Amarant - aliment fara gluten cu numeroase beneficii pentru organism

Publicat pe 7 August 2019
Tot mai multi dintre romani sufera de intoleranta la gluten, substanta ce se gaseste in mod natural in grau, secara, orz si ovaz. Efectele consumului gluten sunt nefaste asupra celor sensibili si se manifesta prin diaree, constipatie cronica, dureri abdominale, oboseala, dermatite, senzatie de greata, varsaturi si stare de apatie. Pentru a evita aceste stari ce afecteaza calitatea vietii, alimentele cu gluten trebuie inlocuite.

Unul dintre inlocuitori este si amarantul, o pseudo cereala cu nutrienti valorosi pentru organism, care ofera numeroase beneficii celor ce o consuma. In randurile urmatoare vom descoperi cum arata amarantul, unde se cultiva, dar si de unde pot fi achizitionate semintele de amarant.

Cum arata amarantul si unde se cultiva?

Amarantul este o planta originara din Peru, pe teritoriul careia se cultiva de mai bine de 8000 de ani. In prezent se cultiva in Africa, India, Peru, Rusia, America de Sud, Mexic si peninsula Yukatan.

Planta ce atinge cu usurinta inaltimea de 2 m dezvolta frunze late verzi, cu flori grupate de culori diferite. Semintele acestora sunt asemeni unor muguri si sunt bogate in elemente nutritive complexe. Valoarea nutritiva a semintelor de amarant este confirmata de specialisti care o recomanda consumului uman inca din primele luni de viata. Boabele atat de complexe pot fi consumate in stare naturala, fierte, sau transformate in pulbere, sub forma de faina.

Amarant structura nutritionala, beneficii pentru organism

Micile seminte de amarant sunt sursa importanta de calciu, fier, potasiu, fosfor, mangan si alte minerale. De asemenea are in compozite cantitati importante de substante  carotenoide si de proteine. In semintele acestei plante se gasesc si acizi grasi nesaturati si proteine unice, asemanatoare cu cele prezente in lapte - care nu se regasesc in cereale sau alte legume.

Elementele principale din semintele de amarant, albumina si globulina, sunt usor digerabile, fapt ce face ca acestea sa fie mai valoroase decat boabele de grau, ovaz sau secara. Neavand in compozitie gluten reprezinta alternativa exceptionala pentru cei ce prezinta sensibilitate la aceasta substanta. 

Beneficiile consumului de amarant sunt numeroase, de la reducerea riscului de dezvoltare a bolii celiace, la o digestie mai usoara si mai buna. Semintele au continut zero de grasimi saturate, si aport ridicat de acizi grasi esentiali, fapt ce duce la realizarea unui echilibru in organism, in special pentru cei ce sufera din pricina excesului de colesterol din organism. Compusii nutritionali din aceste seminte sustin buna functionare a sistemului digestiv, a aparatului cardiovascular si regleaza nivelul de insulina din sange. 

De unde poate fi achizitionat si cum poate fi introdus in alimentatie

Amarantul nu este inca foarte popular in Romania, de aceea inca nu poate fi achizitionat din supermarketurile traditionale si magazinele de la coltul blocului. Este insa disponibil in magazinele de tip plafar si magazine naturiste, dar si in magazine online. Poate fi comandat de pe Vitacaps.ro si livrat la domiciliu in cateva zile. 

Prepararea amarantului este o alta provocare, semintele acestei plante fiind extrem de marunte. Eletrebuie preparate termic, insa timpul de fierbere este mai mic decat al semintelor de quinoa. Acesta pot fi adaugate in supe, sosuri, salate si chiar prajituri, nu modifica gustul si aspectul preparatelor. 

Domenii: Retail

EDCORA IT SERVICES SRL

Reunim cele mai importante tehnici și tactici de optimizare si promovare online. Edcora transformă bugetul de promovare din cheltuială în investițe profitabilă. EDCORA iți oferă soluția perfectă...

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!