Beneficiile vitaminei B12 pentru organism

Publicat pe 15 August 2021
Vitamina B12 are un rol crucial în derularea proceselor metabolice din organismul uman, având cea mai complexă structură din toată gama de vitamine existente. Organismul nostru nu are capacitatea de a produce această vitamină, astfel că aportul necesar zilnic trebuie asigurat din surse externe.

Carnea și produsele de origine animală sunt principala sursă naturală de vitamina B12, însă, aceasta se găsește ca ingredient într-o serie de produse alimentare și de suplimente alimentare. Din această ultimă categorie, cele mai cunoscute sunt tabletele de vitamina B12, care pot fi procurate cu ușurință din orice farmacie sau magazin de suplimente și produse naturiste.

Dacă nu cunoști, încă, beneficiile pe care această vitamină le are pentru organism, ți le prezentăm, mai jos, pe cele mai importante dintre ele.

Întărește oasele

Odată cu înaintarea în vârstă, densitatea minerală la nivelul oaselor scade și, astfel, apare osteoporoza–afecțiune caracterizată de o fragilitate ridicată a sistemului osos. Riscurile de fracturi sunt foarte mari în cazul pacienților cu osteoporoză, iar partea cu adevărat rea constă în faptul că aceste fracturi se vindeca foarte greu sau chiar deloc. Vitamina B12 menține și îmbunătățește densitatea minerală la nivelul oaselor, care rămân puternice și în cazul persoanelor vârstnice, expuse unui risc mai crescut de osteoporoză.

Previne defecte congenitale

Asigurarea unui aport optim de vitamina B12 este recomandată în cazul femeilor însărcinate, pentru că aceasta este vitală în dezvoltarea și evoluția fătului, reducând riscul unor malformații congenitale. Gravidele cu deficiență de vitamina B12 sunt de trei ori mai predispuse să nască un copil cu malformații congenitale grave. La fel de ridicat este și riscul de naștere prematură sau de avort spontan. Specialiștii susțin că vitamina are un rol major în dezvoltarea creierului și a sistemului nervos al fătului, iar carențele de B12 pot determina o serie de probleme neurologice în cazul copiilor care vor veni pe lume.

Combate și previne anemia

Anemia apare din cauza deficitului de globule roșii din sânge, acestea având un rol esențial în transportul oxigenului către organe. Una dintre cauzele principale ale anemiei este carența de vitamina B12, situație în care globulele roșii din sânge cresc în dimensiune și capătă o formă ovoidă. În mod normal, globulele roșii sunt mici și au o formă sferică, iar modificarea le îngreunează transportul oxigenului către organe. Consecința? O stare generală de slăbiciune și oboseală. Acestea sunt, de altfel, simptomele specifice anemiei, afecțiune care poate fi combătută și prevenită prin administrarea de vitamina B12.

Menține sănătatea creierului

Pe măsură ce îmbătrânim, celulele nervoase din creierul nostru mor și nu mai sunt înlocuite cu altele noi, aceasta fiind, de altfel, explicația pentru pierderile de memorie manifestate, în special, în cazul vârstnicilor. Deseori, aceste pierderi degenerează în demență, maladie incurabilă până în acest moment. Vitamina B12 are rolul de a încetini mult acest proces neurodegenerativ ireversibil, menținând creierul sănătos chiar și la vârste înaintate.

Alungă depresia

Serotonina este o substanță din organismul uman care influențează creierul, fiind responsabilă de controlul stărilor psihice. Un nivel scăzut de serotonină poate duce la apariția depresiei, iar cheia pentru a rezolva afecțiune este reglarea acestei substanțe din organism. Studii recente au stabilit că vitamina B12 are un rol esențial în sintetizarea și metabolizarea serotoninei, îmbunătățind starea psihică a persoanelor intrate în depresie. Specialiștii au notat rezultate mai bune în cazul pacienților care au primit tratament cu antidepresive însoțit de suplimente cu vitamina B12, comparativ cu un alt lot de pacienți care au primit doar tratamentul clasic cu antidepresive.

Pe cât de mari sunt beneficiile, pe atât este de periculos deficitul de vitamina B12; acesta poate duce la probleme grave și, uneori, ireversibile, mai ales, la nivelul creierului și sistemului nervos.

Domenii: Lifestyle

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!