Bunele maniere în afaceri – 5 reguli importante pentru o întâlnire de business reușită

Publicat pe 7 Noiembrie 2020
La modul general, codul bunelor maniere reprezintă ansamblul normelor ce vizează o bună purtare în societate. Dată fiind ramificarea aspectelor necesare unei prezentări optime, conceptul se poate extrapola cu succes în domeniul afacerilor. În asemenea context ne referim, desigur, la setul de reguli care să asigure reușita unei întâlniri business.

Știm prea bine cât de importante sunt imaginea și prezentarea întregului „pachet” pe care îl aducem într-un meeting: pe cât este de mare apetența pentru un rezultat maxim, pe atât de serioasă trebuie să fie investiția la nivel personal. 

Urmărește rândurile de mai jos pentru a descoperi 5 reguli de bune maniere în afaceri, care îți vor asigura succesul dorit.  

Respectul acordat pregătirii pentru întâlnire

Un meeting reușit este condiționat, în primul rând, de sosirea la timp a participanților, mai apoi de modul în care fiecare se raportează la ceilalți și cum menține o comunicare bazată pe respect reciproc. De asemenea, contează și atitudinea constructivă, care întreține o atmosferă relaxată și cooperantă, indispensabilă în atingerea țintelor stabilite.

Trebuie să menționăm că startul conform orarului trebuie să fie secondat de pregătirea documentelor și a informațiilor, astfel încât desfășurarea întâlnirii să nu mai fie perturbată de căutări, ieșiri, intrări, convorbiri telefonice.

O asemenea situație transmite semnale clare de respect și dovada unui interes autentic față de scopul întrevederii. Este necesară pregătirea prealabilă, studierea modalităților de transport către locația de întâlnire, asigurarea a cel puțin unei alternative de lucru, pentru a te asigura că lucrurile se petrec așa cum trebuie.

Codul vestimentar – indispensabil

O altă regulă importantă este codul vestimentar adaptat momentului. În general, oamenii de afaceri acordă valoare unei întâlniri și prin ținuta abordată: elegantă, chic, smart, casual, în funcție de situație.

De asemenea, este important ca imaginea personală să fie impecabilă, indiferent de condițiile meteo! Un rol cheie îl are modalitatea de transport către întâlnire, iar dacă folosești autoturismul personal ai grijă ca și acesta să fie bine îngrijit. Așadar, ține minte un truc cu efect garantat: alege mochete auto de calitate, ca să-ți păstrezi pantofii în stare impecabilă, ca să te prezinți la întâlnire de afaceri ca un adevărat profesionist.

Documentarea corespunzătoare

Cunoașterea agendei întâlnirii și documentarea minuțioasă a fiecărei teme de discuție reprezintă alte aspecte prin care îți vei asigura mari șanse pentru atingerea rezultatului optim. Pregătirea întâlnirii înseamnă inclusiv lămurirea, prin discuții preliminare, a tuturor punctelor de discutat, precum și înaintarea obiecțiilor legate de agendă – de obicei, cu minimum 48 de ore înainte de întâlnire.

Dacă vei considera că este necesară prezența unei persoane care nu a primit invitație, va trebui să informezi atât organizatorii, cât și pe toți participanții, de ce consideri că este oportună participarea persoanei în cauză. De asemenea, intervalul este de minimum 48 de ore înainte de meeting, iar pentru ca întâlnirea să aibă loc cu persoana vizată alături, este absolut necesar să aștepți permisiunea celor pe care îi informezi.

Printr-o astfel de atitudine eviți situații neplăcute, uneori chiar deranjante și te asiguri de colaborarea eficientă a participanților la evenimentul respectiv.

Comportamentul adecvat în timpul întâlnirii

Conform codului bunelor maniere, participanții sunt datori să respecte dreptul la cuvânt al fiecăruia și, chiar dacă discuțiile devin aprinse, tonul discursului se cuvine să fie echilibrat și calm. De asemenea, o dovadă de respect față de interlocutori este menținerea convorbirii în termeni pertinenți și concludenți pentru subiectele înaintate, pentru că divagările irosesc timpul și sunt deranjante.

Eticheta cere ca participanții să asculte cu atenție fiecare argument propus, astfel încât răspunsul să fie o reală tentativă de a soluționa chestiunea aflată în discuție. În acest mod, se evită crearea sau inflamarea unor conflicte și se pot găsi soluții într-un timp rezonabil.

Utilizarea corectă a oricăror accesorii necesare

Chiar dacă unele momente sunt plictisitoare, menține atenția concentrată pe întâlnirea respectivă. Utilizarea telefonului mobil sau o discuție particulară cu alt participant reprezintă dovezi de impolitețe și ar putea tulbura bunul mers al evenimentului.

Pe parcursul unei întâlniri de afaceri, în mod uzual, singurele băuturi permise sunt cafeaua și apa, nu sunt acceptate gustări sau băuturi de alt fel. Dacă este o întâlnire lungă, va exista un bufet rece adecvat, disponibil pentru participanți în afara sălii de ședință.

În definitiv, reușita întâlnirilor are un impact direct asupra bunului mers al oricărei afaceri. Prin urmare, cunoașterea și respectarea bunelor maniere în contexte business sunt esențiale. Acestea au darul de a contribui nemijlocit la atingerea obiectivelor și la rezolvarea problemelor inerente oricărei interacțiuni umane. 

Domenii: Afaceri

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!