Aportul de proteine - Câtă proteină ar trebui să mănânci pe zi?

Publicat pe 16 Mai 2021
Puțini nutrienți sunt la fel de importanți ca proteinele. Daca nu consumați destule proteine vă va afecta sănătatea și compoziția corpului. Cu toate acestea, opiniile cu privire la cantitatea de proteine de care aveți nevoie variază. Majoritatea organizațiilor nutriționale oficiale recomandă un aport de proteine destul de modest. DRI (Dietary Reference Intake) este de 0,8 grame de proteine pe kilogram de greutate corporală.

  • Introducerea a fost facuta, așadar citește acest articol foarte important!

Aceasta înseamnă:

• 56 de grame pe zi de proteine pentru omul sedentar mediu

• 46 de grame pe zi pentru femeia sedentară medie

Acest lucru poate fi suficient pentru a preveni deficiența, dar cantitatea de care aveți nevoie depinde de mulți factori, inclusiv nivelul de activitate, vârsta, masa musculară, obiectivele fizice și starea generală de sănătate.

Acest articol examinează cantitățile optime de proteine și modul în care factorii de stil de viață, cum ar fi pierderea în greutate, construirea musculară și nivelurile de activitate.

Ce este proteina și de ce este importantă?

Proteinele sunt principalele elemente de bază ale corpului tău. Sunt folosite pentru a face mușchi, tendoane, organe și piele, precum și enzime, hormoni, neurotransmițători și diverse molecule care îndeplinesc multe funcții importante.

Proteinele constau din molecule mai mici numite aminoacizi, care se leagă împreună ca mărgelele de pe un șir. Acești aminoacizi legați formează lanțuri proteice lungi, care apoi se pliază în forme complexe.

Corpul tău produce unii dintre acești aminoacizi, dar trebuie să obții alții cunoscuți ca aminoacizi esențiali prin dieta ta.

Proteinele nu sunt doar cantități, ci și calitate.

În general, proteinele animale furnizează toți aminoacizii esențiali în raportul potrivit pentru a le utiliza pe deplin. Acest lucru are sens, deoarece țesuturile animale sunt similare cu propriile țesuturi.

Dacă mâncați produse de origine animală precum carne, pește, ouă sau lactate în fiecare zi, probabil că veți obține suficiente proteine.

Cu toate acestea, dacă nu consumați alimente de origine animală, obținerea tuturor proteinelor și aminoacizilor esențiali de care are nevoie corpul dvs. poate fi mai dificilă. Dacă urmați o dietă pe bază de plante, este posibil să fiți interesat de acest articol despre cele mai bune 17 surse de proteine pentru vegani .

Puțini oameni trebuie să completeze cu proteine , dar acest lucru poate fi util pentru sportivi și culturisti.

Poate ajuta la scăderea în greutate și poate preveni creșterea în greutate

Proteinele sunt importante atunci când vine vorba de slăbit.

După cum știți, trebuie să consumați mai puține calorii decât ardeți pentru a pierde în greutate.

Dovezile sugerează că consumul de proteine poate crește numărul de calorii pe care le arzi prin creșterea ratei metabolice (calorii în afara) și reducerea poftei de mâncare (calorii în).

Consumul de 25-30% din totalul caloriilor zilnice din proteine sa dovedit a crește metabolismul cu până la 80-100 calorii pe zi, comparativ cu dietele cu proteine mai scăzute.

Cu toate acestea, cea mai importantă contribuție a proteinelor la pierderea în greutate este probabil capacitatea sa de a reduce pofta de mâncare, ducând la o reducere a aportului de calorii. Proteinele sunt mai bune decât grăsimile sau carbohidrații pentru a vă face să vă simțiți plini.

Într-un studiu efectuat la bărbați cu obezitate, consumul a 25% din calorii din proteine a crescut sentimentele de plinătate, precum și reducerea dorințelor de gustare din noaptea târziu și a gândurilor obsesive despre mâncare cu 50% și respectiv 60%.

Într-un alt studiu de 12 săptămâni, femeile care și-au crescut aportul de proteine la 30% din calorii au consumat cu 441 mai puține calorii pe zi și au pierdut 5 kilograme (5 kg) prin simpla adăugare a mai multor proteine în dieta lor.

În plus, proteina face mai mult decât ajută la scăderea în greutate - poate preveni, de asemenea, creșterea în greutate.

Într-un studiu, o creștere modestă a proteinelor de la 15% la 18% din calorii a redus cantitatea de grăsimi recâștigată după pierderea în greutate cu 50%.

Un aport ridicat de proteine vă ajută, de asemenea, să construiți și să păstrați masa musculară, care arde un număr mic de calorii în permanență.

Consumul de mai multe proteine face mult mai ușor să te menții la orice dietă de slăbire - fie că este vorba de carbohidrați cu conținut ridicat de carbohidrați, cu conținut scăzut de carbohidrați sau ceva între ele.

Conform studiilor menționate anterior, un aport proteic de aproximativ 30% din calorii poate fi optim pentru pierderea în greutate . Acest lucru se ridică la 150 de grame pe zi pentru cineva care urmează o dietă de 2.000 de calorii.

Îl puteți calcula înmulțind aportul de calorii cu 0,075.

                                  Pentru cele mai bune proteine din zer, apasati aici! 

Vă poate ajuta să câștigați mușchi și forță

Mușchii sunt compuși în mare parte din proteine.

La fel ca în majoritatea țesuturilor corpului, mușchii sunt dinamici și sunt în mod constant defalcați și reconstruiți.

Pentru a câștiga mușchi, corpul tău trebuie să sintetizeze mai multe proteine musculare decât se descompune.

Cu alte cuvinte, trebuie să existe un echilibru net proteic pozitiv în corpul vostru - adesea numit echilibru azotat, deoarece proteinele sunt bogate în azot.

Ca atare, persoanele care doresc să construiască mușchi mănâncă adesea mai multe proteine, precum și exerciții fizice. Un aport mai mare de proteine poate ajuta la construirea mușchilor și a forței.

Între timp, cei care doresc să mențină mușchiul pe care l-au construit ar putea avea nevoie să își mărească aportul de proteine atunci când pierde grăsime corporală, întrucât un aport ridicat de proteine poate ajuta la prevenirea pierderii musculare care apare de obicei la dieta.

În ceea ce privește masa musculară, studiile nu privesc de obicei procentul de calorii provenite din proteine, ci mai degrabă grame zilnice de proteine pe kilogram sau kilograme de greutate corporală.

O recomandare obișnuită pentru a câștiga mușchi este de 2,2 grame de proteine pe kilogram de greutate corporală.

Alți oameni de știință au estimat că proteinele trebuie să fie de minimum 1,6 grame pe kilogram de greutate corporală.

Numeroase studii au încercat să determine cantitatea optimă de proteine pentru creșterea musculară, dar multe au ajuns la concluzii diferite.

Unele studii arată că a consuma mai mult de 1,8 grame nu are niciun beneficiu, în timp ce altele indică faptul că aporturile ușor mai mari de 2,2 grame de proteine pe kg sunt cele mai bune.

Deși este greu să dai cifre exacte din cauza rezultatelor contradictorii ale studiului, aproximativ 1,6-2,2 grame pe kilogram de greutate corporală pare a fi o estimare rezonabilă.

Dacă aveti o mulțime de grăsime corporală, folosirea masei slabe sau a greutății țintă - în loc de greutatea corporală totală - este o idee bună, deoarece cea mai mare parte a masei slabe este cea care determină cantitatea de proteine de care aveți nevoie.

Proteine în timpul sarcinii

În timpul sarcinii, organismul are nevoie de mai multe proteine pentru dezvoltarea și creșterea țesuturilor. de proteine beneficiaza atât mama cat si copilul.

Autorii unui studiu sugerează că oamenii consumă zilnic 1,2-1,52 game pe kilogram de proteine în timpul sarcinii.

În altă parte, experții recomandă consumul de 1,1 grame pe kilogram  de proteine pe zi în timpul sarcinii.

Doza zilnică recomandată pentru proteine în timpul alăptării este de 1,3 grame pe kilogram pe zi, plus 25 de grame suplimentare, dintr-un supliment proteic pentru femei, cum este Thermogenic Protein de la Body Line.

Sursele alimentare sunt modalitatea ideală de a obține orice nutrient. Sursele bune includ:

  • fasole, mazăre și linte
  • ouă
  • carne slabă
  • lactate
  • nuci si seminte
  • tofu

Peștele și fructele de mare sunt, de asemenea, surse bune. În timpul sarcinii și alăptării, alegeți peștii cu conținut scăzut de mercur și cu conținut ridicat de acizi grași omega-3, cum ar fi somonul, sardinele și hamsia.

Cu toate acestea, aveți grijă să le evitați pe cele care pot avea un conținut ridicat de mercur, cum ar fi rechinul, peștele-spadă, peștele-țiglă și stavridul.

În mod ideal, ar trebui să obțineți toate proteinele din surse alimentare. În unele cazuri, medicul dumneavoastră vă poate recomanda suplimente. Cu toate acestea, nu există linii directoare pentru suplimentarea cu proteine în timpul sarcinii.

Alte circumstanțe care pot crește necesarul de proteine

Indiferent de masa musculară și de obiectivele fizice, cei care sunt activi fizic au nevoie de mai multe proteine decât cei care sunt sedentari.

Dacă slujba dvs. este solicitantă fizic sau mergeți mult, alergați, înotați sau faceți orice fel de exerciții, trebuie să mâncați mai multe proteine.

Sportivii de anduranță au nevoie, de asemenea, de cantități semnificative de proteine - aproximativ 1,2-1,4 grame pe kg de greutate corporală.

Adulții mai în vârstă au crescut semnificativ și nevoile de proteine - cu până la 50% mai mari decât DRI sau aproximativ 1-1,3 grame pe kg de greutate corporală.

Acest lucru poate ajuta la prevenirea osteoporozei și sarcopeniei, ambele fiind probleme semnificative în rândul adulților în vârstă.

Persoanele care se recuperează după leziuni pot avea, de asemenea, nevoie de mai multe proteine.

Proteina are efecte negative asupra sănătății?

Proteinele au fost acuzate pe nedrept de o serie de probleme de sănătate .

Unii oameni cred că o dietă bogată în proteine poate provoca leziuni la rinichi și osteoporoză, dar știința nu susține aceste afirmații.

Deși restricționarea proteinelor este utilă pentru persoanele cu probleme renale preexistente, nu există dovezi că proteinele pot provoca leziuni renale la persoanele sănătoase.

De fapt, un aport mai mare de proteine poate reduce tensiunea arterială și poate ajuta la combaterea diabetului, care sunt doi dintre principalii factori de risc pentru bolile renale.

Orice efecte dăunătoare presupuse ale proteinelor asupra funcției rinichilor sunt compensate de efectele sale pozitive asupra acestor factori de risc.

Unii oameni au susținut că prea multe proteine pot duce la osteoporoză, dar cercetările arată că poate preveni această afecțiune.

În general, nu există dovezi că un aport rezonabil de mare de proteine are efecte adverse la persoanele sănătoase care încearcă să-și optimizeze sănătatea .

REZUMAT

Proteinele nu au efecte negative asupra funcției rinichilor la persoanele sănătoase, iar studiile arată că aceasta duce la îmbunătățirea sănătății osoase.

Cum să obțineți suficiente proteine în dieta dvs.

Cele mai bune surse de proteine sunt carnea, peștele, ouăle și produsele lactate, deoarece au toți aminoacizii esențiali de care are nevoie corpul dumneavoastră.

Unele plante sunt destul de bogate în proteine, precum quinoa , leguminoasele și nucile.

Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nu au nevoie în general de urmărirea aportului de proteine.

Dacă sunteți sănătos și încercați să rămâneți așa, pur și simplu consumați surse de proteine de calitate cu majoritatea meselor, împreună cu alimente nutritive din plante, ar trebui să vă aducă aportul la un interval optim.

Ce înseamnă cu adevărat „grame de proteine”

Acesta este un domeniu foarte comun de neînțelegere.

În știința nutriției, „grame de proteine” se referă la numărul de grame de proteine macronutrienți, nu la numărul de grame dintr-un aliment care conține proteine, cum ar fi carnea sau ouăle.

O porție de vită de 226 de grame, dar conține doar 61 de grame de proteine. În mod similar, un ou mare cântărește 46 de grame, dar are doar 6 grame de proteine.

Dar o persoană obișnuită?

Dacă aveți o greutate sănătoasă, nu ridicați greutăți și nu faceți prea mult exercițiu, obiectivul de 0,8-1,3 grame pe kg este o estimare rezonabilă.

Aceasta înseamnă:

  • 56-91 grame pe zi pentru bărbatul mediu
  • 46-75 de grame pe zi pentru femela medie

Cu toate acestea, având în vedere că nu există dovezi ale prejudiciului și dovezi semnificative ale beneficiilor, este mai bine ca majoritatea oamenilor să greșească în ceea ce privește consumul de mai multe proteine, mai degrabă decât mai puțin.

Acest articol este oferit de Body Line, producator de suplimente nutritive si a fost scris pe baza a 30 de surse de incredere si studii.

Domenii: Lifestyle

S.C Body Line S.R.L

Body Line este producator de suplimente nutritive pentru sportivi, pentru slabit, atat pentru femei cat si pentru barbati. https://bodyline.ro

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!