Brandy sau coniac: diferențe principale

Publicat pe 8 Martie 2023
Sunt mulți cei care consideră că sortimentele de brandy și coniac trebuie incluse în aceeași categorie de produse, însă există și o tabără care susține că sunt, de fapt, două băuturi alcoolice diferite. De aceea, ne-am propus să analizăm astăzi principalele elemente definitorii ale acestora, pentru a le putea deosebi apoi cu mai multă simplitate.

Sunt mulți cei care consideră că sortimentele de brandy și coniac trebuie incluse în aceeași categorie de produse, însă există și o tabără care susține că sunt, de fapt, două băuturi alcoolice diferite. De aceea, ne-am propus să analizăm astăzi principalele elemente definitorii ale acestora, pentru a le putea deosebi apoi cu mai multă simplitate.

Ce este brandy-ul?

Bautura brandy se obține în urma unui proces de distilare complex. Sucurile de fructe fermentate reprezintă ingredientul de la baza obținerii unui brandy aromat. În esență, pot fi utilizare pentru distilare fructe variate, ce influențează în mod semnificativ notele și gustul băuturii finale: mere, caise, pere, struguri, cireșe, piersici sau amestecuri ale acestora.

Spre deosebire de coniac, brandy-ul nu poate asociat cu o regiune istorică, existând branduri ce provin din colțuri diferite ale lumii. Iată două exemple relevante pentru această idee:

Metaxa 7* Amphora Brandy 40% 1L - realizat din soiuri de vin Muscat învechit, din Insulele Egee și distilate fin în butoaie de stejar pentru o perioadă de până la 7 ani;

Vecchia Romagna Etichetta Nera 40% - produs după o rețetă străveche din struguri Trebbiano, cunoscut sub numele de Ugni Blanc în Franța, îmbătrânit în butoaie de stejar

De cele mai multe ori, strugurii reprezintă materia primă preferată pentru obținerea acestei băuturi. De aceea, acesta poate fi și motivul pentru care mulți consideră ca brandy-ul și coniacul reprezintă, de fapt, una și aceeași băutură. De fapt, coniacurile sunt incluse în marea categorie a brandy-urilor.

Ce este coniacul?

Reține că nu orice tip de brandy, obținut printr-un proces de distilare de strugurilor, poate fi numit coniac. În cazul celui din urmă, există reguli mult mai stricte de producție, mai ales în cazul unor branduri cu tradiție. Clima, solul, materia prima utilizată sau perioada de maturare sunt elemente definitorii pentru obținerea unui coniac desăvârșit.

Spre deosebire de brandy, coniacul nu se poate obține decât din struguri albi, proveniți din vii situate în Charente și Charente-Maritime, regiuni din Franța reprezentative pentru obținerea acestei băuturi alcoolice. De aceea, coniacul autentic prezintă o serie de caracteristici aparte, determinate de solul acelor locuri și clima din zona vestică a acestei țări.

Orice alte băutură obținută prin distilarea de strugurilor, dar care nu provine din regiunile pe care le-am menționat anterior, poartă doar într-un mod generic denumirea de „coniac”.

Există mai multe tipuri de coniac, pe care le poți identifica în funcție de simbolul prezent pe eticheta sticlei. Iată ce reprezintă aceste simboluri:

VS (Very Special) - coniac maturat pentru cel puțin 2 ani în butoaie de stejar;

VSOP (Very Superior Old Pale) - coniac maturat pentru cel puțin 4 ani în butoaie de stejar;

XO (Extra Old) - coniac maturat pentru cel puțin 6 ani în butoaie de stejar.

Cum se obțin acestea?

Un brandy nu se obține printr-un proces de producție extrem de riguros. Într-o primă etapă, sucul fructelor utilizate este lăsat la fermentat pentru o perioadă predefinită, iar apoi, se continuă cu distilarea acestuia în butoane din stejar, de-a lungul unui anumit interval de timp.

La brandy-uri, distilarea se realizează de două ori, iar perioada secundară de maturare se desfășoară pe cel puțin doi ani.

În cazul coniacului, procesul de producție este unul mult mai complex. Fermentarea strugurilor albi este urmată de două etape de distilare, desfășurate în fiecare an între începutul lui octombrie și finalul lunii martie. După ce distilarea materiei prime a fost finalizată cu succes, produsul este lăsat apoi la maturat.

Inițial, maturarea este realizată în butoaie de stejar noi, continuându-se apoi cu o mutare a coniacului în butoaie mai vechi. Perioada de maturare durează cel puțin doi ani, după care produsul poate fi amestecat (în funcție de rețetă) cu alte alcooluri maturate, acest pas esențial fiind apoi continuat cu o altă etapă de maturare, ce poate dura mai mulți ani.

Cum trebuie să fie servite aceste băuturi?

În privința modului de servire, nu există deosebiri între brandy și coniac. Se recomandă utilizarea unor pahare lungi și cât mai înguste, astfel încât aromele puternice ale băuturilor să persiste pentru cât mai mult timp în interiorul recipientului. În mod normal, brandy-ul și coniacul sunt servite la temperatura camerei, fără a adăuga cuburi de gheață pentru răcirea lor, deoarece topirea acestora poate influența semnificativ notele specifice.

Acum știi care sunt cum principalele caracteristici ale celor două băuturi alcoolice, pentru a putea alege mult mai ușor un brandy sau un coniac, în funcție de preferințe. Indiferent de alegerea pe care o faci, consumă responsabil orice tip de băutură alcoolică, pentru ca un consum în exces sau pe termen lung ar putea afecta atât sănătatea, cât și calitatea stilului de viață. 

Domenii: Lifestyle

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!