează să le plantezi. Această etapă include și fertilizarea prin administrarea de îngrășăminte, pentru ca în final să se facă semănăturile de primăvară. Tot primăvara, se face și stropirea pomilor din grădină, pentru a-i proteja de boli și dăunători.
  • Vara – principala preocupare din această perioadă trebuie să fie legată de asigurarea necesarului de apă pentru plante. Acestea vor fi udate cu regularitate, având totuși grijă să nu de dai apă în exces. De asemenea, ține cont de faptul că unele plante au nevoie de mai multă apă, iar altele de mai puțină, așa că trebuie să asiguri fiecăreia strictul necesar. Tot vara, poți planta în grădină castraveți, spanac, morcov și sfeclă.
  • Toamna – este sezonul recoltelor, așa că prima parte este alocată culesului fructelor și legumelor de toamnă. Odată încheiată această activitate, grădina se curăță din nou de resturile vegetale și de frunzele căzute din pomi. De asemenea, în aceeași perioadă se plantează răsadurile de toamnă și arbuști de pomi fructiferi.
  • Iarna – înainte de prima zăpadă trebuie să protejezi amenajările din grădină, care pot fi afectate de intemperii în perioada în care nu sunt folosite. Continuă să îndepărtezi frunzele și crengile uscate, iar dacă ninge abundent, scutură zăpada din copaci, întrucât crengile pot ceda sub greutatea acesteia.

Înainte de a începe să-ți amenajezi grădina, fă-ți un plan bine pus la punct, apoi estimează care ar fi bugetul necesar pentru această investiție. Dacă nu ai la dispoziție toată suma necesară, începe cu lucrările mai importante, care necesită mai mult timp și investiții mai mari.

Indiferent de stilul ales, folosește numai materiale de calitate, care să fie durabile în timp și să ofere grădinii aspectul de vis pe care ți-l dorești.


Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!