Afacere cu pomi fructiferi: 5 aspecte de care să ții cont

Publicat pe 21 Aprilie 2021
Ești tentat să începi o afacere cu pomi fructiferi? Mizezi pe o idee de business foarte bună, însă dacă nu ești familiarizat cu acest domeniu, vei putea întâmpina o mulțime de dificultăți pe parcurs. Așadar, chiar despre demararea unei afaceri cu pomi fructiferi vom discuta în articolul nostru de astăzi, analizând împreună 5 aspecte ce te pot face să ai succes pe acest domeniu:

1. Subvenții anuale pentru tinerii fermieri

Nu ești singurul care are în plan o afacere cu pomi fructiferi. Această idee de business pare să tenteze din ce în ce mai mulți tineri fermieri. Acesta este și motivul pentru care cererile pentru subvenții dedicate acestui domeniu este mai ridicat în prezent ca niciodată.

Mai mult decât atât, UE permite finanțări rapide pentru demararea afacerilor în pomicultură, printr-o listă extinsă de programe, concepute special pentru a-i încuraja pe tineri să investească într-un domeniu atât de roditor.

În România, pe lângă finanțările venite de la Uniunea Europeană, mai trebuie precizate și subvențiile de la APIA (Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură), cât și ajutoarele venite de la AFIR (Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale).

2. Consultanți disponibili să te îndrume

Cum spuneam și în introducerea acestui articol, este ideal să poți înțelege încă de la început acest domeniu de business, pentru a putea:

  • Construi corect proiectul pentru subvențiile mai sus amintite;
  • Realiza un plan de business în pomicultura coerent;
  • Înțelege particularitățile unei afaceri cu pomi fructiferi samd.

3. Demararea unei afaceri cu pomi fructiferi

Orice inginer agronom îți poate confirma faptul că înființarea și îngrijirea unei livezi cu pomi fructiferi nu reprezintă o misiune greu de dus la bun sfârșit. Ține cont de următoarele aspecte:

  • Găsirea unui teren agricol cu acces la rețeaua publică de drumuri;
  • Achiziționarea de material săditor (puieți de pomi), cu precizarea că este bine să îi cumperi din pepiniere acreditate, motivele acestui demers fiind simplu de intuit;
  • Împrejmuirea terenului pe care ai plantat puieții, pentru a putea ține la distanță animalele ce pot afecta dinamica afacerii pe care dorești să o dezvolți; În acest sens, un gard realizat din stâlpi metalici și plasă metalică poate fi o idee de reținut;
  • Realizarea unor analize de sol pentru identificarea anumitor culturi de agenți patogeni și achiziționarea de soluții speciale pentru înlăturarea acestora, în perioadele din an în care se realizează astfel de lucrări (vezi oferta pentru un pachet Mospilan Oil de la Plantmaster);
  • Efectuarea celorlalte lucrări din an (ex: tăierea pomilor) doar în perioadele indicate de experții în pomicultură, pentru astfel de amenajări.

4. Cele mai atractive soiuri de pomi fructiferi

Încă nu știi în jurul căror soiuri de pomi să îți dezvolți această afacere? Iată care sunt recomandările noastre, pornind de la un criteriu important: profitabilitatea.

Cei mai profitabili pomi fructiferi pentru afacerea ta:

Nucii

  • Printre cei mai profitabili pomi fructiferi ce se pot dezvolta în condițiile climatice specifice poziționării geografice a țării noastre;
  • Conform datelor oficiale, pe teritoriul României sunt cu puțin peste 2000 ha plantate cu acești pomi fructiferi, așadar, iată o oportunitate construită în jurul acestei nișe;
  • Spre deosebire de alte culturi, cele de nuci dau primul rod la 4-6 de la plantarea puieților;

Merii

  • Ocupă primele poziții ale clasamentului celor mai profitabile culturi din aria pomiculturii: profit de aproximativ 18.000 euro anual / ha (investiție inițială: 35.000 euro / ha);
  • Pentru ca livada de meri să poată garanta producții pliate pe obiectivele afacerii tale, ține cont de faptul că aceștia se dezvoltă corespunzător doar în zone deluroase;

Cireșii

  • Podiumul celor mai profitabili pomi fructiferi se încheie cu cireșii (alături de vișini), fiind puține zone în țară în care aceștia se cultivă la o scară industrială;
  • La fel ca în cazul nucilor, cireșii oferă rodesc pentru prima dată la 4 ani de la plantarea lor;

5. Monetizarea activității cu pomi fructiferi

În funcție de pomii fructiferi pe care i-ai ales pentru demararea unui astfel de business, primele producții vor putea fi recoltate în termen de 2-5 ani. Fructele obținute vor putea fi comercializate astfel:

  • În regim B2C (business-to-client): direct la clienții finali, atât prin rețeaua proprie de distribuție, cât și cu ajutorul unei asociații locale de producători;
  • În regim B2B (business-to-business): la intermediari, fie sub formă de produs finit, fie cu titlu de materie primă pentru realizarea altor produse (gemuri, ceaiuri, produse de patiserie samd).

Afacere cu pomi fructiferi: Concluzii

Iată care sunt cele mai importante sfaturi de care trebuie să ții cont, în cazul în care ești tentat să începi o afacere cu pomi fructiferi.

Un astfel de business se concentrează pe 3 piloni: realizarea proiectului pentru finanțare, realizarea și întreținerea culturilor, comercializarea roadelor.

Înțelegerea dinamicii fiecărui astfel de pilon garantează un grad ridicat de pătrundere pe o anumită piață, mai ales în cazul așa-numitelor culturi de nișă.

Domenii: Afaceri

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!