Avantajele si Dezavantajele Pardoselilor din Marmura

Publicat pe 12 Septembrie 2019
Marmura este o roca metamorfica care se formeaza atunci cand o piatra sedimentara, cum ar fi calcarul, este transformata sub caldura si presiune intr-o piatra mai dura. Marmura a fost un material de constructie foarte popular timp de milenii, exploatata in regiunile muntoase din intreaga lume. Premiata pentru stilul si eleganta sa, acest material a infrumusetat palatele regilor timp de secole, facandu-l o optiune de lux. Cand este folosita pentru podele, marmura are unele virtuti incontestabile, dar vine si cu unele dezavantaje.

Pardoselile din marmura sunt adesea o optiune ideala pentru magazinele de rochii de mireasa, pentru muzee, teatre, hoteluri, sali de nunta, biserici, saloane de infrumusetare. De asemenea, sunt o optiune pentru proprietarii de case care isi doresc o baie deosebita, in care sa se simta ca la spa.

Avantajele pardoselilor din marmura

Marmura prezinta o serie de avantaje notabile ca material pentru pardoseli:

  • Stil elegant: Cel mai mare avantaj al placilor din marmura este ca pot ridica instantaneu aspectul unui spatiu, oferind o atmosfera regala greu de imitat. In acelasi timp, marmura este disponibila in mai multe culori, chiar si in amestecuri multicolore uimitoare, oferind optiuni flexibile pentru o varietate de scheme decorative. Placile de marmura pot fi, de asemenea, taiate in dreptunghiuri si triunghiuri de diferite dimensiuni, pentru a crea mozaicuri complexe.
  • Aspect unic: deoarece este un produs al pamantului, fiecare bucata de marmura este unica. In cazul marmurei colorate, aceasta unicitate poate fi destul de pronuntata.  
  • Naturalete de neegalat: aspectul unei pardoseli de marmura poate aduce puterea uimitoare a unui lant muntos intr-un spatiu interior. Chiar daca materialul este foarte rafinat, senzatia si prezenta energiei sale inerente au un efect puternic, infuzand oricarei incaperi un aspect natural estetic.
  • Culoare translucida: artistii au apreciat marmura de secole, deoarece permite luminii sa patrunda usor. Acest lucru poate face ca o statuie, sau chiar o pardoseala, sa straluceasca. Efectul iluminator este mult mai pronuntat in cazul placilor de marmura alba sau crem.
  • Usor de lustruit: Spre deosebire de majoritatea pietrelor naturale, marmura este capabila sa sustina o lustruire foarte ridicata, obtinand un aspect neted si stralucitor din matase atunci cand este tratata corect. 
  • Adaptabila la sistemele de incalzire in pardosea: Marmura este un mare conductor de caldura, ceea ce il face usor adaptabil la o varietate de sisteme de incalzire. Incalzirea prin pardosea poate elimina unul dintre dezavantajele principale ale placilor de marmura: senzatia de rece. O podea de marmura incalzita de dedesubt poate aduce o caldura confortabila care este atat neasteptata cat si incantatoare, mai ales in diminetile reci de iarna.

Dezavantajele pardoselilor din marmura

Inainte sa optezi pentru eleganta pardoselilor din marmura, tine cont de urmatoarele limitari:

  • Se zgarie mai usor: Chiar daca este o roca magmatica, marmura este de fapt un material relativ moale care poate fi zgariat si ciobit. Acest lucru este valabil mai ales daca materialul este lustruit, deoarece imperfectiunile se vor observa mai mult pe suprafata solida neteda si plata. Totusi, daca vrei sa instalezi pardoseli din marmura in casa ta, nu ar trebui sa iti faci griji privind zgarieturile, deoarece le poti evita usor purtand papuci de casa sau fiind atent atunci cand instalezi/ rearanjezi piesele de mobilier din spatiul placat cu marmura.
  • Se pateaza atunci cand intra in contact cu substantele acide: Marmura are un pH bazic (alcalin), datorita originii sale. Asta inseamna ca poate avea o reactie chimica ori de cate ori vine in contact cu substante acide. Pentru a evita patarea, marmura trebuie impermeabilizata.
  • Susceptibila la deteriorarea apei: Majoritatea pietrelor naturale sunt poroase, iar marmura este predispusa in special la patrunderea apei. Acest lucru poate fi prevenit prin aplicarea unui impermeabilizant. Pentru o protectie optima, etansarea suprafetei trebuie reaplicata anual.
  • Fragilitate: Fiind relativ moi, placile de marmura se pot fisura, rupe si ciobi. Daca podeaua este instalata in mod necorespunzator, aceasta poate fi o problema particulara, deoarece orice goluri intre material vor fi puncte slabe, gata sa se rupa chiar si sub presiune standard.
  • Suprafete alunecoase: Cand sunt lustruite, pardoselile din marmura pot deveni foarte alunecoase. Daca optati pentru un finisaj fiamat, reduceti acest risc. Discutati cu furnizorul dvs. acest aspect, pentru ca placile de marmura sa fie tratate in prealabil cu scopul de a obtine un material antiderapant.

Concluzii

Niciun alt material pentru pardoseala nu ofera impresia de lux, eleganta si rafinament pe care le ofera marmura. Este o optiune mai costisitoare, dar merita din plin. Daca vrei sa primesti o estimare de pret pentru proiectul tau, contacteaza echipa VINCA via e-mail, la contact@vinca.ro. Vinca dispune de specialisti si colaboratori in toata tara si va poate insoti in fiecare etapa a proiectului de amenajare interioara sau exterioara: consiliere gratuita in alegerea materialelor potrivite, deplasare echipe pe teren pentru masuratori si proiectare, prelucrarea placilor de marmura in atelierele proprii, deplasare echipe pentru montaj, consiliere gratuita in vederea curatarii si intretinerii marmurei.

Aboneaza-te la newsletterul VINCA si profita de promotiile si reducerile la marmura, granit, travertin sau piatra naturala.


OSEOM Media SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!