Artizan de zâmbete: ce obiceiuri îți recomandă stomatologul să adopți pentru o dantură impecabilă

Publicat pe 19 Iunie 2021
Zâmbetul este unul dintre primele lucruri pe care ceilalți le observă la noi. Un zâmbet sănătos nu se fabrică peste noapte, ci trebuie creat și menținut în timp; pentru că masca nu mai este obligatorie în spațiile exterioare, zâmbetul la purtător devine o necesitate. Iar când ești cu adevărat mulțumit de felul în care arată zâmbetul tău, râzi mai mult. Mai bine. Dr. Andrei Constantinovici, artizan de zâmbete la o clinică stomatologică din București, îți recomandă să adopți câteva obiceiuri pentru o dantură impecabilă:

Igiena orală, pilon de sprijin pentru dantura de vis

Chiar dacă suntem tentați să credem că e un subiect aparent banal, igiena orală este încă tratată cu superficialitate - ea nu se rezumă doar la periajul dentar, așa cum am crede, ci la un adevărat ritual care funcționează doar dacă este realizat corespunzător. 

Conform unui studiu realizat de HBSC în 2018, 90% dintre români consideră că igiena orală se rezumă la periajul dinților. În realitate, dacă nu este însoțit de ață dentară (sau duș bucal) și apă de gură, periajul dentar curăță ineficient dinții, favorizând apariția tartrului. Mai mult decât atât, 29% dintre respondenți consideră guma de mestecat un mijloc de igienizare orală - în realitate, guma de mestecat, drops-urile și spray-urile mentolate sunt doar un mod prin care ne putem reîmprospăta respirația pe parcursul zilei, însă nu înlocuiesc periajul corespunzător. 

Pentru a avea rezultatele la care sperăm, periajul dentar trebuie realizat zilnic, de două ori pe zi, timp de cel puțin două minute, însoțit fiind de ață dentară și apă de gură. 

Drumul către zâmbetul impecabil trece prin cabinetul specialistului

Să ai o igienă orală corespunzătoare favorizează un zâmbet impecabil, însă nu este suficient; indiferent de cât de bine ne curățăm dantura, igienizarea profesională rămâne vitală pentru un zâmbet sănătos. În aceeași măsură, vizita la stomatolog de cel puțin două ori pe an este imperios necesară pentru diagnosticarea și tratarea timpurie a eventualelor probleme stomatologice.

Este eronat să credem că trebuie să mergem la medic „atunci când ne doare” - în realitate, în momentul în care survine durerea, s-ar putea să fie deja prea târziu pentru un tratament plăcut și accesibil. Profilaxia este cel mai plăcut tratament care poate fi efectuat, iar diagnosticarea timpurie a unor afecțiuni poate salva timp și bani; o carie incipientă va fi mereu mai ușor de tratat decât una aflată într-un stadiu foarte dezvoltat.

Dacă ești purtător de aparat dentar, va trebui să vizitezi stomatologul și mai des, pentru activarea aparatului - excepție fac purtătorii de invisalign, a căror vizită la cabinet poate fi făcută și la 5-6 săptămâni; când vorbim despre aparat dentar pret, de exemplu, nu contează doar tipul de aparat dentar pentru care optezi, ci și stadiul în care se află dinții tăi: dacă alinierea lor trebuie doar superficial corectată pentru că te-ai prezentat la timp la consult, nu doar durata tratamentului va fi mai scurtă, ci și costul mai redus.

Zâmbet echilibrat înseamnă stil de viață echilibrat

Pentru a ne influența calitatea zâmbetului este necesar să ne schimbăm calitatea vieții și să adoptăm obiceiuri general sănătoase. Fumatul, dieta și hidratarea sunt obiceiuri care ne pot înrăutăți - sau, dimpotrivă, îmbunătăți - aspectul dinților. Fumatul pătează dinții, uneori superficial, alteori, în profunzime, însă afectează și gingiile, cauzând adesea retracția gingivală. 

Chiar dacă albirile profesionale te vor ajuta cu dinții pătați, dacă mesteci tutunul sau fumezi în exces, petele cauzate vor fi prea profunde pentru a fi eliminate, astfel că singura soluție rămâne tratamentul cu fatete dentare. Băuturile precum cafeaua, ceaiul și vinul roșu sunt încadrate în aceeași categorie, motiv pentru care, dacă nu le putem elimina, este ideal să le consumăm în cantități reduse. 

Ce putem face pentru a evita îngălbenirea dinților este clătirea cavității orale cu apă de gură de fiecare dată când consumăm cafea sau ceai, pentru ca lichidul să nu stea excesiv de mult pe suprafața dentară.

Apa rămâne cea mai sănătoasă băutură pentru care putem opta, pentru că previne gura uscată (xerostomia), dar și apariția altor afecțiuni cauzate de deshidratare; alături de hidratare, o dietă echilibrată, bogată în fibre și vitamine, este vitală pentru menținerea unei danturi sănătoase. 

Bune-practici pe care să le adoptăm

Evitarea zahărului - zahărul din dulciuri și băuturi carbogazoase contribuie la demineralizarea smalțului dentar și conduc către apariția cariilor;

Evită să consumi alimente foarte duri, lipicioase, fierbinți sau foarte reci, pentru a evita sensibilitatea dentară;

Dacă alegi să îți menții respirația proaspătă cu ajutorul gumei de mestecat, optează pentru o variantă fără zahăr, cu xilitol, și nu o mesteca mai mult de 10 minute;

Alege periuța de dinți și pasta corespunzătoare nevoilor tale și nu alerga după „soluțiile minune” din comerț, care au ingrediente suspicioase;

Nu desface recipiente sau sticle și nu ronțăi capacul pixului cu ajutorul dinților, pentru a nu-i ciobi sau crăpa;

Zâmbetul impecabil se construiește cu pași mărunți, dar constanți - rutina riguroasă de îngrijire este primul popas înspre zâmbetul la care am visat. Vizita regulată la stomatolog și adoptarea unui stil de viață sănătos sunt coordonatele unui zâmbet de care să fim mândri - dentistul rămâne creator de zâmbete, însă poate contribui la influențarea în bine a danturii tale doar dacă îi permiți și alegi să îl vizitezi regulat, nu doar atunci când survine durerea. Iar amânarea consultului la stomatolog nu face decât să înrăutățească situația, pentru că durerea nu apare și nici nu dispare din senin - și, de cele mai multe ori „mai târziu” devine „prea târziu”, motiv pentru care prevenția este tratamentul favorit. 

Domenii: Lifestyle

DIGITAL KAIZEN SRL

Agentie de marketing digital. Suntem strategi cu suflet creativ.Obsedati de comportamentul consumatorilor tai.Sapam in gramezi de date si vedem tot ceea ce se cauta despre produsele si industria...

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!