Art Safari își deschide public porțile joi, 12 mai!

Publicat pe 12 Mai 2022
Artă în valoare de peste 14 milioane de euro, printre care Picasso și Dali

București,11 mai 2022

    • Ajuns la a 9-a ediție, Art Safari va expune lucrări de artă valoroase de Picasso, Dali, dar și artă de patrimoniu semnată de Theodor Aman;

    • Tot în cadrul acestei ediții, publicul va avea șansa să vadă o expoziție dedicată artistului-fenomen de secol XX și creator al primelor construcții moderniste din Bucureștiul interbelic - Marcel Iancu;

    • De asemenea, expoziția celebrei fotografe Barbara Klemm va dezvălui fotografii-document cu Germania de Vest și de Est înainte de unificare, dar și cu România comunistă; Iar unul dintre starurile artei românești contemporane, Irina Dragomir, va avea propria expoziție la Art Safari.

Ioana Ciocan, General Manager Art Safari: „Ne doream de mult timp să lansăm Art Safari într-un format nou, de câte 4 zile pe săptămână, de joi până duminică, vreme de aprox. 2 luni și jumătate, pentru a permite vizitarea expozițiilor – pentru organizarea cărora se face un mare efort, inclusiv financiar – o perioadă mai lungă. Chiar dacă nu reușim să ținem expozițiile deschise, din rațiuni organizatorice și de cost, pentru 6 luni, atât cât trebuie să dureze o expoziție importantă, ni se pare totuși un pas înainte durata mai lungă a acestei ediții expoziționale. Vom folosi și pentru această ediție spațiul superbului Palat Dacia-România, optim amplasat în centrul Bucureștiului pietonal, pe Lipscani, în baza unui parteneriat de 3 ani cu Muzeul Municipiului București.

Mulțumirile speciale pentru organizarea acestei a 9-a ediții anuale merg în primul rând către Ministerul Culturii, ce a tratat pentru prima dată Art Safari drept proiect cultural de importanță națională, dar și către Ambasada Israelului în România, Ambasada Republicii Germane în România și Ambasada Regatului Spaniol în România, care ne-au sprijinit în organizarea celor 3 expoziții internaționale, precum și Uniunii Arhitecților din România, care susține expoziția Marcel Iancu”.

Arta expusă între 12 mai – 7 august la Art Safari este evaluată la peste 14 milioane de euro. Cele mai valoroase lucrări din întregul Pavilion sunt: „Proclamarea Unirei”, autor Theodor Aman (din colecția Muzeului Național de Istorie al României), evaluată la 350.000 de euro, urmată de „Hora de la Aninoasa”, autor Theodor Aman (colecție privată), evaluată la 310.000 de euro, și lucrarea „Autoportret” semnată de Marcel Iancu, care face parte din colecția permanentă a Muzeului Național de Artă al României – evaluată la peste 300.000 de euro.

5 pavilioane expoziționale cu artă românească și internațională

Pavilionul Muzeal „Theodor Aman. Primul artist român modern”, curatoriat de Elena Olariu, este dedicat primului mare maestru al picturii românești. Peste 100 de lucrări (pictură și artă grafică) împrumutate de la muzee din țară și din colecții private vor fi expuse în această secțiune. Operele lui Aman surprind stilul de viață al elitei sociale și culturale românești din secolul XIX, descriind personalități ale epocii, evenimente mondene, întâmplări istorice sau pur și simplu femei frumoase.

„Theodor Aman, unul dintre primii pictori ai naţiunii române, dar ȋn acelaşi timp profesor şi creator de şcoală, este o parte din tezaurul patrimonial pe care Muzeul Municipiului Bucureşti ȋl relevă marelui public, prin aceastã expoziţie retrospectivă, având sprijinul altor muzee din ţară și colecţii particulare. Muzeul Theodor Aman este una dintre puţinele case-atelier de artist păstrate ȋn Bucureşti, parte a Muzeului Municipiului Bucureşti, şi oferă variate posibilităţi de a explora universul artistului”, declară Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului București.

Pavilionul Central „Picasso, Dali & Falla – Pălăria cu trei colțuri” va expune arta grafică a lui Pablo Picasso și Salvador Dali, realizată pentru „Pălăria cu trei colțuri”- magnificul spectacol de balet cu care muzica lui Manuel de Falla și-a făcut debutul triumfal pe scena internațională. Picasso și Dali au fost comisionați să creeze decorurile și costumele, iar Picasso a realizat chiar și machiajul dansatorilor.