ASISTENȚII SOCIALI din România și-au unit forțele pentru a-și cere drepturile!

Publicat pe 12 Mai 2018
Asistenții sociali, cei care sunt în fiecare zi în prima linie pentru a oferi suport persoanelor care se confruntă cu probleme sociale și cu vulnerabilități multiple, și-au unit forțele pentru a-și cere drepturile și a se face auziți.

Ana Rădulescu, Directorul General ASproAS și Vicepreședinte European al Federației Internaționale a Asistenților Sociali (IFSW) a unit asistenții sociali din România sub umbrela ASproAS (Asociația Asistenților Sociali din România - www.asproas.ro) pentru a-i susține în solicitarea unei salarizări adecvate.

Prin intermediul ASproAS, asistenții sociali din spitale, din învățământ și din serviciile sociale au făcut un efort comun pentru a se face auziți.

Ana Rădulescu: "prioritatea asistenților sociali este să ofere suport persoanelor aflate în situații dificile, iar noi ar trebui să îi susținem pe asistenții sociali. Munca asistentului social necesită efort fizic, mental și emoțional. Deseori acest efort este asociat cu riscuri care țin de îmbolnăviri sau accidentări. Asistenții sociali lucrează în fiecare zi pentru a ajuta persoanele vulnerabile să beneficieze de resursele generate de drepturile pe care le au. Dar asistenții sociali nu mai au răgazul necesar să lupte pentru propriile lor drepturi. Din acest motiv, asistentul social a fost uitat; el nu a fost valorizat din punctul de vedere al salariului sau al condițiilor de muncă. Este o diferență majoră între valoarea veniturilor unui asistent social și valoarea impactului pe care munca lui o are în viața oamenilor. Asistenții sociali sunt plătiți mai prost decât ceilalți specialiști din echipa din care face parte".

În Uniunea Europeană, România este țara cu cele mai mari probleme de excluziune socială, iar oamenii trăiesc vulnerabilități multiple și forme severe de sărăcie. România are nevoie de servicii sociale cu echipe puternice de specialiști; dar mai ales are nevoie de asistenți sociali bine pregătiți, care să dispună de condițiile necesare pentru a-i ajuta pe oameni.

Ana Rădulescu: "Un specialist care este vulnerabilizat nu poate ajuta o persoană vulnerabilă. În avion, la pregătirea pentru aterizare forțată, suntem învățați să ne punem mai întâi noi masca de oxigen și apoi să încercăm să îi ajutăm pe cei de lângă noi. Lipsa de oxigen îți afectează capacitatea de a-i ajuta pe ceilalți. În asistența socială este la fel. Asistenții sociali au nevoie de oxigen ca să poată să îi ajute pe oameni să găsească soluții și să acționeze pentru a diminua efectul negativ al problemelor sociale asupra vieții lor și a copiilor lor. Iar oxigenul lor este decis în cadrul diferitelor ministere (finanțe, justiție, educație, sănătate, afaceri de interne sau muncă). Zilele acestea asistenții sociali au făcut un efort major pentru a arăta problemele cu care ei se confruntă. Sunt asistenți sociali care și-au luat zile libere și au călătorit distanțe mari pentru a participa la întâlniri în cadrul ministerelor unde să evidențieze problemele cu care se confruntă și modul în care acestea le afectează munca".

Asistenți sociali fac acum apel la ministerele responsabile să ia deciziile potrivite care să corecteze deficiențele existente în salarizarea lor.

Ana Rădulescu: "noi am epuizat toate argumentele și toate datele care arată că ASISTENȚII SOCIALI au cel mai mic venit comparativ cu ceilalți specialiști din echipa din care face parte și că în anumite contexte de muncă drepturile lor au fost ignorate. Acum am făcut și un alt apel la ministerele care au responsabilități pe fiecare domeniu în care lucrează asistentul social: FIȚI DUMNEAVOASTRĂ CEI CARE ÎNDREAPTĂ SALARIZAREA ASISTENȚILOR SOCIALI. Asistenții sociali ASproAS au găsit deschidere la Ministerul Educației, Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii și Justiției Sociale pentru a clarifica dificultățile cu care se confruntă și soluțiile necesare. Rămâne doar să sperăm că decizia finală va include aceste soluții discutate și va ține cont de drepturile asistenților sociali".  


Centrul de Formare și Evaluare în Asistența Socială

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!