BENEFICIILE VITAMINELOR SI MINERALELOR

Publicat pe 2 Octombrie 2019
Specialistii in nutritie spun ca vitaminele si mineralele din suplimente sunt forme sintetice ale nutrientilor. „Sintetic” nu inseamna insa neaparat inferior. Chiar si acele suplimente care pretind ca au ingrediente „naturale” contin cateva ingrediente sintetice. Daca o pastila ar contine doar ingrediente naturale, aceasta ar fi de dimensiunea unei mingi de golf.

Este adevarat ca unele dintre formele de vitamine gasite in alimente sunt mai putin active si mai greu convertite in forme activate decat vitaminele utilizate in pastile. In cele mai multe cazuri, organismul uman pare sa absoarba atat formele sintetice, cat si formele naturale. O singura exceptie pare a fi vitamina E, care in forma naturala este mai bine absorbita decat in forma sintetica. Insa majoritatea suplimentelor contin acum mai multa vitamina E naturala, deci este bine absorbita sub forma de pastile. 

Vitamina C este una dintre cele mai sigure si eficiente substante nutritive. Este posibil sa nu fie leacul perfect pentru raceala obisnuita, dar beneficiile vitaminei C pot include protectia impotriva deficientelor sistemului imunitar, boli cardiovasculare, probleme de sanatate prenatala, boli de ochi si chiar imbatranirea pielii.

Ce spun expertii despre Vitamina C din surse naturale

• contine doar izomerul L-Ascorbic, singurul responsabil de efectele biologice ale vitaminei C. Plantele nu sintetizeaza si izomerul D-Ascorbic, inutil din punct de vedere biologic.

• prin metodele moderne de extractie, macinare, amestec si uscare substantele active sunt pastrate in integritatea lor

• vitamina C naturala este mai putin procesata decat izolatul sintetic, „mai intreaga”, continand cea mai mare parte din intregul aliment

• biodisponibilitatea ei este semnificativ mai mare, iar Vitamina C este absorbita mai lent

• nu provoaca probleme la stomac persoanelor cu sensibilitate gastrica

• are randament superior in ceea ce priveste mentinerea sanatatii cardiovasculare, stimularea functiei celulelor imune, rolul antioxidant si de combatere a alergiilor.

Care este parerea expertilor despre Vitamina C sintetica?

• contine ambii izomeri ai Acidului Ascorbic (L-Ascorbic si D-Ascorbic)

• Acidul Ascorbic sintetic reprezinta doar o mica parte din ceea ce are nevoie corpul nostru.

• vitaminele sintetice sunt obtinute prin procese chimice complexe, rezultatul fiind o vitamina C cu o biodisponibilitate si eficienta biologica scazute.

• pe masura ce doza de Vitamina C sintetica creste (doze “de atac” in perioada rece sau la gripe) absorbtia scade. Acidul Ascorbic de sinteza are o perioada de metabolizare si eliminare mai rapida, ramanand doar in forma sa completa si eficienta timp de aproximativ doua ore.

• forma sintetica foloseste metode care dauneaza durabilitatii planetei

• suplimentele de Acid Ascorbic sintetic care nu sunt prelucrate ca ascorbat mineral pot provoca suparari persoanelor cu sensibilitate gastrica.

Un studiu recent publicat in Seminarii in Medicina Preventiva si Alternativa care a analizat peste 100 de studii de peste 10 ani, a relevat o lista tot mai mare de beneficii ale vitaminei C. 

"Vitamina C a primit o mare atentie si cu un motiv intemeiat. Nivelurile mai mari in sange de vitamina C pot fi markerul nutritional ideal pentru sanatatea generala", spune cercetatorul studiului Mark Moyad de la Universitatea din Michigan. „Cu cat studiem mai mult vitamina C, cu atat vom intelege cat de diverse sunt beneficiile acesteia in protejarea sanatatii noastre, de la boli cardiovasculare, cancer, accident vascular cerebral, sanatate oculara si imunitate la o viata mai lunga”.

Indiferent de vitaminele si mineralele care ne sunt recomandate, nu trebuie sa uitam un lucru: „mancarea sanatoasa si echilibrata este pe primul loc”. Si asta pentru ca alimentele contin substante, altele decat vitamine si minerale, pentru o sanatate buna. Fructele, legumele si semintele integrale contin fitochimice sau substante chimice vegetale, care pot ajuta la combaterea dezvoltarii si progresiei multor boli cronice, inclusiv cancerul.

Domenii: Farma, Lifestyle

SC CONCEPT24 ONLINE SRL

Concept24 este o companie de web development, cu peste 12 ani de experienta, avand proiecte dezvoltate in Europa, SUA si Canada. Ne sustinem partenerii in dezvoltarea afacerilor prin servicii...

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!