Astepti un copil? Afla cum poti avea o sarcina fara griji!

Publicat pe 4 Decembrie 2018
Vestea ca vei deveni mama aduce cu sine o bucurie imensa, dar si o serie de intrebari referitoare la modul cum evolueaza sarcina, mai ales daca stiai dinainte ca ai anumite probleme de sanatate sau le-ai descoperit imediat dupa ce ai ramas insarcinata. Informatiile despre aceste probleme ce pot aparea in timpul sarcinii iti sunt oferite de Mami si Copilul, o platforma online de educatie medicala adresata mamicilor si viitoarelor mamici.

Desi toate viitoarele mame isi doresc o sarcina cat mai usoara, aceasta vine uneori insotita de tot felul de dificultati. Daca multe dintre simptomele sarcinii – greata, ameteli, retentie de apa – iti sunt bine cunoscute si cam stii ce ai de facut, in cele ce urmeaza iti dezvaluim ce se intampla cand te confrunti cu uter retrovers un fibrom uterin sau placenta praevia.

In continuare iti prezentam detalii despre situatiile mentionate anterior.

Uter retrovers

Peste 20% dintre femeile din intreaga lume prezinta uter retrovers. In acest caz, uterul este orientat spre posterior, in interiorul bazinului. In mod normal, axa longitudinala a uterului este inclinata spre inainte, formand aproape un unghi drept fata de vagin. Uterul retrovers poate fi ereditar sau se poate dezvolta pur si simplu in aceasta pozitie. Dar exista si cazuri in care uterul devine retrovers din cauza unor afectiuni cum ar fi endometrioza sau boala inflamatorie pelvina.

Uterul retrovers nu impiedica aparitia unei sarcini si nici nu afecteaza evolutia acesteia. In schimb, sarcina poate duce la modificarea pozitiei uterului. Explicatia: uterul este sustinut de ligamente, care uneori se slabesc din cauza greutatii sarcinii, ceea ce poate face ca uterul sa se intoarca spre inapoi.

Este posibil sa ai mici neplaceri din cauza uterului retrovers, cum ar fi dificultati la urinare sau incontinenta urinara. Asta pentru ca un uter retrovers poate crea o presiune mai mare asupra vezicii urinare. O alta dificultate ar fi legata de vizualizarea mai grea a sarcinii prin tehnici ecografice. Insa cu ajutorul ecografiei transvaginale de inalta performanta, medicul poate observa in amanunt starea fatului.

Esential este sa nu iti faci griji. Chiar daca uterul incepe sa se incline pe masura ce copilul creste, majoritatea gravidelor au o sarcina sanatoasa si o nastere fara probleme de cele mai multe ori. Daca sunt lucruri care ne nelinistesc, este bine sa vorbesti cu medicul care iti urmareste sarcina.

Fibrom uterin

Fibromul uterin este o afectiune des intalnita in randul femeilor de varsta fertila si reprezinta aparitia unei formatiuni benigne in cavitatea uterina sau in afara acesteia. Cauza exacta nu este inca elucidata, insa medicii afirma ca nivelul crescut de estrogen joaca un rol important in dezvoltarea fibroamelor. Tot sub influenta acestor hormoni feminini, pot aparea fibroame in timpul sarcinii sau pot creste in dimensiuni unele deja existente.

O sarcina asociata cu prezenta unui fibrom uterin impune supraveghere medicala speciala din cauza riscului crescut de complicatii, cum sunt: durerile abdominale, sangerarile in primul sau chiar in al doilea trimestru de sarcina, cu risc de avort spontan, pozitionarea anormala a bebelusului in uter, desprinderea placentei inainte de nastere, travaliu dificil. Cu toate ca sarcina poate evolua in mod normal, in majoritatea cazurilor, fibromul uterin impune o nastere prin cezariana.

Este important sa stii ca fibroamele in timpul sarcinii nu pot fi tratate. Interventiile chirurgicale sunt exceptionale in astfel de cazuri. Cea mai frecventa optiune terapeutica este monitorizarea atenta a sarcinii. Nici in timpul cezarienei, dupa extragerea copilului, medicii nu vor incerca sa indeparteze fibromul din cauza riscului de hemoragie abundenta. Vestea buna este ca, la aproximativ 6-8 saptamani dupa nastere, fibromul se poate micsora considerabil.

In afara sarcinii, daca este vorba despre un fibrom uterin de mari dimensiuni sau care cauzeaza sangerari abundente, exista doua solutii terapeutice: miomectomia (operatia clasica sau laparoscopica de indepartare a fibromului) sau embolizarea uterina (intreruperea alimentarii cu sange a fibromului).

Placenta praevia

Placenta este un organ vital, care se formeaza in timpul sarcinii, pentru a asigura fatului nutrientii si protectia de care are nevoie. De asemenea, placenta ajuta la eliminarea substantelor toxice din sangele mamei si al fatului, pe care le elibereaza apoi prin urina. Placenta actioneaza si ca o bariera impotriva bacteriilor.

In mod normal, placenta este situata in partea superioara a sacului uterin si are forma unui disc, cu diametrul de 20 cm la termen si o grosime de 3-4 cm. La nasterea naturala, placenta este eliminata in ultima parte a travaliului. La nasterea prin cezariana, placenta este indepartata de medic. Din placenta si cordonul ombilical pot fi recoltate celule stem la cateva minute de la nastere.

Placenta praevia inseamna pozitionarea anormala a placentei, adica prea jos in uter fata de cum ar fi normal, ceea ce poate face ca fatul sa nu aiba suficient loc sa se dezvolte sau poate duce la complicatii. Sunt cazuri in care aceasta anomalie este descoperita la ecografie, dar nu apar simptome alarmante. In alte cazuri pot aparea sangerari, dureri, contractii, ritm cardiac anormal. Este necesara prezentarea la medic imediat ce apar astfel de manifestari, pentru instituirea unui tratament de specialitate. Altfel, sanatatea mamei si a fatului sunt puse in pericol.

In orice caz, trebuie sa stii ca nasterea naturala nu este posibila daca ai fost diagnosticata cu placenta praevia, ci iti va fi recomandata cezariana.

Pentru mai multe informatii interesante despre sarcina, nastere si ingrijirea copilului te invitam sa accesezi comunitatea online www.mamisicopilul.ro .

Despre GTS Solution

Platforma de informare Mami si Copilul reprezinta initiativa GTS Solution, companie care ofera servicii si solutii integrate pentru piata farmaceutica din Romania. Pediatria reprezinta una dintre principalele arii terapeutice ale GTS Solution, compania dezvoltand o expertiza de 18 ani in domeniul pediatric.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii si a starii de sanatate a pacientilor, prin promovarea unor produse farmaceutice si servicii de inalta calitate.

Domenii: Farma, New Media, Educatie

SC GTS Solution SRL

GTS Solution - Servicii si solutii pentru piata farmaceutica in Romania. GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii Contract Sales Organization din Romania. Compania noastra...

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!