Afecțiuni grave care pot să apară din cauza unui stil de viață nesănătos

Publicat pe 24 Februarie 2021
Stilul de viață dezechilibrat, dieta nesănătoasă și stresul pot determina apariția unor afecțiuni care vor fi dificil de controlat după ce se dezvoltă. Totuși, aceste probleme pot fi prevenite relativ ușor, prin consumul unor alimente proaspete, odihnă suficientă și mișcare. Desigur, vizita periodică la medic este esențială, chiar și în lipsa unor simptome, deoarece doctorul poate veni cu recomandări inclusiv pentru schimbarea stilului de viață.

Iată care sunt cele mai frecvente boli grave care se pot declanșa din cauza obiceiurilor nesănătoase.

Diabetul de tip 2

Această formă de diabet este cea mai răspândită, iar simptomele pot fi ameliorate sau chiar eliminate prin schimbarea stilului de viață. Boala apare din cauza obezității, sedentarismului și a consumului de alimente bogate în calorii, grăsimi și zahăr și sărace în nutrienți esențiali, necesari organismului.

Pierderea în greutate, mișcarea zilnică și înlocuirea alimentelor de tip fast-food și a celor procesate cu produse naturale, proaspete (legume, fructe, lactate degresate) poate ține sub control această boală, care este, deseori, reversibilă. De asemenea, este important ca zahărul și dulciurile să fie eliminate din meniul zilnic, iar în locul lor să fie consumate fructe.

Boala arterială coronariană

Obezitatea, fumatul, sedentarismul și dieta dezechilibrată pot provoca numeroase afecțiuni cardiovasculare. Cea mai frecventă este boala arterială coronariană (cardiopatia ischemică), care apare atunci când arterele coronare, care alimentează inima cu sânge oxigenat, ajung să fie blocate sau îngustate din cauza unor depuneri de grăsimi sau plăci de aterom.

Aceste depuneri se acumulează în timp pe pereții interiori ai arterelor și la început pacientul nu are simptome. Totuși, boala poate fi descoperită din timp, în urma unor analize de sânge specifice, care vor arăta dacă pacientul are colesterol mărit. În acest caz, crește foarte mult riscul de ateroscleroză - adică formarea unor depuneri de grăsime pe vasele de sânge. Problema poate fi prevenită prin urmarea unui tratament medicamentos, dar și prin schimbarea dietei, care presupune renunțarea la alimentele bogate în grăsimi.

Cancerul

Aproximativ 30% dintre cazurile de cancer înregistrate la nivel mondial sunt atribuite obiceiurilor nesănătoase. Cel mai clar exemplu este cancerul pulmonar, care este declanșat în special de fumat.

De asemenea, anumite tipuri de cancer care afectează sistemul digestiv (cancerul colorectal), dar și cancerul de sân sau de prostată au ca factori de risc importanți obezitatea, consumul insuficient de fibre și sedentarismul. Astfel, deși nu există o garanție că, urmând un stil de viață sănătos nu vom dezvolta o formă de cancer, riscul va fi mult redus.

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai răspândite boli grave care apar din cauza dietei dezechilibrate, a obezității și sedentarismului. Prin urmare, multe probleme de sănătate pot fi prevenite sau ameliorate dacă vom alege să urmăm un stil de viață corect.

Domenii: Farma

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!