A.T. Kearney se așteaptă la o consolidare a pieței de petrol și gaze provenită din gradul mare de îndatorare din sector

Publicat pe 27 Aprilie 2016
Prețurile în scădere la petrol vor obliga companiile de petrol si gaze să caute cumpărători, pe o piață îndatorată și cu tendință de consolidare, se arată în raportul A.T. Kearney “Oil & Gas M&A Outlook”. Raportul arată că 2016 va fi un an crucial pentru toate companiile de petrol și gaze, deoarece acestea se vor orienta, pe lângă scăderea agresivă a cheltuielilor de capital și a costurilor, la acțiuni de exit-uri, fuziuni și achiziții

Companiile cu bilanțuri fiscale slabe vor fi obligate să renunțe la active și să caute parteneri pentru a-și susține poziția în condițiile în care opțiunile de finanțare scad, în timp ce companiile ce se afla într-o poziție financiară de putere vor avea posibilitatea de a acumula rezerve și de obține sinergii din fuziuni. 

"Vor exista multiple oportunități pentru potențialii cumpărători și ne așteptăm să vedem o creștere a activelor și a companiilor ce vor fi spre vânzare. În plus față de reducerile dramatice de CAPEX si costuri, în mediul de astăzi o condiție imperativă pentru supraviețuire este aceea de a aduce la un optim bilanțul fiscal, prin injecții de lichidități ale acționariatului, refinanțarea datoriilor și vânzarea de active", au declarat reprezentanți ai A.T. Kearney. 

În 2015, activitățile de fuziuni și achiziții pe piata petrolulului și a gazelor au fost limitate la doar câteva tranzacții majore care au dominat primele pagini, cum ar fi achiziția de $81.5 de miliarde de către Royal Dutch Shell a companiei BG Group in Aprilie 2015. Valoarea tranzacțiilor din sectorul midstream a crescut cu 68%, în momentul în care Williams Companies a fost achiziționata de către Energy Transfer Equity în Iunie 2015. Au contribuit în mare măsură la această creștere MLP-urile (Master limited partnerships), însumând mult peste jumătate din valoarea totală a tranzacțiilor.

Cu toate acestea, valoarea totală a tranzacțiilor din sectorul upstream a scăzut cu 13%; daca excludem impactul tranzacției Shell – BG de $81.5 de miliarde, volumul total al tranzacțiilor din sectorul upstream a scăzut cu 54%. Volumul total al tranzacțiilor pentru servicii conexe exploatărilor de petrol a scăzut cu 61%, iar cu excepția tranzacției Cameron International-Schlumberger, top 10 tranzacții au implicat investitori mai degrabă decât companii din cadrul industriei care să achiziționeze active din piața de petrol și gaze. 

Schimbările recente de preț ale petrolului au creat diferențe majore între cumpărători și vânzători referitoare la așteptările privind valoarea estimată, și au întârziat deciziile de fuziuni și achiziții. Companiile se axează pe conservarea lichidităților și pe reducerea de costuri, dar opțiunile se epuizează rapid, și în momentul de față trebuie sa deruleze analize în profunzime și să își schimbe strategiile in mod structural. 

Acest an va fi unul de schimbare, îngrijorările privind lichiditățile vor impulsiona activitățile de consolidare pentru cei cu costuri ridicate și datorii, se specifică in raport. Operatorii cu datorii mari, în special cei care se bazează pe împrumuturi din rezerve, ar putea experimenta reducerea finanțării si a facilităților de creditare, declanșând acțiuni de eliminare a activelor neperformante. 

Acest lucru se va traduce în oportunități pentru cei care doresc și sunt capabili sa adopte strategii „împotriva majorității” și să profite de tranzacții creativ-structurale. Tranzacțiile de fuziuni si achiziții – indiferent daca este vorba despre achiziții, parteneriate sau exit-uri – vor reprezenta un mod vital de a crește valoarea, de a reduce costurile, și de naviga in noul climat, mult mai turbulent decât înainte.  

„Astăzi numărul cumpărătorilor este limitat , dar situația actuală reprezintă o oportunitate uriașă pentru cei cu puterea financiară necesară", au declarat reprezentați ai A.T. Kearney. 

Companiile petroliere internaționale se vor concentra în detrimentul mega-fuziunilor pe reducerea structurală a costurilor și gestionarea în mod selectiv a portofoliului, vor face achiziții bine gândite și vor continua derularea programelor de exit-uri în special în domeniul resurselor neconvenționale. Spre exemplu BP, Chevron și Shell au anunțat vânzări de active combinate de peste $45 de miliarde, în următorii câțiva ani. 

Raportul estimează că geopolitica va avea un impact major asupra activităților de fuziuni și achiziții, din moment ce austeritatea fiscală va limita aceste activități în Orientul Mijlociu, iar în China activități oportuniste de acest gen vor afecta viziunea lui Xi Jinping "O centură, un drum". În plus, 2016 va aduce o tendință de consolidare deoarece companiile mici devin ținte sau încep să ia în considerare opțiuni de finanțare creative.

Anul acesta va necesita luări de decizii dure și o abordare de supraviețuire pentru mulți operatori non-competitivi. Pentru cei care doresc să proiecteze strategii creative, 2016 va fi un an de transformare pentru companii și viitorul pe termen lung al industriei", au declarat reprezentanți ai A.T. Kearney. 

Despre Raport: 

Acest raport este bazat pe un studiu global efectuat de către compania de consultanță în management A.T. Kearney, în urma analizei industriei de petrol și gaze de-a lungul întregului lanț valoric - de la companii majore din industrie, companii petroliere de stat, și companii de top independente pana la companiile de servicii și investitori - și interviuri cu executivi din acest sector. Cercetarea cuprinde activitățile de fuziuni si achiziții din industria petrolului și gazelor din ianuarie 2003 până în decembrie 2015, cu utilități clasificate conform codurilor Standard Industrial Classification (SIC).

Următoarele tranzacții nu au fost incluse în analiză:

• tranzacții în care ambii parteneri sau societățile lor mamă nu sunt încadrate în industria de petrol și gaze

• tranzacții clasificate de către Dealogic ca buy-back

• tranzacții anunțate în afara perioadei de analiză

Cele mai multe tranzacții afișate au o bază anuală dacă nu se prevede altfel și sunt înregistrate la data anunțului mai degrabă decât la data finalizării, deoarece acest moment este mai aproape de momentul în care ele au fost negociate.

Dealogic este principala sursă a tuturor datelor privind fuziunile si achizițiile. Rystad Energy a furnizat date legate de producție precum și informații pentru a clasifica independenții. Categoriile de cod din Standard Industrial Classification (SIC) se bazează pe Departamentul de Securitate și Sănătate în Muncă din SUA.

Domenii: Energie

A.T. Kearney Management Consulting S.R.L.

A.T. Kearney este una dintre cele mai mari companii de consultanță în management la nivel global, cu o prezență în 41 de țări având 62 de birouri. Din anul 1926, suntem consilieri de încredere...

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!